Rädda 26

onsdagen den 8:e oktober 2008
Ruzza om populistpartier
Några korta reflektioner från gårdagens föreläsning av Carlo Ruzza.

Det intressanta i Italien är att de har tre partier som Ruzza definierar som populistiska. De tre partierna styr för tillfället tillsammans Italien:

– Northern League (Lega Nord). Kännertecknas av regional patriotism, för ett självständigt norra Italien.
– National Alliance. Har sitt ursprung i den italienska fascismen. Starka i södra Italien.
– Forza Italia. Berlusconis parti. Ruzza kallar partiet ett plastparti eftersom det är ett toppstyrt parti utan kongresser. Styrs av rika industrialister.

Det som, enligt Ruzza, förenar de tre partierna är en betoning av folket, familjen och att anspela på rädslan i samhället för det okända (invandrare, kosmopolism). Anledningen till populismens framgångar i Italien är, menar professorn, det övriga partisystemets kollaps genom de stora korruptionshärvorna i början av 90-talet, oppositionens oförmåga att lägga fram ett alternativ och regeringens kontroll av media.

Populism och förutsättningarna Sverige

Ruzza påpekade att ett framgångsrikt populistparti brukar bestå av tre viktiga delar:
1. En karismatisk ledare
2. En idealisering av folket (mot en intellektuell elit av politiker och tyckare)
3. En typ av politik som bygger på underhållning och kampanjer (och mindre på traditionell partiuppbyggnad med partimedlemmar)

Ska vi tro vår italienska professor finns det alltså mycket som talar mot Sd som populistparti. De säger sig företräda folket, visst, men de har varken en karismatisk ledare och satsar inte på underhållning. Sverigedemokraterna försöker snarare likna övriga partier i sin uppbyggnad (medlemsparti med lokal förankring, försöker framstå som lika seriösa som de etablerade partierna). Det gamla Ny Demokrati passar betydligt bättre in i beskrivningen av ett populistparti.

Carlo kommer om några månader ut med boken Populism in Italy.
Upplagd av Emil kl. 08:42 2 kommentarer
Etiketter: Carlo Ruzza, Italien, populism, Sverigedemokraterna
tisdagen den 7:e oktober 2008
Föreläsning om populism
Idag håller vår nya gästprofessor vid MIM, Malmö Högskola Carlo Ruzza en öppen föreläsning på Restaurang La Couronne, S Förstadsg 36, Malmö klockan 19.00

Tema är Populism and the Dilemma of Democracy: Italy a lesson for Europe and Sweden?

Inbjudan och abstrakt hittar du här.

This lecture will examine the link between populism, civil society and democracy. In this context, it will specifically focus on the role of populism and anti-politics in contemporary European politics and more specifically in Italy.
Upplagd av Emil kl. 08:58 2 kommentarer
Etiketter: Carlo Ruzza, Italien, populism
måndagen den 6:e oktober 2008
Supporter av stening programledare på SvT
För två år sedan anställde Sveriges Television en person med starka kopplingar till Syndikalistiska ungdomsförbundets projekt Osynliga partiet som genomförde en rad allvarliga brott, bland annat attentat mot borgliga partier.

Nu fortsätter SvT att visa dåligt omdöme genom att anställa Cherin Awad som ska vara programledare för SVT:s Halal-TV som börjar sändas i november. Cherin Awad har uttalat sitt stöd för stening av otrogna kvinnor.

Paul Nilsson har skrivit en insändare om saken i Metro (sidan 38, 3 oktober 2008) och Sydsvenskan (4 oktober 2008)

För några år sedan hade tv-programmet ”Existens” i Sveriges Television ett inslag från Nigeria om fallet med Amina Laval som dömdes till att stenas till döds enligt islamiska sharialagar för att hon hade fött ett barn utan att vara gift. Hon blev senare frikänd.

Efter inslaget uttalade den muslimska juristen Cherin Awad … sitt stöd för dödsdomen och att Guds lagar står över människors lagar. Med tanke på detta islamistiska uttalande ser jag det som väldigt provocerande att hon ska vara programledare för ”Halal-tv”, som börjar sändas i det licensfinansierade Sveriges Television.

Jag surfar runt lite på Internet och får reda på att delar av uttalandet fortfarande går att läsa på SvT, och en längre presentation av ingressen går att läsa på Blågula frågor.

Det måste anses horribelt att SvT anställer en person med dessa åsikter. Hon måste åtminstone konfronteras för sina åsikter.
Upplagd av Emil kl. 17:55 6 kommentarer
Etiketter: Cherin Awad, feghetsvåld, islamism, SVT
Socialdemokraterna år 1984: Flyktingar – om vi har råd!
Jag håller på att läsa igenom gamla riksdagsbeslut som har med asylsökandes möjlighet till eget boende samt vidarebosatta kvotflyktingar att göra. Jag blev lite överraskad när jag läste proposition 1983/84:114 Om invandrings och flyktingpolitiken. Där beslutar den socialdemokratiska regeringen om en flyktingpolitik som nästan helt och hållet bestäms av arbetsmarknadsläget. De blandar alltså samman argument om asyl och ekonomin/arbetsmarknadens behov som idag ter sig omöjliga att göra:

Spontaninvandringen av personer med flyktingliknande skäl eller andra politisk-humanitära skäl föreslås … i fortsättningen i stort anpassas till sysselsättningsläget, statens och kommunernas resurser samt landets politik i övrigt. Kommittén understryker att antalet kvotflyktingar och storleken av den individuella invandringen av icke-flyktingar som åberopar politiska skäl i stort bör vara beroende av sysselsättningsläget samt statens och kommunernas tillgängliga resurser. (sid.20)

Med hänsyn till det växande invandringstrycket är det emellertid enligt kommittén nödvändigt för att de invandrarpolitiska målen (prop. 1975:26 om riktlinjer för invandrar- och minoritetspolitiken) skall uppnås, att invandringen av personer som åberopar flyktinglikande eller andra politisk-humanitära skäl fortlöpande anpassas till våra resurser.

AMS framhåller i detta sammanhang att flyktingar med en helt annan kulturell bakgrund än vår har stora svårigheter att finna arbete och anpassa sig på arbetsmarknaden. Det är numera mycket svårt att arbets­placera flyktingar direkt efter vistelsen på mottagningsförläggningen. AMS måsle därför kunna på ett okonventionellt sätt kombinera de olika arbets­marknadspolitiska hjälpmedlen för att nå resultat. (sid.21)

Så kunde det gå till på Olof Palmes tid, på 80-talet när jag var ung!
Upplagd av Emil kl. 14:50 3 kommentarer
Etiketter: antikt, flyktingar, socialdemokraterna
Invandringskritiker når framgång i Österrikiska valet
Lär känna Heinz-Christian Strache och hans Frihetsparti i två artiklar i brittiska The Telegraph. Frihetspartiet fick 18 procent av rösterna i det senaste parlamentsvalet i Österrike och beskylls för att vara främlingsfientliga och rasistiska.

Adding to the discomfiture of more liberal Austrian politicians is that most of the Far Right’s votes have come at the expense of the mainstream Social Democrats and Conservative parties, whose ruling coalition is seen have ignored rising discontent over immigration and crime – and ignored what many Austrians say is the glaring link between the two.

There is no fear of such politically-correct coyness with Mr Strache. He wants a ministry to deport wayward foreigners who scrounge from Austria’s generous benefits system, and advocates a ban on the building of all mosques to prevent it falling chattle to creeping Islamisation. He also claims that Austria’s gentle, law-abiding children are being robbed, beaten up and sexually harassed by gangs of rapacious migrants from Turkey and elsewhere.

Betänk också att Jörg Heiders nya parti fick 11 procent av rösterna. Sammantaget fick alltså invandringskritiska partier 29 procent av rösterna. Så stora framgångar tror jag aldrig att Sd kommer att få i Sverige.
Upplagd av Emil kl. 09:17 5 kommentarer
Etiketter: Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, Österrike
Evenemangstips
Här är ett tips på en intressant debatt i Malmö om flykting- och invandringspolitiken i Europa. Jag hade gärna gått, men måste prioritera mitt kära MFF.

After work-turnén fortsätter: Snacka om Europa i Malmö. Flykting- och invandringspolitiken i Europa debatteras

Tid: 6 oktober 2008 kl 17.00-19.00
Plats: restaurang SMAK i Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7)
Arrangör: Europaparlamentets informationskontor i Sverige

”After work-debatterna ”Snacka om Europa” fortsätter. Den 6 oktober har turen kommit till Malmö. Då kan alla debattsugna snacka om Europa på restaurang SMAK i Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7). Debatten startar klockan 17.00 och under två timmar kan en debattsugen publik tycka till om flykting- och invandringspolitiken i Europa.

Först bjuds det på en bit mat och därefter tar diskussionen vid. I Malmö medverkar migrationsminister Tobias Billström (m) Europaparlamentarikerna Olle Schmidt (ALDE, fp) och Inger Segelström (ESP, s), riksdagsledamöterna Kalle Larsson (v) och Ulf Nilsson (fp), samtkommunalpolitikern Kent Andersson (s). Moderator är EU-journalisten Ylva Nilsson. Ingen förhandsanmälan. Varmt välkommen.”

Hämtat från Tema Asyl.
Upplagd av Emil kl. 08:29 0 kommentarer
Etiketter: debatt
söndagen den 5:e oktober 2008
Spännande attitydundersökning om religion
Missa inte attitydundersökningen av Pew Research Center om attityder till judar, muslimer och religion i stort.

Det är en delvis skrämmande bild. Ett växande antal människor i flera stora europeiska länder har en negativ attityd till judar, och i ännu större utsträckning till muslimer. I Spanien är t.ex. hälften negativt inställda till både muslimer och judar. Minst negativa är befolkningen i USA och Storbritannien.

Undersökningen ger också en bild av religiositet i olika länder. Medan hälften av amerikanarna anser religion vara mycket viktigt anser bara 10 procent av fransmännen detsamma. Allt färre i muslimska länder stöder självmordsbombningar i religionens namn, men det är ändå förskräckligt många – uppemot var tredje i länder som Pakistan, Jordanien och Nigeria – som stöder dödandet av oskyldiga i religionens namn.
Upplagd av Emil kl. 12:29 2 kommentarer
Etiketter: attityder, islam, judendom, religion
fredagen den 3:e oktober 2008
Integrationspolitiken ligger fast – Om regeringens höstbudget
Här kommer en alldeles för lång och tendentiös kommentar till regeringens höstbudget som jag skrev i ett annat sammanhang men aldrig blev publicerad.

Höstbudgeten (Prop. 2008/2009:1 Budgetpropositionen för 2009) innehåller som vanligt satsningar på en förbättrad integration. I samband med propositionen presenteras också en skrivelse: Egenmakt mot utanförskap (Skr. 2008/09:24) som beskriver regeringens strategi för integration de kommande åren. Båda dokumenten visar med tydlighet att den politik som lanserades i och med 1997 års integrationspolitiska proposition ligger fast. Det innebär att den utskällda integrationspolitiken inte bara har överlevt fyra mandatperioder utan också ett regimskifte utan större reformer. Principerna bakom politiken, förkortat och förenklat uttryckt, är fortfarande lika rättigheter och skyldigheter. Politiken ska uppnås genom den generella politiken och säråtgärder riktade till invandrare bara förekomma under första tiden i Sverige.

Regeringen bygger upp det som de tidigare raserade
Hur kan det då komma sig att politiken fortsätter i samma hjulspår trots en stundtals hätsk debatt mellan de politiska partierna. Jo, samtliga politiska partier menar att principerna och tankarna bakom integrationspolitiken är bra, men att genomförandet har misslyckats. Eftersom alliansregeringen vill ungefär samma sak som den tidigare socialdemokratiska minoritetsregeringen visar det sig nu tydligt att alliansen var lite för snabb när de rev ner den tidigare strukturen för integrationspolitiken.

Under den förra socialdemokratiska regeringens sista år lanserades en strategi för att anpassa myndigheternas arbete till befolkningens mångfald och på så sätt genomföra integrationspolitiken ”på riktigt”. Departementet utformade tillsammans med Integrationsverket och andra myndigheter ett nytt system för uppföljning och analys av integrationspolitikens utveckling och resultat. En parlamentarisk kommitté utredde också samtidigt hur politiken genom en tydligare styrning skulle få större genomslag. Integrationsverket hade också ett väl etablerat arbete att statistiskt följa upp samhällsutvecklingen inom t.ex. arbetsmarknad och boende utifrån ett integrationsperspektiv. Detta arbete avbröts abrupt vid alliansens valseger, bland annat genom att lägga ner Integrationsverket.

Nu, två år senare tar alliansen vid där socialdemokraterna slutade och bygger upp stora delar av den infrastruktur som fanns innan regeringsskiftet. Fokus är åter igen att säkerställa att integrationspolitiken får genomslag i den generella politiken och tar hänsyn till befolkningens mångfald. Det är en deja-vu känsla att läsa om regeringens satsningar på att säkerställa att de generella insatserna når ut och får god effekt för hela befolkningen, oavsett födelseland och etnisk bakgrund. Regeringen vill också bygga upp ett system för att statistiskt följa samhällsutvecklingen utifrån ett integrationsperspektiv.

”Statistiska centralbyrån (SCB) har fått i uppdrag att genom en förstudie närmare analysera och föreslå hur befintlig registerstatistik om sysselsättning, inkomst uppdelat efter inkomstkälla, förmögenhet, utbildning, boende, flyttmönster, hälsa, delaktighet och trygghet kan användas och utvecklas för att belysa tillståndet och utvecklingen av situationen för personer som är utrikes födda samt i stadsdelar som berörs av överenskommelser mellan staten och en kommun om urbant utvecklingsarbete.”

Det fanns tidigare ett väl fungerande uppföljningssystem. Det är tydligt att regeringen var lite väl snabba när de lade ner fungerande verksamheter.

Utgifter i höstbudgeten
I budgeten är utgifterna för integrationspolitiken cirka fem miljarder under 2009. Den stora utgiftsposten är ersättningar till kommunerna för deras flyktingmottagande, knappt 4,9 miljarder. Utgifterna för migrationspolitiken är 5,9 miljarder. De direkt invandringsrelaterade utgifterna är alltså närmare 11 miljarder kronor.

Insatser för nyanlända invandrare
Jämfört med 2008 tillförs integrationsområdet 9 miljoner kronor för nationell koordinering av länsstyrelsernas arbete med flyktingmottagning och för att underlätta organiserad vidareflyttning samt för uppföljning och utvärdering av integrationspolitiken.

Regeringen räknar med ett fortsatt stort, men ändå minskande, antal kommunmottagna flyktingar.

Prognosen innebär en nedskrivning jämfört med förra årets höstbudget.

För nyanlända invandrare, den s.k. introduktionen, fortsätter arbetet för att snabba på etableringen på arbetsmarknaden. Regeringen har beslutat om att inleda en försöksverksamhet med etableringssamtal för nyanlända invandrare. Det är egentligen inte så stor skillnad på etableringssamtalen och dagens introduktion förutom att det är arbetsförmedlingen istället för kommunen som håller i kontakten med den nyanlända invandraren. På så sätt hoppas regeringen att det blir en bättre matchning mellan individens kompetens och förhållanden i svenska kommuner och därmed påskynda arbetsmarknadsetableringen.

Andra satsningar är att 51 miljoner kronor per år tillförs för kompletterande högskoleutbildningar för utländska akademiker under perioden 2009-2011. 15 miljoner kronor avsätts för validering under 2009-2010. Regeringen satsar också på ett sfi-lyft. Nationella slutprov för sfi införs och 61 miljoner kronor har avsatts för att lyfta sfi-lärarnas kompetens.

Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en proposition under våren 2009 med förslag om styrning, ansvar, utformning och finansiering av flyktingmottagande och andra insatser som påskyndar arbetsmarknadsetableringen. Propositionen bygger på utredningen om en effektivare etablering av nyanlända: Egenansvar – med professionellt stöd (SOU 2008:58). Det förslaget förväntas öka utgifterna för politikområdet med en knapp miljard kronor under 2010. Först då kan det bli tal om större förändringar i flyktingmottagandet.

Integrationsstrategin
Integrationspolitiken under den fortsatta mandatperioden ska, enligt regeringens skrivelse, inriktas på följande områden:

* ett effektivt system för mottagning och introduktion för nyanlända,
* fler i arbete och fler företagare,
* förbättrade utbildningsresultat och likvärdighet i skolan,
* förbättrade språkkunskaper och utbildningsmöjligheter för vuxna,
* en effektiv bekämpning av diskriminering,
* en positiv utveckling i stadsdelar med utbrett utanförskap,
* en gemensam värdegrund i ett samhälle som präglas av tilltagande mångfald.
Upplagd av Emil kl. 16:25 1 kommentarer
Etiketter: alliansen, höstbudget, Integrationspolitik, uppföljning
Läs mina notiser på Tema Asyl
Jag skriver sedan en vecka tillbaka sporadiska notiser om integration i Sverige och andra länder till hemsidan Temaasyl.se. Majoriteten av notiserna under rubriken Integration är författade av mig.
Upplagd av Emil kl. 11:42 0 kommentarer
Etiketter: Integration, Tema Asyl
Två kloka politiker
Elisabeth Svantesson (m) är en av mina favoriter i riksdagen eftersom hon både är klok och har ett stort intresse för integrationsfrågor. Därför bör man lyssna extra noga på hennes förslag, t.ex. Svantessons senaste motion (2008/09:m1288) Tidig validering – tidig arbetsmarknadsetablering

För att arbetslinjen ska bli tydlig för den asylsökande och för att den viktiga första tiden i Sverige inte ska förspillas borde en tidigare kartläggning av utbildning och yrkeserfarenhet göras. Ju tidigare en person får sin utbildning och relevanta yrkeserfarenheter värderade, desto bättre blir planeringen och starten av studie- och arbetslivet.

Läs mer från Svantesson på hennes blogg.

Mauricio Rojas (Fp) avgår i dagarna som riksdagsman och flyttar till Spanien och blir rektor för Madrids skola för arbetet med integrations- och biståndsfrågor (Escuela de Profesionales de Inmigración y Cooperación). Rojas gärning för en sansad integrationspolitik ska inte underskattas. Han tog bland annat den viktiga kampen mot Masoud Kamali och andra anhängare av ”strukturell diskriminering”. Kanske mer okänt är Rojas gärning som forskare. Han skrev tidigt om arbetsmarknadsintegration, ungdomar med utländsk bakgrund och svensk identitet. Lawen Mohtadi har intervjuat honom i Gp om tiden som kommunist och flykting i Sverige. Efter att ha varit övertygad revolutionär finner Rojas liberalismen:

När ersatte du marxismen med ett annat politiskt tänkande?
– Det var en lång process att förstå liberalismen som idé. För mig är liberalismen inte ett politiskt system, det är bara en enkel idé om individens rätt att stå fri från kollektivt förtryck, att skapa det här skyddet att älska och tänka som vi vill, som är antitesen till kollektivism.
Upplagd av Emil kl. 10:07 2 kommentarer
Etiketter: Elisabeth Svantesson, Integration, Mauricio Rojas, motioner, validering
torsdagen den 2:e oktober 2008
Utrikes födda i OECD-länder
Här är ännu ett diagram från OECD rapporten International Migration Outlook 2008. Diagrammet över andelen utrikes födda i olika länder är kanske inte lika intressant som de jag skrivit om tidigare, men det tål att begrundas trots allt.

Det kanske mest överraskande och värt att uppmärksamma är:
– att andelen utrikes födda är så pass stort i Schweiz,
– att USA inte har mycket högre andel utrikes födda än Sverige och betydligt mindre än andra traditionella invandringsländer i den nya världen som Australien, Kanada och Nya Zeeland,
– att Irland mycket snabbt förvandlats från ett utvandringsland med få invandrare till att vara ett av världens största invandringsländer
Upplagd av Emil kl. 16:49 0 kommentarer
Etiketter: International Migration Outlook, internationell jämförelse, OECD, statistik
onsdagen den 1:e oktober 2008
Stå upp för yttrandefriheten
Det kanske inte är en överraskning att jag anser att religiös fanatism är ett av de största hindren mot en ömsesidig integration i Sverige och andra länder. Idag uppmärksammar Dilsa Demirbag-Sten i Expressen hotet mot ett öppet debattklimat och allmänt hyfs i en upplyst demokrati. För att vi ska kunna relatera till varandra med olika livsmål och sympatier måste hotet om våld och kränkthet bort som faktor i det offentliga samtalet. Demirbag-Stens slutkläm:

När turkiska staten åtalar författare och anser dem ansvariga för sina romankaraktärers agerande kallar vi det för diktatur och en enig publicistkår förkastar regimers kränkningar av yttrandefriheten. Totalitära regimer avundas nog den rädsla som islamisterna effektivt har lyckats ingjuta i det fria ordets utövare. Detta tillgjorda och löjeväckande hukande för islam (ingen annan religion kommer undan så lätt) har under de senaste tjugo åren inskränkt yttrandefriheten för publicister, bildkonstnärer, musikskapare (operan i Berlin) och romanförfattare ett antal gånger för mycket.

Jag hoppas innerligt att vi kan enas om att detta är oacceptabelt, oberoende av smak, religiösa tolkningar och eventuella motiv till publiceringen. Att falla undan för hoten gör dem verkningsfulla och för varje gång det sker har de fundamentalistiska och förtryckande krafterna fått nya bevis på att de kan diktera villkoren för den fria världen.
Upplagd av Emil kl. 20:20 0 kommentarer
Etiketter: Dilsa Demirbag Sten, Integration, islam, religion, religionskritik
Motion om språkkrav för medborgarskap
Staffan Appelros (m) har skrivit en motion (2008/09:m1212) om krav på kunskaper i svenska för erhållande av medborgarskap.

För att uppmuntra människor att fullt ut bli aktiva deltagare i det samhälle de lever i bör man införa ett krav på tillräckliga kunskaper i svenska för erhållande av svenskt medborgarskap. Den som ansöker om att bli medborgare i Sverige har gjort ett stort och viktigt val och klart signalerat att man avser att leva resten av sitt liv här. Att inte försäkra sig om att varje person som gör det här valet har tillräckliga verktyg för att fritt kunna kommunicera med sina grannar, arbetsgivare och myndigheter är att göra våra nya svenskar en björntjänst. Att, som i så många andra länder, ställa krav på fullgoda språkkunskaper stänger ingen ute. Det innebär istället att man kan bjuda in alla att delta – på riktigt.

I Övrigt

Ingrid Hedström skriver en lång artikel i DN om utvecklingen av den gemensamma europeiska migrationspolitiken.

Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, skriver i Länstidningen i Södertälje att han ”kommer att göra allt i min makt för att förmå regeringen och dess utredare att genom en ny lagstiftning hejda den stora inflyttningen till Södertälje.”

Japan har för första gången över 1000 asylsökande inom ett år. I genomsnitt beviljas 46 personer asyl i Japan årligen.
Upplagd av Emil kl. 08:42 4 kommentarer
Etiketter: Anders Lago, EU, Japan, Språkkrav, Staffan Appelros, Södertälje
tisdagen den 30:e september 2008
Viktigt av Lena Andersson
Författaren Lena Andersson är en av mina idoler. Hon skriver idag en lysande text på Newsmill om undfallenheten för islamisterna. Det är för mycket klokskap för att citera allt det jag vill men här är slutklämmen:

…det verkliga problemet är … de religiösas och just nu särskilt muslimers lättkränkthet beträffande islam. Då kränkthet är helt känslomässig går den inte att bemöta med förnuftet. Allt som återstår är att böja sig. Men yttrandefriheten ska inte böja sig. Och det enda som hjälper mot stark frustrationsbenägenhet är att utsätta sina heliga dogmer på nytt och på nytt för satir och blasfemi. Till slut flyttas den kränktes känslomässiga gränser, både individuellt och kollektivt, såsom någorlunda har skett med de kristna. Vad saken gäller är alltså satir och kritik mot idésystem, inte individer även om det är individer som känner sig förolämpade.

Märkligt nog tycks åtskilliga svenska intellektuella vara likgiltiga inför den självcensur som blir följden av hoten och våldet. Ofta underblåser de lättkränktheten genom att visa förståelse för den i stället för att ifrågasätta dess irrationella grundvalar.

Den religiösa terror som under de senaste åren har utövats mot ett litet antal konstnärliga och journalistiska verk påverkar tusentals utövare som i det tysta avstår från att utforska det de hade tänkt utforska. Den rädslan är förödande.
Upplagd av Emil kl. 22:00
Etiketter: islam, Lena Andersson, religionskritik
Antalet asylsökande till OECD-länder
Ännu en godbit från OECD:s senaste migrationsrapport International Migration Outlook 2008, denna gång antalet asylsökande till olika länder.

Bilden (klicka för att se tydligare) visar att Sverige, i förhållande till folkmängd, har nästan dubbelt så många asylsökande som det land med näst flest och tio gånger så många asylsökande som genomsnittet i OECD. Inte illa för att land i utkanten av världen.
Upplagd av Emil kl. 17:22 1 kommentarer
Etiketter: Asylsökande, International Migration Outlook, OECD, statistik
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida
Prenumerera på: Inlägg (Atom)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: