rädda 42

tisdagen den 1:e april 2008
Jämförelse av invandringen mellan Sverige och Danmark
Följande två diagram visar sammansättningen av invandringen i Sverige och Danmark. Statistiken för Sverige är hämtad från SCB och Danmark från rapporten Tal och Fakta 2007.

Tryck på diagrammen för större bild.

Det är otroligt hur två grannländer med liknande samhällssystem kan ha två så olika migrationsregimer. Medan nästan 90 procent av alla som invandrar till Danmark kommer för att arbeta är det bara cirka 15 procent av dem som invandrar till Sverige. Till Sverige söker sig människor först och främst för att söka skydd och som familjemedlem.

Per capita har Danmark ungefär en lika stor invandring som Sverige. Det är sammansättningen som skiljer. I Sverige styr välvilliga och för samhället kostsamma humanitära hänsyn. Danmark tar bara minimalt med humanitära hänsyn och har utformat en migrationspolitik som ger maximala ekonomiska fördelar för landet. Båda länderna är på sitt sätt extrema.
Upplagd av Emil kl. 10:37 0 kommentarer
Etiketter: Danmark, internationell jämförelse, Migrationspolitik, Sverige
måndagen den 31:e mars 2008
Islam är bara en ideologi bland alla andra
DN kultur är idag inne på samma linje som den islamiska konferensen. Kritik mot religion, och särskilt islam, ska fördömas/förbjudas.

Geert Wilders film…är från början till slut gjord och tänkt som en medveten provokation av såväl islam som alla fysiskt levande muslimer, skriver Per Jönsson. Jag har sett filmen Fitna som han pratar om. Det är en grov och blodig film och med all säkert en medveten provokation. Sedan när blev det ett brott att provocera? Filmen visar upp galna predikanter, många av dem från Saudiarabien och Iran. Ska dessa regimer och tokstollar inte få kritiseras? Och ska terrorister inte få framställas som de mördare de är?

Per Jönsson är så upptagen av provokationerna att han inte ser offren för islamisternas framfart, både i Europa och befolkningen under teokratierna i Mellanöstern. Islamistiska regimer, som den i Iran, gör allt för att skola in sin befolkning till att utföra de illdåd som Wilders varnar för. Som tur är finns det en stor motståndskraft mot sådan propaganda hos de flesta muslimer.

Wilders film är inget annat än en propagandafilm. Spiegel Online jämför den med Al Gores film ”An Inconvenient Truth”. Båda filmerna försöker hamra in ett budskap hos tittarna. Gore att världen kommer att gå under på grund av klimathotet och Wilders att islam kommer att erövra Europa och göra slut på den europeiska civilisationen.

The ”rhetoric makes ”Fitna” similar to a film like Al Gore’s ”An Inconvenient Truth,” in which the former vice president hammers home his message that the earth is undergoing global warming and we must do something now. Another, less well-known example is ”Harry Potter: Witchcraft Repackaged,” by a US evangelical group which wants to prove that JK Rowling’s books are dangerous to children. The conclusion is the same as in Wilders’ film: ban the books.”

Självklart behövs en kritisk granskning av islam, precis som för alla andra ideologier. Bättre förr än senare. Annars kommer Myndigheten för levande historia att behöva göra jobbet om några decennium.
Upplagd av Emil kl. 16:04 0 kommentarer
Etiketter: Al Gore, DN kultur, fitna, Geert Wilders, islamism, Per Jönsson, Spiegel
Gammal studiekamrat varnar för att peka ut 6 miljarder människor
Jag läste Internationell Migration och Etniska Relationer vid Malmö Högskola på 90-talet. En del av mina studiekamrater gick vidare och blev doktorander. En av dem, Anna Bredström, doktorerar den 4 april på Tema Etnicitet, Linköpings Universitet. Grattis!

I pressmeddelandet om avhandlingen kan vi läsa hur svenska myndigheter pekar ut utlänningar:

När HIV/aids började spridas på 1980-talet pekades två grupper ut som särskilt riskabla: homosexuella män och sprutnarkomaner. Det var fr.a. bland dem som sjukdomen spreds då. Till dessa riskgrupper lades i början på 1990-talet invandrare, eller människor med utländsk bakgrund. De flesta smittade i Sverige hade då fått sjukdomen utomlands.

Anna Bredström ”visar hur det är ”de andra”, de utländska människorna som pekas ut som riskabla.”

Rent spontant finner jag resonemanget märkligt, så jag kollade upp statistik om HIV-smittade. På smittskyddsinstitutet finns statistik som visar att knappt 80 procent av alla boende i Sverige som smittats mellan 2002-2007 antingen själv har invandrat eller blivit smittade i utlandet. 55 procent av hiv-fallen i Sverige var smittade innan de invandrade till Sverige.

Det måste väl vara viktigare att upplysa resenärer och allmänhet om dessa förhöjda risker än att ta hänsyn till känslorna hos de övriga sex miljarder människor på klotet som inte råkar vara bosatta i Sverige. Jag googlade lite på Anna Bredström för att se vad mer min gamla studiekamrat sysslat med. Bland annat har hon uttalat sig om integrationsproblemen i Eskilstuna-Kuriren: Där jämför hon situationen i Sverige med 30-talet:

Anna Bredström, doktorand vid institutuonen tema etnicitet vid Linköpings universitet, säger att toleransen mot invandrarna har minskat.

Hon tycker utvecklingen i Sverige och Europa är skrämmande, och att den på många sätt påminner det om 1930-talet då toleransen mot det främmande var mycket låg. Trenden ser likadan ut i hela Västvärlden, enligt Bredström.

­Acceptansen blir mindre och mindre, visar forskning. Nu vill vi att invandrarna ska bli som oss, leva här på våra villkor och anpassa sig.

Och precis som framkommer i avhandlingen är det mesta samhällets fel, även hedersvåldet.

­Ta satsningarna på att motverka hedersvåld som exempel. I dag handlar det om att vi vill ändra på kulturer. Att det är fel på familjerna och deras bakgrund, när det egentligen är samhället det är fel på. Det är vi som föser ihop människor så de bor i slutna enklaver. Och det är just i slutenhet människan kan reagera med att ta till fundamentalistiska handlingar.

Anna, kan det verkligen vara så illa?
Upplagd av Emil kl. 13:16 1 kommentarer
Etiketter: Anna bredström, avhandlingar, HIV, samhällets fel, tema etnicitet
söndagen den 30:e mars 2008
Vänster blir höger i integrationsfrågor
Jag har ofta undrat hur en ideologi som vänstern/socialismen (och dess förvridna avstickare kommunismen), en uppenbart sekulär och antireligiös ideologi, kommit att ta ställning för mångkulturalismen och religionens plats i det offentliga. Min snabbanalys och gissning är att vänstern numera ser positivt på att religion ”är som ett opium för folket”.

Ian Buruma är författare till böcker som ”Mordet i Amsterdam” och ”Occidentalism”. Han har länge analyserar relationen mellan islam och europas sekulära stater. I Martin Gelins intervju för Sydsvenskan kan man läsa:

Enligt Buruma finns det grovt generaliserat två riktningar i den multikulturella debatten i Europa i dag. Dels Frankrike, där man tror på sekularisering, integration och förbud av huvudsjalar och liknande utryck för religiös tillhörighet. Dels finns vänstern som förespråkar tolerans och förståelse för kulturella olikheter och traditioner.
– Vänstern och högern har därmed bytt plats. Det brukade vara högern som pratade om att värna om traditioner, kulturella värderingar och familjesammanhållning, nu är det vänstern som gör det.
Upplagd av Emil kl. 12:21 0 kommentarer
Etiketter: högern, Ian Buruma, religion, vänstern
fredagen den 28:e mars 2008
Utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden
Jag tänkte fortsätta min expose över intressanta diagram från OECD:s senaste rapport om migration. Denna gång en jämförelse över arbetsmarknadsintegrationen för utrikes födda kvinnor i OECD-länderna.

Jämförelser som denna är nyttiga då de visar på faktorer som ofta är bortglömda i den svenska debatten. Det är också intressant att höra hur organisationer som OECD förklarar utfallet.

Några konstaterande utifrån diagrammet ovan:
* I de flesta länderna har utrikes födda kvinnor lägre andel sysselsatta än inrikes födda kvinnor, men det finns undantag.
* I Nordvästra Europa är skillnaden mellan inrikes och utrikes födda kvinnor störst: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien.
* Allra störst är skillnaden i Danmark som har Europas högsta sysselsättning för inrikes födda kvinnor och bland de lägsta bland utrikes födda kvinnor. Skillnaden är hela 25 procentenheter.

Vad beror då dessa skillnader på? Enligt OECD är den huvudsakliga förklaringen att länder som tagit emot många humanitära invandrare har låg sysselsättning för utrikes födda kvinnor. Sett i det perspektivet så kan vi alltså förvänta oss allt sämre sysselsättning för utrikes födda kvinnor i Sverige framöver i och med den stora asylinvandringen.
Upplagd av Emil kl. 13:53 0 kommentarer
Etiketter: internationell jämförelse, kvinnor, OECD, sysselsättning, utrikes födda
torsdagen den 27:e mars 2008
Vad är alla rädda för?
DN skriver så här om den film av Geert Wilders som skapat sådan uppståndelse:

Den 15 minuter långa filmen Fitna inleds med att Koranen öppnas, och ett par versrader läses upp om att ”terrorisera islams fiender”. Efter bilder från bland annat terrordåden i New York och Washington den 11 september 2001, tågbomberna i Madrid 2004 och bomberna i London 2005 så avslutas filmen med fler bilder på Koranen – varpå ljudet hörs av en sida som rivs ut.

”Ljudet ni hör kommer från telefonkatalogen. Det är inte min sak, utan upp till muslimerna själva, att riva ut de ondskefulla verserna ur Koranen. Stoppa islamiseringen. Bevara vår frihet”

Det är svårt att förstå vad som är så upprörande med filmen. För mig är det en uppenbar mediadramaturgi med islamistiska marginalgrupper i centrum. Dessa islamistiska grupper har mördat och uppmanat till mord, tagit avstånd från demokrati och mänskliga rättigheter och skrämt upp politiker och allmänhet. Jag visar filmen här eftersom jag inte kan acceptera att dessa mörkermän ska få sätta agendan och framstå som telesmän för alla de vettiga muslimer som bor i Europa. Kan vi inte visa filmer som denna kommer vi aldrig att komma förbi den uppblåsta stämning som bara gynnar gaphalsar och extremister. Det finns delar av filmen som är spekulativ och går över gränsen för god smak, särskilt i andra delen av filmen där tidningsrubriker och framtidsscenarier dominerar. Men varje religion eller ideologi måste acceptera kritik.

Det filmen gör är att koppla samman citat från koranen med händelser som utförts i islams namn.

Läs mer om filmen och en lång intervju med den Nederländska författaren Ian Buruma i Spiegel Online.

Upplagd av Emil kl. 22:09 1 kommentarer
Etiketter: film, Geert Wilders, islamism, Nederländerna
Arbetslöshet bland afrikanska migranter
Jag bläddrade lite i den rapport jag nyligen beställde från OECD: , A profile of immigrant populations in the 21st century, och fastnade för ett diagram som visar arbetslösheten hos afrikanska migranter i olika länder.

Diagrammet visar på flera intressanta saker:
* Somalier (dvs personer födda i Somalia) har generellt en betydligt högre arbetslöshet än övriga afrikanska invandrare.
* I Belgien, Frankrike, Storbritannien och Australien är arbetslösheten för somaliska invandrare omkring 50 procent.
* I två länder går det bättre för den somaliska gruppen: Italien och USA. Där har somaliska invandrare bara marginellt högre arbetslöshet. För Italien beror det sannolikt på att många somalier pratar italienska. USA vet vi att somalierna är framgångsrika sedan tidigare.

OECD har genom statistiska beräkningar kommit fram till att 23 procent av variationen i arbetslöshet för afrikanska invandrare mellan länderna kan förklaras med invandrarens födelseland och 40,5 procent kan förklaras av landet migranterna bor i. Skillnader i utbildningsnivå mellan de afrikanska invandrarna i de olika länderna förklarar bara 1,4 procent av skillnaden i arbetslöshet. Det betyder alltså att drygt en tredjedel av skillnaden i arbetslöshet inte kan förklaras. Annorlunda uttryckt. 23 procent av skillnaden i arbetslöshet för afrikafödda i olika länder beror alltså på invandringens sammansättning och 40,5 procent på miljön i landet självt.
Upplagd av Emil kl. 15:08 0 kommentarer
Etiketter: afrika, arbetslöshet, internationell jämförelse, somalier
Fantastiska Kalmar
Min mor kommer från Kalmar län så jag har spenderat en del tid i trakterna kring Emmaboda, Nybro och Kalmar. Det är en underbar miljö. Särskilt Kalmar med fin stadskärna, det omkringliggande havet och bron över till Öland. Så gårdagens besök på Kalmar Högskola med Dan-Olof Rooth och kollegor var både trevligt och givande. Julia Falkerby från Institutet för Framtidsstudier var också med vilket var extra kul. Vi sågs för några år sedan när jag var på besök i Tyskland för Integrationsverkets räkning och hon arbetade på svenska ambassaden där.

Vi hade några timmars diskussion om en rapport till Globaliseringsrådet om språkkunskaper och medborgarskap och jag tror och hoppas att mina synpunkter var konstruktiva och nyttiga för projektet. Jag tipsade bland annat om det arbete om medborgarskap som pågår i Storbritannien.

Dan-Olof Rooth är en av Sveriges ledande forskare på arbetsmarknadsintegration och diskriminering med publikationer som bland annat:

Evidence of Ethnic Discrimination in the Swedish Labor Market Using Experimental Data

Utbildning och kunskaper i svenska – framgångsfaktorer för invandrade?

The Income Gap Between Natives and Second Generation Immigrants in Sweden: Is Skill the Explanation?
Upplagd av Emil kl. 12:01 0 kommentarer
Etiketter: Dan-Olof Rooth, Globaliseringsrådet, medborgarskap, Språkkrav
tisdagen den 25:e mars 2008
Förberedelser för seminarium i Kalmar
Jag brukar påpeka det så fort jag får möjlighet, men det tål att upprepas. Särskilt som det åter igen aktualiseras i globaliseringsrådets utredning om språk och medborgarskap.

Sveriges integrationspolitik är extrem.

Jag ska kommentera på ett utkast från globaliseringsrådets rapport imorgon i Kalmar och håller på att förbereda mig. Har bland annat tillverkat följande tabell som visar vilka integrationskrav som ställs för uppehållstillstånd och medborgarskap i de nordiska länderna.

Mycket kortfattat visar tabellen: Medan man i Sverige diskuterar om språkkunskaper för att bli medborgare är främlingsfientligt eller inte har det införts i de flesta länderna redan. Bland de nordiska länderna krävs ofta till och med språkkunskaper för att få permanent uppehållstillstånd och för att bli medborgare krävs dessutom vanligtvis samhällskunskap, och i Danmark även att individen skriver på ett samhällskontrakt och är självförsörjande.
Upplagd av Emil kl. 14:50 0 kommentarer
Etiketter: Globaliseringsrådet, internationell jämförelse, medborgarskap, Språkkrav
Så smugglas irakier till Sverige
Rami Abdelrahman har, för den pigga tidningen The Local, varit i Jordanien och pratat med smugglare om hur irakier tar sig till Sverige. Smugglaren Jabber berättar att det blir allt svårare att ta sig till Europa beroende på konflikter och strängare gränskontroller. Men för personer med mycket pengar finns fortfarande möjligheten att ta sig till Europa. Målet är oftast Skandinavien, särskilt Sverige:

Flyktingarna ”körs hela vägen till Turkiet, och därifrån tas de med båt till Grekland. I Grekland måste de vänta i flera dagar till dess att albanska båtar kommer och tar dem över havet till Italien. Från Italien körs de till Tyskland med bil, och sedan med lastbilar till Skandinavien.”
Upplagd av Emil kl. 08:07 1 kommentarer
Etiketter: flyktingar, Irakier, människosmuggling, The Local
måndagen den 24:e mars 2008
Lär av hur andra länder jobbar
Ekot rapporterar om att Migrationsverket håller på att införa nya rutiner för att undvika skengifte och missbruk av reglerna för anhöriginvandring. Marianne Paulsson på Hallandspolisen har blivit inbjuden av justitieminister Beatrice Ask. Hon vill höra vad polischefen har för idéer om eventuella lag- och regeländringar som skulle kunna försvåra för de som vill lura sig in i Sverige, till exempel genom skenäktenskap.
Upplagd av Emil kl. 17:24 0 kommentarer
Etiketter: anhöriginvandring, Beatrice Ask, försörjningskrav, skenäktenskap
torsdagen den 20:e mars 2008
Tobias Billström på Stadsbiblioteket
På onsdag ska jag till Kalmar och diskutera en rapport om medborgarskap och språktest som personer knutna till Kalmar Högskola skrivit på uppdrag av Globaliseringsrådet. Jag har ju skrivit mycket om ämnet själv under relativt låg tid och blev inbjuden att kommentera på en preliminär version av rapporten.

Därför kom jag att tänka på Gerard Delantys bok om medborgarskap i globaliseringens tid som jag tidigare har använt mig av. Han har en rätt så annorlunda och modern syn på medborgarskapet så på vägen hem bagav jag mig till biblioteket för att låna boken. Och vem står inte där med polisbevakning om inte migrationsminister Tobias Billström. Det verkade som att han spelade in ett radioprogram, vilket senare visade sig stämma. Om han visste att jag har en minimal del i utformandet av en ny migrations- och integrationspolitik kunde vi ju nickat igenkännande till varandra.
Upplagd av Emil kl. 19:19 0 kommentarer
Etiketter: Gerard Delanty, medborgarskap, Tobias Billström
Geert Wilders intervju från Danmarks Television
Geert Wilder är en holländsk politiker som gjort en film om koranen. Han har varit på besök i Danmark och då passade Dansk TV på att göra en intervju som ni kan se här. Helsingborgs Dagblad har skrivit om besöket. Låt oss hoppas att filmen och protesterna som är att vänta inte påverkar relationerna inom de Europeiska länderna.
Upplagd av Emil kl. 18:06 0 kommentarer
Etiketter: Danmark, film, Geert Wilders, koranen, Nederländerna
Riktade insatser för irakier?
En stor jämförande studie om integration av etniska minoritetsgrupper i Europa, Study on the Social and Labour Market Integration of Ethnic Minorities, rekommenderar Sverige att genomföra mer riktade insatser för den irakiska gruppen för att undvika marginalisering och utanförskap.
Upplagd av Emil kl. 14:42 0 kommentarer
Etiketter: arbetsmarknadsintegration, Irakier, jämförande studie
Finns det en gräns för hur många flyktingar ett samhälle kan absorbera?
David Mberg skriver idag på debattsidan i Aftonbladet att det svenska samhället inte längre klarar av att absorbera fler flyktingar.

”Problemen med bristande integration, utanförskap och kriminalitet kan emellertid inte bara förklaras utifrån brister i den egna politiken och det svenska samhället.

Även om sambanden må vara komplicerade härrör problemen till viss del också från de enskilda invandrade individerna och grupperna själva – t.ex. genom den enskilda och kollektiva smärta de bär med sig och vilka levnadsmönster detta resulterar i.”

”En av utgångspunkterna i detta debattinlägg är att ett samhälle är summan av dess individer. Utan en ansvarstagande politik på detta område riskerar Sverige omfattande och växande framtida inre spänningar.

Sverige har gjort fantastiska insatser för stora grupper människor på flykt undan krig och förföljelse. Ett fortsatt stort mottagande av människor från krigsdrabbade länder – av vilka många av förklarliga skäl bär på stor smärta och i en del fall också har en väsentligt annorlunda syn på frågor som demokrati och jämställdhet, med mera – kan emellertid inte reservationslöst rättfärdigas i all evighet och i alla lägen.”
Upplagd av Emil kl. 13:00 0 kommentarer
Etiketter: flyktingar, Integration, Migrationspolitik
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida
Prenumerera på: Inlägg (Atom)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: