Familjepolitik

Från Föreningen Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid kommer här deras önskan om en barnvänlig och familjevänlig familjepolitik:

Jag tycker nog att det vi i föreningen skrev i vårt ”tackkort” till regeringen (http://www.barnensratt.se/enclosures/arkiv-nyh6.htm#080211-brt) i februari tidigare i år fortfarande står sig bra, d v s:

– Som mellansiktig lösning en generell barnomsorgspeng, som föräldrarna antingen kan stanna hemma för eller köpa barnomsorg för.

I detta förslag ligger – underförstått – att dagissubventionerna måste upphöra, annars skulle ju den med subventionerna förbundna orättvisan mellan en- och tvålönefamiljer bestå.

– Som långsiktig lösning familjebeskattning (1) också i kombination med avskaffade dagissubventioner samt – dessutom – avdrag på skatten för försörjningsbörda och barnomsorgskostnader.

Avdrag på skatten har nämligen stora samhällsekonomiska och medborgarfrihetliga fördelar jämfört med skatt in och bidrag & subventioner ut. (Vari dessa fördelar består har jag försökt förklara många ggr, bl a i ett genmäle till Stefan Fölster i Världen idag i somras (http://www.barnensratt.se/enclosures/arkiv-nyh6.htm#080627-bpn).

Fotnot 1: För att inte ”överlasta” ovan nämnda ”tackkort” föreslog vi där återgång till den sambeskattningsprincip som Sverige övergav i början av 70-talet.. Men ”familjebeskattning”, alltså ett system där familjen, inte den huvudsaklige inkomsttagaren, är skattesubjekt vore bra mycket bättre (av skäl som jag försökt förklara bl a & återigen i Världen Idag, i samma veva som när jag gav mig på Fölster, fast nu hänvisar jag till mina kommentarer till tidningens intervju med Charlie Weimers (kdu)).

———————————————————————–

Sänk skatten med 5-10 000 kronor per år för singelföräldrar, föreslår moderatkvinnorna. SvD 28 juni 2008

Göran Hägglund är tveksam. Man bör inte införa ett avdrag som gör att det kan löna sig att skilja sig. (Där håller Feminix med.)

Vård av egna barn bör naturligtvis ses som ett arbete med barnomsorg. Lönen kan vara samma summa som en dagisplats kostar. Och att föräldrar självklart bör få skatteavdrag för sina barn. Gifta kan få ett avdrag var per barn och kunna välja frivillig sambeskattning. Detta gör att familjen kan leva hyggligt på endast en lön. Den ensamma böräldern bör få två avdrag (sitt och den andres) per barn. Hemmafamiljerna ska inte, som nu, behöva skilja sig för att få en hygglig levnadsstandard, genom de ökade bidragen. Detta är en rätt och bra familjepolitik, enligt Feminix.

Feminix anser att den som vårdar egna barn ARBETAR MED BARNOMSORG.

Den som ska utforma en barn- och familjevänlig familjepolitik bör läsa vad Per Kågeson skriver.

att samhället åtminstone till dess barnet fyller tre bör erbjuda föräldrarna omsorgsalternativ som svarar mot det enskilda barnets behov och som medger möjlighet till vård i hemmet.”

(forts.följer)

Min fråga till Jinge (28 november 2008):

Du är ju så klok. Vad ska jag säga till mina döttrar när de beklagar sig över hur stressigt det är att jobba heltid och hämta och lämna två respektive tre barn på förskolan och fritids? Dom säger att dom vill vara hemma och ha vårdnadsbidrag. Den ena tänker rösta på Kd och den andra på hemska Sd. Jag vill att dom ska rösta rätt, som jag på sossarna. Vad är de bästa argumenten mot vårdnadsbidrag och hemmaföräldrar? Hur ska jag få dem att förstå att det är till skada för dem själva och för barnen och för samhället?

Mina frågor till Arne Kjörnsberg 28/11 08:

Varför övergav ni ert kloka ”Luciabeslut”? Ni kunde ju ha återinfört det när ni tog makten 1994?
Varför inte göra även föräldrar, som själva vill vårda egna barn, jämställda? Det kan enklast ske genom förskolepengen i beskattad lön och skatteavdrag för barnen för varje make och dubbla avdrag för ensamstående föräldrar.
Man får intrycket att ni hellre vill att barn ska fostras i kollektiv än av föräldrarna. Är det så?

Varför inte nu kräva ett återinförande av ”Luciabeslutet”? Eller tror ni att man kan lösa integrationsproblemen genom en fortsatt stor invandring? Kan man lösa Rosengårds problem gen att skapa nya Rosengård i andra kommuner? Kan man minska arbetslösheten genom att tillåta en stor invandring av nya arbetslösa?
Varför gäller inte jämlikhet och solidaritet även de föräldrar som vill själva fostra sina barn i hemmet?

Kommentar på Sd Åkekssons blogg,1/12, 08:

Övriga partier struntar i hemmafamiljerna. Sd skriver bra om ökad valfrihet, men kan man inte ta intryck av de hemarbetande föräldrarnas organisationer, Haro och Barnens rätt till föräldrarnas tid och Föräldraupproret? Mitt förslag är en frivillig sambeskattning för makar där den ena tjänar betydligt mer än den andra. Därmed mindre skatt och de kan klara sig. Vårdlön för hemmaföräldrar, barnavdrag för varje make och dubbelt barnavdrag för ensamstående föräldrar.
Målet bör vara rimlig valfrihet att kunna vara hemma, så som det var på Erlanders tid med sambeskattningen. En familj med en hemarbetande ska klara sig hyggligt på en lön plus en vårdlön och var sitt barnavdrag. Den ensamstående hemmaföräldern bör få rimlig levnadsstandard liknande hemmafamiljens, med en vårdlön och dubbla barnavdrag. Vårdlönen kan motsvara vad förskolan kostar.

5 svar

 1. Men, Snälla, skärp er nu!
  Sverige behöver en familjevänligare politik! JA! men småbarnsåren är faktiskt en struntsak i sammanhanget.

  Moderskapet och familjens roll blir inte mindre bara för att ett barn är 3timmar på dagis. Barn under 3år är ju nästan aldrig på dagis på heltid. Ingen förälder blir en bättre förälder bara för att de förbjuder sina barn att gå i skolan. Ingen förälder blir heller en bättre förälder bara för att de förbjuder sina barn att gå på dagis. Dagis är ett komplement till familjen INTE ett ersättare. Utbildad personal och föräldrar kompletterar varandra INTE konkurrerar.

  Dagis ger faktiskt barn en enorm stimulans, tränar tex. språk och motorik. Dagis fångar faktiskt upp många barn som mår dåligt hemma. Trots att det för många av oss är svårt att förstå så far faktiskt många barn illa hemma. Jag är själv gymnasielärare och vet att många barn ser skolan som en fristad och blir ledsna och deprimerade när sommarlovet närmar sig. Många barn blir slagna hemma eller blir understimulerade. Nästan alla barn som blir sexuellt utnyttjade blir det av en nära släkting.

  ÄVEN TONÅRINGAR BEHÖVER SINA FÖRÄLDRAR: Det är ALLDELES för mycket fokus på småbarn så fort politiker pratar familjepolitik. Situationen för våra ungdomar är många gånger katastrofal. Man ska INTE heller lura mammor att tro att så fort barnen blir äldre så är det bara att jobba heltid igen och göra karriär som ingenting hade hänt. Förälder är man i MINST 19år.

  Vi MÅSTE börja tala klarspråk: Kvinnofällan beror på att pappor vägrar ta sitt ansvar och betala underhåll vid en ev skilsmässa!!! Kvinnofällan beror på att pappor så lätt kan ersätta en mamma med en styvmamma. Jag vet att det är många män som är emot feminismen men jag saknar män som vågar stå upp och säga att det är fel att pappor inte betalar mer i underhåll.

  Det är så fruktansvärt många kvinnor som råkar så illa ut att vi kan inte blunda för och förneka att den sk. ”kvinnofällan finns”. Så länge pappor vägrar ta på sig rollen som familjeförsörjare så kan inte mammor vara hemma. En mammas föräldraledighet påverkar hennes ekonomi för lååååååååååååång tid. Det påverkar en tex kvinnas pension och hon kommer efter kompetensmässigt i sitt yrkeskunnande. Det går inte för en kvinnlig civilingenjör att vara borta några år från yrkeslivet och sen tro att man kan komma tillbaka. För mycket nyheter händer under tiden att ens civilingenjör examen i praktiken blivit värdelös. Ett utökat vårdnadsbidrag gör också att arbetsgivare kommer att välja bort alla kvinnor för säkerhets skull. Det förvårar alltså för alla kvinnor även för de kvinnor som avstår från att skaffa barn.

  Sammanfattning:
  JA!!! till en familjevänligare familjepolitik.
  JA!!! till dagis för alla!!!
  MER fokus på tonårsfamiljers situation.
  Bättre skydd för mammor vid skilsmässor.
  NEJ! till varannan vecka som standardlösning vid separationer.
  SNÄLLA!!!!! SD säg NEJ till vårdnadsbidraget så kommer ni snart få över 50% av alla svenskars röster. Det kan jag lova er.

 2. Jag håller inte med dig. Grunden för ett gott samhälle måste vara att alla barns omsorg räknas som det samhällsnyttiga ARBETE det är. Alltså ska alla barns omsorg subventioneras med samma summa. Det ska gälla även barn som får sin omsorg i hemmet av en förälder. Den föräldern ska räknas som arbetande med barnomsorg – inte som nu ses som frivilligt arbetslös.
  Varför kan inte en hemmaförälder som vårdar egna barn räknas som och jämställas med en dagmamma, som vårdar andras barn? Låt jämställdheten gälla även hemmabarn och hemmaföräldrar!

 3. Ska alla som förbjuder sina barn att gå i vanliga grundskolan också få bidrag menar du? Man kanske borde få ännu mera bidrag om man också förbjuder sina barn att gå gymnasiet?
  Ska alla som inte tar sina barn till bvc också få bidrag motsvarande vad bvc kostar?
  Dagis handlar inte längre om förvaring för att en förälder ska kunna jobba. Dagis är en verksamhet med egen läroplan och är en förlängning på den vanliga grundskolan.

 4. Ditt ideal verkar vara skolplikt från ett års ålder? Är det inte kommunism – att staten skall fostra barnen till lydiga kommunister?

 5. Varför tror du att dagis skulle fostra våra barn till kommunister? Du är extremt fördomsfull mot just dagis. Man blir lite nyfiken på vad som skrämt dig.

  Skolplikt från 1års ålder?
  Ja, det låter som en alldeles utmärkt ide att alla från 1års ålder får vara ca 3timmar per dag på dagis. 3timmar per dag som komplement till familjen, 3timmar per dag med pedagoger och jämngamla barn. Samtidigt kan mammorna lära känna andra mammor i området, diskutera barnuppfostran osv och börja blida ett nätverk runt barnen (OBS Viktigt i storstäderna där man inte nödvändigtvis känner varandra som på mindre orter)

  OBS! Vi pratar några timmar per dag. Inte heltid. Vi pratar om komplement till familjen inte att ersätta den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: