Anarko Nu vill man minska tonårsaborterna

Det här är Googles cachelagrade version av http://anarko.wordpress.com/2009/06/15/nu-vill-man-minska-tonarsaborterna-igen/. Det här är en ögonblicksbild av hur sidan såg ut den 2 jul 2009 09:14:44 GMT. Den aktuella sidan kan ha ändrats sedan dess. Läs mer

De här sökorden är markerade: anarko nu vill man minska
// <![CDATA[//

Nu vill man minska tonårsaborterna…igen

juni 15, 2009 av anarko

Enligt en artikel i DN från 2007 ökade antalet aborter mellan 1995 och 2006 med 50%. Enligt forskarna då, 2007, berodde detta på ungdomars förändrade attityd till sex och preventivmedel. Forskarna menade bl.a. att det framförallt var bristen på sexualundervisning i skolorna och att unga flickor i mindre utsträckning använde preventivmedel, som var problemet. Man påpekade dessutom att en viktig faktor i sammanhanget var att unga män i brist på sexualundervisning framförallt hämtade inspiration från pornografi och där de alltså inte lärde sig att ta ansvar, visa hänsyn eller använda kondomer . I dagarna har Anders Milton, före detta samordnare för den stora psykiatriutredningen, presenterat liknande lösningar på tonårsaborterna. Miltons förslag: mer preventivmedel och mer sexualundervisning i skolorna.  Hur skall vi förstå detta? För mig rör fenomenet med tonårsaborter två områden och där premisserna bakom liknande förslag på åtgärder i själva verket vittnar om huvudproblemet.

Varför ökar antalet tonårsaborter?

Om vi endast ser på ökningen av tonårsaborter under de senaste decennierna utan att ta hänsyn till den vidare sociala och kulturella kontext i vilken aborterna sker, tenderar slutsatserna om de verkliga orsakerna vara missledande. Dels måste man då påminna om att majoriteten av det svenska folket var mot abort före 1975, men att de senare, när väl abort legaliserades i vårt land, blev för abort, dels måste vi förstå orsakerna varför abort faktiskt legaliserades. Anledningen till att den nya abortlagen gick igenom 1975, trots att majorteten av det svenska folket då var mot abort, beror på den sexuella revolutionen och kulturradikalismen som försökte åstadkomma förändrade attityder till sex och preventivmedel. Deras argument var huvudsakligen hedonistiska och emancipatoriska. Kvinnan och mannen skulle befria sina libido, kunna ha sex utan “risk att få barn” och pröva sig fram på lustens vägar. Abort, preventivmedel, sex, sprit och rock´n roll gick hand i hand. Det skall helt enkelt vara kul och att finnas till och för att undvika baksmällor finns det preventivmedel och aborter. Moraliskt upphöjde man således lustprincipen som norm ovanför kärnfamilj och ansvar för barn. Frågan jag därför ställer till dem som uttrycker förvåning över att antalet tonårsaborterna ökar idag är: Hur skulle sextiotalisternas egna barn kunna förhålla sig annorlunda till sex, när de själva är en del av den kultur som bejakar ansvarslöst beteende kring sexualitet? Vår kultur avskyr själva ordet sexualmoral, men ändå moraliserar den som mest högljutt om just sex. Det är moraliskt fel att inte låta tonåringar få lära sig hur man trär på kondomer, fel att begränsa dem med tal om ansvar och kärleksfulla relationer och framförallt fel att sätta ofödda barn till livet om detta går före personlig vinning. Så vad förväntar man sig, egentligen?

I en kultur som satt lustprincipen som högsta norm är det ju alltid en “förlust” att använda kondomer eftersom det inte blir “lika skönt”. Eller som killarna sa på min skola: ”att använda kondom är som att äta kola med papper på”. Och då samma myndigheter som brukar “slå larm” om tonårsaborter med jämna mellanrum också klagar över farorna med p-piller vilka ökar risken för bröstcancer och annat elände, blir ofta alternativet att man endast förlitar sig på den mer osäkra metoden med ett “dagen efterpiller”, d.v.s. självframkallade fosterfördrivningar.

Så hur skall man radikalt minska antalet tonårsaborter i en kultur som sätter lustprincipen högst och där olika former av fosterfördrivningar alltid är det bästa sättet att maximera sin egen lust? Om ni löser denna fråga, har ni löst problemet med det ökade antalet tonårsaborter.

För mig är svaret uppenbart: Genom att sätta lustprincipen som högsta norm begår man en existentiell våldtäkt på livets mening, barnens värde och familjens betydelse för samhället. Istället för att än en gång låta skattebetalarna finansiera kondomutdelningar och RFSU-undervisning behöver vi därför göra upp  med den kultur som tror att man kan lösa problemen med de medel och institutioner som är en del av det övergripande problemet. Ofödda barn och graviditeter måste än en gång integreras i den allmänna förståelsen av vad det innebär att leva ett meningsfullt liv.

En abort är alltid ett mord på en människa och en kränkning av människovärdet, liksom rätten till liv.

Postat i 68-vänstern och senmodern borgerlighet | 3 kommentarer

3 kommentarer

 1. En sak som skulle kunna minska aborter är större möjligheter
  att få bostad och jobb…i dagens Sverige minskar ju båda dessa möjligheter för ungdomar.

   

 2. Abort i sig är ett vilseledande ord. Avlivning hade träffat bättre och säkerligen drastiskt minskat detta vansinne.

   

 3. Daniel H

  En abort är ett överlagt mord enligt min mening.

   

Skriv ett svar

Namn (måste anges)

E-post (publiceras inte) (måste anges)

Webbplats

<!–XHTML: You can use these tags: <a href=”” title=””> <abbr title=””> <acronym title=””> <b> <blockquote cite=””> <cite> <code> <pre> <del datetime=””> <em> <i> <q cite=””> <strike> <strong>

–>

Uppmärksamma mig på vidare kommentarer via e-post

// <![CDATA[// &lt;p&gt;&lt;img src=”http://pixel.quantserve.com/pixel/p-18-mFEk4J448M.gif?labels=adt.0%2Clanguage.sv&#8221; style=”display: none” height=”1″ width=”1″ alt=”” /&gt;&lt;/p&gt; // <![CDATA[//

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: