Ska vi förbjuda islam?

Ska vi förbjuda islam?
Av: Daniel Pipes, The Bulletin
08/28/2007

Icke-muslimer tar ibland upp idén om att förbjuda Koranen, islam och muslimer.
Den här månaden har till exempel Geert Wilders, en politisk ledare i Nederländerna, uppmanat att förbjuda Koranen (som han jämför med Hitlers Mein Kampf) och två australiska politiker, Pauline Hanson och Paul Green, som kräver ett moratorium för muslimsk invandring.

Vad ska vi göra med dessa initiativ?
Först, en kort historik. Prejudikat finns från en tidigare epok, när intoleranta kristna regeringar tvingade muslimer att konvertera (särskilt i sextonhundratalets Spanien) och andra starkt uppmuntrade omvandlingar, särskilt i eliten (som i sexton- och sjuttonhundratalets Ryssland).

I modern tid, dock med yttrandefrihet och religionsfrihet inrättas som grundläggande mänskliga rättigheter, insatser för att skydda mot intolerans genom att förbjuda Quran, islam eller muslimer har tydligt misslyckats.
I den kanske allra allvarligaste samtida försök att förbjuda Quran, en hinduisk grupp hävdade i 1984/85 att den islamiska skrifterna innehåller ”många talesätt, som upprepas i boken om och om igen, som på grund av religion främja disharmoni, känslan av fiendskap, hat och misshandel, kommer mellan olika religiösa samfund och sporra människor att begå våld och störa den allmänna lugn och ro. ”
Vidtagande av denna efterfrågan, känd som ”The Calcutta Quran Framställning,” att domstolen uppmanas upplopp och dödsfall i kallas ”The Calcutta Quran Framställning,” att domstolen uppmanas upplopp och dödsfall i Bangladesh. Fallet så oroar New Delhi att Attorney General i Indien själv deltog i arbetet med att motsätta sig ansökan, vilket inte är överraskande, avslogs.
Detta tidiga framställningen sätter standarden när det gäller insamling stötande Quranic vers. Övriga insatser har varit mer retorisk och mindre operativt. Den mest följdskador var med Pim Fortuyn i Net

Den mest följdskador var med Pim Fortuyn i Nederländerna för att avsluta med muslimsk invandring. Hade han inte mördas i 2002, han kunde ha ridit sin fråga till den särskilda ministerium.
Roberto Calderoli, samordnare för Italiens Northern League, skrev 2005 att ”Islam måste förklaras olagliga tills islamister är beredda att avstå från de delar av sina pseudo politiska och religiösa doktriner förhärligar våld och förtryck av andra kulturer och religioner.”
British MP Boris Johnson påpekade under 2005 att passera ett rasistiskt och religiöst hat Bill ”måste innebära förbud mot behandling – i offentlig eller privat – av ett stort antal avsnitt i Quran sig.” Hans observation till en muslimsk delegation att begära garantier (som man fått) från inrikesdepartementet att inga sådana förbud skulle inträffa. Under 2006, Patrick Sookhdeo för Institutet för studiet av islam och kristendomen kallas för att förbjuda en översättning av Quran, den ädla Koranen: en ny Konvertering av dess innebörd på engelska, eftersom ”det beskrivs en strategi för att döda otrogna och för krigföring mot dem. ”
Andra västeuropeiska länder sett mindre insatser: Norges Kristiansand Fremskrittspartiet försökt att förbjuda islam i 2004 och Tysklands Bundesverband der Bürgerbewegungen försökt förbjuda Quran 2006, argumenterar för att det var oförenligt med den tyska konstitutionen. ”Stoppa Islamification av Danmark” krävde i början av 2007 förbud mot delar av Quran och alla moskéer, ringer dem grundlagsstridig. Australiens Catch the% 2

I Frankrike, en anonym författare vid Liberty Vox webbplats vill förbjuda islam, liksom Warner Todd Huston i USA.
2006 filmen ”V for Vendetta” av vägen, beskriver ett England i framtiden där Quran är förbjuden.
Min ta? Jag förstår trygghet-baserade behov av att utesluta Quran, islam och muslimer, men dessa ansträngningar är alltför generella, svepande upp inspirerande passager med stötande sådana, reformvänliga med extremisterna, vänner med fiender. Också de förbigå möjligheten till positiv förändring.
Mer praktisk och inriktad skulle vara att minska hoten om jihad och Sharia genom att förbjuda islamistiska tolkningar av Quran, liksom islamism och islamister. Prejudikat finns. En Saudi-sponsrade Quran drogs från skolan bibliotek. Predikanter har gått till fängelse för sin tolkning av Quran. Extrema versioner av islam är lagföras. Organisationer är förbjudna. Politiker har krävt att islamister att lämna sina länder.
Islam är inte fienden, men islamism är. Tolerera moderat islam, men utrota dess radikala varianter.

Annons
Klicka här om du vill veta mer …
Daniel Pipes, chef för Mellanöstern Forum, som lärs ut i två år på den amerikanska Naval War College. Hans webbplats är http://www.DanielPipes.org.

engelska

»

svenska

Översätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: