SICC

Från sidan Säkerhetspolitik:

”Somalias regering fick makten tack vare etiopiska arméstyrkor (2007-01-12)

Efter åtta dagars häftiga strider kunde regeringsstyrkor med stort stöd av etiopiska styrkor den 28 december inta Somalias huvudstad Mogadishu. Fram till dess hade den svaga övergångsregeringen varit maktlös mot De islamiska domstolarna (SICC) som tagit makten i större delen av Somalia och infört sharialagar.

Etiopiens intåg för att försvara den inringade övergångsregeringen hade fått stöd av Afrikanska unionen (AU) som ansåg att Etiopien hade anledning att känna oro över den politiska utvecklingen i Somalia.

Etiopien är huvudsakligen kristet men politiska bedömare anser att orsaken till det militära ingripandet inte bara hade att göra med rädslan för en islamistisk grannstat. SICC hade hotat att ta tillbaka delar av Etiopien som bebos av etniska somalier. Det gäller främst ökenprovinsen Ogaden om vilken Etiopien och Somalia utkämpade ett blodigt krig 1977-78.

Människor jublade när premiärminister Ali Mohamed Gedi den 29 december i konvoj färdades in till Mogadishus centrum via flygplatsen och hamnen – en viktig symbolhändelse för att visa vilka som har kontroll. I andra delar av staden bröt anti-etiopiska demonstrationer ut. Tusentals somalier kastade sten och skanderade slagord mot etiopiska soldater.

Somalia har inte haft några fungerande statliga institutioner sedan diktatorn Siad Barres störtades 1991. Landet drabbades av anarki och laglöshet under 15 år med klanstrider mellan olika krigsherrar.

Övergångsregeringen som tillsattes i augusti 2004 har alltid varit politiskt splittrad. Den har haft sitt säte i Baidoa sedan en grupp krigsherrar hotade dess säkerhet i huvudstaden. Övergångsregeringen stöds av FN och backas upp militärt av Etiopien.

SICC är en samling politiska och militära krafter under gemensam religiös flagg som vill att Somalia ska lyda under islamisk lag. USA och Etiopien anklagar SICC för att ha nära kontakter med al-Qaida.

Det är första gången på 16 år som Somalia har en regering som kontrollerar större delen av landet på plats i huvudstaden Mogadishu. Regeringens största problem nu är att avväpna civilbefolkningen i ett land som är späckat med vapen. Många islamistsoldater tros finnas kvar. De har bara tagit av sig sina uniformer och smält in i befolkningen.

Premiärminister Meles och Ugandas president Yoweri har träffats för att diskutera hur ugandiska soldater kan sättas in för att upprätthålla stabiliteten i landet. Somalia och Etiopien är gamla ärkefiender. Om de etiopiska trupperna skulle stanna kvar i Somalia skulle övergångsregeringen ha svårt att övertyga befolkningen att den inte är en etiopisk marionettregering.

Årtal i Somalias historia:

1880-tal Brittiska Somalia etableras i norra Somalia.

1960 Brittiska och italienska Somaliland får självständighet och blir republiken Somalia.

1969 General Mohamed Barre tar makten i en kupp.

1991 Siad Barre fördrivs från Mogadishu. Krigsherrar tar makten i olika delar av landet. Somalia upphör att existera som stat.

1992 FN skickar USA-ledda trupper till Somalia. FN förbjuder vapenexport till landet.

1994 USA lämnar Somalia.

2004 Överenskommelse mellan de viktigaste klanerna om ett övergångsparlament.

2006 Islamistiska domstolars förbund (SICC) tar kontroll över stora delar av landet. Med hjälp av etiopiska trupper fördrivs islamisterna som dock utlovar gerillakrig.”

När det gäller Europa behöver man inte använda våld för att ta makten. Man använder sig av invandring av muslimer och med deras högre födelsetal, blir man i majoritet i land efter land, på mellan 30 – 60 år. Sverige beräknas bli först. Genom vår extremt stora invandring och muslimernas höga födelsetal blir de inom ett par generationer i majoritet och vinner makten i demokratiska val. I arbabvärlden diskuteras detta öppet. Finns bl.a. på You Tube. Bl.a. har Boumedienne och khadaffi sagt detta offentligt. (Se denna blogg på deras namn.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: