Rädda 23

torsdagen den 27:e november 2008
Svenska värderingar?
För alla er som undrar vad svenska värderingar är för något vill jag tipsa om en konferens i Uppsala den 1-2 december 2008. Min före detta arbetsgivare anordnar en konferens om Sverige i Europa, Europa i världen. Interkulturell dialog med fokus på värdegemenskaper och förändringsprocesser.

Frågan om en gemensam svensk – eller europeisk – värdegrund diskuteras allt mer. Vad menar man med en gemensam värdegrund? Vad vill regeringen åstadkomma med sitt projekt om ”en förstärkt gemensam värdegrund i Sverige”? Vilka är och vad vet vi om de gemensamma europeiska värdena? Vad händer när människor från skilda kulturer och religioner med olika värdeskalor möts, när kollektivism möte individualism?

Om religionsfrihet

För övrigt vill jag tipsa om en dom i den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna där domstolen åter slagit fast att religionsfriheten inte alltid garanterar människor rätten att bete sig enligt den religiösa övertygelsen, och ger inte heller någon rätt att bortse från lagar eller regler som har visat sig vara rättfärdiga.

På jobbet

Just nu arbetar jag med ”Utredningen om nyanländas arbetsmarknadsetablering”.
Upplagd av Emil kl. 18:01 3 kommentarer
Etiketter: jobb, religionsfrihet, värderingar
fredagen den 31:e oktober 2008
Integrationsbloggen tar ett uppehåll
Jag börjar jobba på Integrations- och jämställdhetsdepartementet den 3 november. Bloggen är vilande tills vidare.
Upplagd av Emil kl. 14:15 2 kommentarer
Blandade nyheter
Norska asyljägare
I Norge ska de skicka ut asyljägare, fem från Utlendingsdirektoratet (UDI) och fyra från Polisen, som ska minska antalet asylsökande.

Europeisk integrationskonferens
I nästa vecka är det EU-konferens om integrationspolitik, bland annat om att främja europeiska värderingar, tillgång till arbete och mångfald på arbetsplatser, integration för kvinnor, interkulturell dialog och hur länderna arbetar med integrationspolitik. Integrationsminister Nyamko Sabuni företräder Sverige.

Tips på intressanta artiklar
Allt fler migranter tar sig in i EU och till Aten. Lång artikel av Alexandra Starr i Slate om hur olika europeiska länder hanterar migrationen. Spanien betalar för att invandrare ska åka tillbaka till sina hemländer. EU gör detsamma.
Upplagd av Emil kl. 13:56 0 kommentarer
Etiketter: blandat, EU, Norge, Spanien
Quebec inför krav på gemensamma värderingar
I Quebec, Kanada, har de beslutat att nya invandrare skriftligen måste intyga att de delar Quebec:s ”gemensamma värderingar” för att få invandra. Några av de gemensamma värderingarna är franska som officiellt språk, jämställdhet och separationen mellan kyrka och stat.

Invandring till Quebec ”är ett privilegium, inte en rättighet” sade Migrationsministern i samband med att förslaget lanserades. Beslutet bygger på en utredning som undersökt frågan om så kallad rimlig anpassning av kulturella och religiösa övertygelser. Där har bland annat den kända politiska filosofen, och grundaren till mångkulturalism som politiskt alternativ, Charles Taylor deltagit.
Upplagd av Emil kl. 10:12 1 kommentarer
Etiketter: gemensamma värderingar, Kanada, Quebeck
torsdagen den 30:e oktober 2008
Halal-TV tjejerna inte representativa
TT skriver om det nya TV-programmet Halal-TV.

Det enda Cherin Awad, Dalia Kassem och Khadiga Elkhabiry har gemensamt är, förutom att de är tjejer, att de är svenska muslimer. Det är också en av poängerna med ”Halal-tv” att visa att muslimer, liksom alla andra grupper i Sverige, är olika sinsemellan.

Vi muslimer är inte en homogen grupp. Och vi är tre olika tjejer med olika åsikter om varje ämne vi tar upp, säger Dalia Kassem, en av programledarna.

Men om nu muslimer är så olika – vilket de självklart är – varför har programledarna då samma klädkod. Varför kunde inte SVT hitta en mer representativ grupp unga muslimska tjejer?

Uppdatering.

Dilsa Demirbag-Sten skriver i SvD att det är fel frontfigurer för Halal-TV. Dilsa har självklart rätt. Dessa tre damer representerar en extrem form av islam där könsapartheid är en av grundpelarna. Att de t.ex. vägrar att ta i hand är bara en symbolisk handling, men som visar på en ideologi som går emot allt vi kämpat för som demokratiskt samhälle. Det är skamligt av SVT att belöna sådan religiös extremism. Joakim Sandbergs svar som ansvarig utgivare för Halal-tv och chef för allmän-tv i Umeå är så dumt. Att acceptera religiösa människor innebär inte att man måste belöna religiösa rörelser som i grunden strider mot jämställdhet och ytterst alla människors lika rättigheter.
Upplagd av Emil kl. 10:16 2 kommentarer
Etiketter: Halal-TV, muslimer, SVT
De mänskliga rättigheterna fyller 60
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är bland det finaste vi människor har utformat tillsammans. Regeringen har gett ut en jubileumsskrift som belyser delar av förklaringens innehåll och vad den haft och har för betydelse. Mitt favoritbidrag är från Jonas Gardell.

Some years ago, a Norwegian humanist organisation applied
for permission to, like Christian churches that ring their
bells and Muslim mosques calling to prayer, shout over a
loudspeaker “There is no God! There is no God!” all over
Oslo once a week.

I smile every time I hear that story.
Upplagd av Emil kl. 08:35 1 kommentarer
Etiketter: Jonas Gardell, mänskliga rättigheter
onsdagen den 29:e oktober 2008
Startsvenska är knappast en genomgripande reform
Elisabeth Svantesson, ordförande i moderaternas arbetsgrupp Integration och arbete, och Tomas Tobé, båda riksdagsledamöter för Moderaterna föreslår på Brännpunkt att Svenska för Invandrare ska ersättas med Startsvenska. Det är väl OK. Men tyvärr Elisabeth Svantesson, jag kan inte se vad som är nytt bland förslagen. Innehållet i Nysvenskan låter ju precis som dagens utbildning i svenska. Det finns inte ett enda parti som inte skriver under på de ambitioner som presenteras.

Vad som krävs är genomgripande reformering av svenskundervisning för invandrare och att den ges en mycket tydlig koppling till arbetsmarknaden.

Vi föreslår därför att Sfi läggs ned till förmån för Startsvenska. Startsvenska ska vara en språkutbildning med tydlig inriktning på arbetsmarknadsetablering .

Det ska vara en funktionell språkutbildning som tar sin utgångspunkt i förväntade studier eller arbete i Sverige. Därför ska den först och främst kombineras med arbete, praktik eller yrkesutbildning.

Startsvenskan ska vara tydligt individualiserad. En person som varit yrkesverksam under lång tid har andra behov än en student som i sin tur har helt andra behov än den som aldrig har arbetat.

Olika yrken kräver dessutom olika vokabulär och språkfärdigheter. För nyanlända som har ett tydligt sikte på en universitetsutbildning i Sverige bör Startsvenskan anpassas till att möjliggöra framtida högre studier.

Individualisering. Koppling till arbetsmarknaden, Kombinerat med arbete, praktik eller yrkesutbildning. Detta låter som sagt som en beskrivning av dagens språkutbildning. Problemet är inte vad man vill åstadkomma eller ambitionerna, utan att få det att fungera i verkligheten. Då behövs mer än ett namnbyte.

PS. Socialdemokraterna har nu officiellt sagt nej till regeringens förslag om försörjningskrav vid familjeåterförening.
Upplagd av Emil kl. 20:12 1 kommentarer
Etiketter: Elisabeth Svantesson, Moderaterna, sfi, Språkutbildning, startsvenska
tisdagen den 28:e oktober 2008
1983 eller 2008?
Känner ni igen följande beskrivning?

Flera kommuner har i olika sammanhang ställt krav på ett ökat statligt ansvarstagande såväl i fråga om geografisk fördelning av invandringen som för kostnaderna för hjälp åt asylsökande, flyktingar och andra invandrare. Den starka koncentrationen av flyktingar till vissa kom­muner har ibland också ytterst inneburit problem för de enskilda flykting­arna genom att kommunerna har haft svårt att ge tillfredsställande social service och utbildning.

Jasså! Nej, den är inte skriven 2008, utan i proposition 1983/84:124. Texten är 25 år gammal men skulle kunnat vara skriven igår. Inget är nytt under solen.
Upplagd av Emil kl. 18:38 2 kommentarer
Etiketter: antikt, flyktingmottagning
Expressens till försvar för kvotering
Expressens ledarsida tycker så illa om integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) och så bra om kvotering att de idag skriver två långa ledarartiklar om att ministern avvisar kvotering som metod. Så upprörd har väl aldrig en ledarredaktion varit någonsin tidigare?

Johannes Forssberg skriver att Nyamko Sabunis företagsfloskler inte räcker långt.

Ann-Charlotte Marteus, antagligen sveriges minst kunniga ”liberala” ledarskribent om integrationspolitik, skriver att så länge Nyamko Sabuni är Sveriges motvilliga jämställdhetsminister kan grabbarna lugnt lägga upp fötterna, koppla av och njuta på näringslivets slipstäta punchveranda.

Men studenter vill inte bli bortkvoterade. Centrum för rättvisa har visat att könsdiskriminerande antagningsregler har satts i system i den svenska högskolan. Det är kvinnorna som drabbas i 94 procent av fallen.

Det är så himla lätt att kräva kvotering när världen inte är så som man önskar. Och det är extra tråkigt att liberala ledarsidor som Expressens förvandlas till DN kultur när integrations- eller jämställdhetspolitik kommer på tal.
Upplagd av Emil kl. 09:23 5 kommentarer
Etiketter: Ann-Charlotte Marteus, Centrum för rättvisa, Expressen, Johannes Forssberg, kvotering, Nyamko Sabuni
Här är rapporten om romerna i Malmö
Sverige följer upp (integrations)politiken med hjälp av statistik om personers födelseland eller föräldrarnas födelseland. Det gör att man vet väldigt lite om invandrargrupper som inte har något eget land (t.ex. romer från Östeuropa, kurder eller assyrier/syrianer från Turkiet, Irak och andra ställen samt de nationella minoritetsgrupperna judar, romer, samer och sverigefinnar och tornedalingar.

Nu har Malmö stad gett ut en rapport om romernas situation i Malmö på uppdrag av regeringens delegation för romska frågor. Den omtalade rapporten hittar du här. Det är ingen rolig läsning. Mest skrämmande är att så få elever går i skolan trots skolplikt. Det är en livsfarlig kulturrrelativism som gör att skolor och ansvariga ser mellan fingrarna när det är just romer som uteblir.
Upplagd av Emil kl. 08:47 9 kommentarer
Etiketter: etnicitet, kulturrelativism, Malmö, Romer, skolplikt
måndagen den 27:e oktober 2008
Burkahumor
Svenska Dagbladet tipsar idag om ett fantastiskt roligt inslag från Bill Mahers Real Time om Fall Fundamentalist Fashion Show. Underbart att det numera går att driva med religiösa dumheter. Allt fler religionskritiska röster får också plats i offentligheten, till exempel Irshad Manji och Boualem Sansal. Förhoppningsvis är vi på väg mot ett normaliserat samtalsklimat. Här är två klassiker när det gäller drift med burka.
Upplagd av Emil kl. 16:24 2 kommentarer
Etiketter: burka, humor, Ledarbloggen
Ny arbetsvecka
Idag tjuvstartar jag mitt nya jobb och följer med mina blivande kollegor till Malmö stad. Vi ska diskutera det lokala utvecklingssamtal som syftar till att bryta utanförskapet i fyra stadsdelar i Malmö: Rosengård, Hyllie, Fosie och Södra Innerstaden. En tredjedel av de vuxna har arbete i Rosengård och knappt hälften i övriga tre områden. Så har det sett ut sedan jag arbetade med utvärderingen av storstadssatsningen under början av 2000-talet.

På eftermiddagen ska jag färdigställa en rapport om effekterna på integrationen av möjligheten till eget boende för asylsökande. Rapporten är ett underlag till översynen av mottagandet av asylsökande.
Upplagd av Emil kl. 08:10 4 kommentarer
Etiketter: EBO, jobb, segregation
söndagen den 26:e oktober 2008
Demokratikanon med mångkulturalism
Fabrikören påstod redan sommaren 2007 att det bara är en tidsfråga innan skribenter börjar ge förslag på demokratikanon. Fabrikörens egna lista över enskilda personer som betytt mest för den svenska demokratin innehåller 10 män. Det märks tydligt att fabrikören är utbildad i Danmark och därmed inte fått ta del av en riktig svensk genuscertifierad undervisning. Ett sådant misstag skulle aldrig riksdagsledamoten Birgitta Olsson (fp) tillåta sig. Hon glömmer minsann inte kvinnorna skriver när hon skriver i Sydsvenskan att man bör införa en demokratikanon.

Demokratikanon skall illustrera hur tryckfriheten tidigt fick fotfäste i Sverige, kampen för kvinnors rösträtt och jämställdhet, striden för social rättvisa, framväxten av ett mångkulturellt Sverige, men också inkludera de internationella texter som influerat, utvecklat och fördjupat vår demokrati både från västvärlden och andra kontinenter.

Är det bara jag som undrar hur ”framväxten av ett mångkulturellt Sverige” lyckades ta sig in i Olssons demokratikanon? Det skulle jag verkligen vilja veta!
Upplagd av Emil kl. 21:08 4 kommentarer
Etiketter: Birgitta Olsson, Demokatikanon, mångkultur, Sydsvenskan
Drömmen besannad?
Vad som än händer är amerikanarna ett folk av rasister. Så kan man sammanfatta Anna Dahlbergs ledare i Expressen. Barak Obama har vunnit kampen om att bli demokraternas presidentkandidat över meriterade Hillary Clinton. Han har haft en tokig präst som andlig ledare och anklagats för att vara muslim. Trots det kommer han att vinna presidentvalet och bli världens mäktigaste man. Men det räcker inte. Att han inte vinner med större marginal visar, enligt Dahlberg, att befolkningen är rasister. Förlorar han är det på grund av ras. Vinner han är det trots att han är svart.

Redan i dagsläget är opinionsläget tydligt färgat av Obamas hudfärg. Republikanerna är så illa omtyckta att partiet skulle kunna vara rabiessmittat. Inte på flera decennier har högern verkat i en så fientlig valmiljö.

Ändå har Obama fått kämpa för att hålla avståndet till McCain i opinionsmätningarna. Det är anmärkningsvärt.

Det går förstås att hitta andra förklaringar till detta än hudfärgen. Obama är relativt oerfaren med bara fyra år i senaten bakom sig och han har röstat liberalt oftare än kanske någon annan. Men i grunden är detta ett krystat försök att skyla över det uppenbara: Rasfrågan spelar en stor roll. Utan den finansiella syndaflod som har dragit fram över USA skulle Obama med största säkerhet stå som förlorare i valet.

Så himla tröttsamt att allt ska behöva tolkas utifrån ett ”rasperspektiv”. Kan det inte vara så enkelt att amerikanarna gillar eller ogillar Obamas politik?

Så jag säger er, mina vänner, att jag trots dagens och morgondagens svårigheter har en dröm.

Det är en dröm med djupa rötter i den amerikanska drömmen om att denna nation en dag kommer att resa sig och leva ut den innersta meningen i denna övertygelse vi håller för självklar: att alla människor är skapade med samma värde.

Jag har en dröm om att en dag före detta slavar och slavägare skall sätta sig ner vid samma broderskapets bord på Georgias röda berg.

Jag har en dröm om att en dag, till och med staten Mississippi, en stat som försmäktar i orättvisans och förtryckets hetta, skall förvandlas till en oas av frihet och rättvisa.

Jag har en dröm om att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation, där de inte bedöms efter färgen på sin hud utan efter måttet på sin karaktär. (Dr King, 1963)
Upplagd av Emil kl. 16:15 1 kommentarer
Etiketter: Anna Dahlberg, Barak Obama, Expressen, Martin Luther King, USA
lördagen den 25:e oktober 2008
Mauricio Rojas – politikens Colin Nutley
Västerviks Tidningen uppmärksammar att Mauricio Rojas lämnar riksdagen och Sverige för jobb i Spanien.

Rojas har gjort sig känd för att yppa obekväma sanningar: hur den svenska socialstaten kväver människors initiativförmåga och hur offentlighetens rädsla för att ställa krav på invandrare, och i stället erbjuda vadderade vägar genom livet, leder dem in i en ensamhetens och utanförskapets labyrint. Dessa är i sig själva kontroversiella budskap, men när de yttras av någon som vet och har egen erfarenhet blir de rent farliga.

Farliga inte bara för den vänster som byggt upp de handikappande välfärdssystemen och upprätthållit den kravlösa attityden mot invandrares deltagande i samhället, utan även för den borgerlighet som saknat modet att vara tillräckligt kritisk. Mot den bakgrunden är det lätt att förstå varför Rojas har utmålats som en pajas, tvingats se sina goda intentioner förvridas till rasism i den politiska debatten och mötts av tystnad från sitt eget parti när vindarna blåst som hårdast.

Fler som uppmärksammar Rojas viktiga gärningar är Merit Wager och Johan Norberg.

”Stockholmare är smartare än lantisar”

Expressen skriver på ledarsidan: Var rädd om mångfalden. Det jag reagerar på är att ledarredaktionen skriver att de ”främlingsrädda bor i stor utsträckning ute på vischan, långt borta från minareter och annat som skrämmer dem.” Jag som trodde att partier som Sverigedemokraterna var störst i kommuner som Landskrona och Malmö med stor invandring. Är Malmö och Landskrona vischan? Eller är inte Sverigedemokraterna främlingsrädda? Sedan är jag övertygad om att Expressens ledarredaktion har fel. Rasism och främlingsrädsla har inte främst med ekonomi och arbetsmarknad att göra. Norge och Danmark är välmående länder som är rikare än Sverige och med betydligt lägre arbetslöshet. Ändå har de mycket framgångsrika invandringskritiska partier. Är inte de partierna främlingsrädda?
Upplagd av Emil kl. 12:00 10 kommentarer
Etiketter: Expressen, främlingsfientlighet, Mauricio Rojas, rasism
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida
Prenumerera på: Inlägg (Atom)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: