Rädda 17

torsdagen den 9:e juli 2009
Blandade lästips
Merith Wager har goda kontakter bland Migrationsverkets medarbetare och de har en hel del intressant att säga om de ensamkommande flyktingbarnen.

Ny statistik från Migrationsverket visar att antalet asylsökande minskar (men Sverige ligger fortfarande i topp), men att anhöriginvandring och annan invandring ökar.

För första gången så länge jag minns får Danmark beröm för sin migrations- och integrationspolitik. Det sker i SvD.

Och så måste jag tipsa om en krönika i Kristianstadsbladet av Vanja Berggren. En mer överslätande attityd till kvinnoförtryck har jag sällan läst, och avslutningen är oslagbar. Efter att ha pratat med kvinnor i Saudiarabien som bär burka (niqab) skriver Bergren:

Kvinnor jag pratar med bakom niqab förklarar att det inte handlar om religiösa motiv för just dem, mer om tradition för de äldre och sociala motiv för de yngre. För att skydda sitt anseende för andra kvinnors struntprat och ryktesspridning säger de.

Ansiktsslöja som ett annorlunda uttryck för samma oro som också finns i sammanhang jag känner i Sverige.

Lika samma i Sverige som Saudiarabien alltså. Det kallar jag kulturrelativism av den högre skolan.
Upplagd av Emil kl. 22:43 0 kommentarer
Etiketter: burka, Danmark, invandring, Kristianstadsbladet, Merith Wager, Migrationsverket, Vanja Berggren
onsdagen den 8:e juli 2009
Liket lever!
TemaAsyl.se, sidan som jag tidigare var med att driva och som varit relativt inaktiv på senare tid, verkar överleva. Det är goda nyheter. Hoppas Christian Råbergh fortsätter vara delaktig.

För övrigt:
– Har man nyligen hittat en miljon tyska muslimer.
– Räknar danskarna invandrare i två tjocka statistikrapporter.
– Det är inte bara på Malta, i Italien, Spanien och Grekland som flyktingarna kommer båtvägen. Här kan man läsa hur båtarna anlänt till Australien sedan 1976.
Upplagd av Emil kl. 22:14 0 kommentarer
Etiketter: Australien, Christian Råbergh, Danmark, Tema Asyl, Tyskland
Integrationsdebatt i Almedalen
Ingen debatt om integration i Almedalen, trodde jag. Men på Makthavare.se ser jag att det trots allt debatterades en hel del.

Niklas Wykman (MUF) och Erik Almqvist (SDU) debatterade, men blev mest omskrivna för att båda var flintisar. Integrationsminister Nyamko Sabuni (Fp) och Södertäljes kommunalråd Anders Lago (S) rök ihop om miljonprogramsområdena. De duktiga debattörerna Luciano Astudillo (S) och Elisabet Svantesson (M) m.fl. diskuterade främlingsfientlighet. Kristdemokraterna hade bjudit in Maciej Zaremba, författare och journalist, och Luis Abascal, affärsman och opinionsbildare, för att ge sina perspektiv på integration och integrationspolitiken. Det samtalet fick rubriken Integrationspolitiken är en katastrof på Makthavare.se. Till sist höll tankesmedjan FORES ett seminarium som undrade varför Sverige är så dåligt när det gäller integration. Panelen fick ge sin vision om ett perfekt mottagningssystem (för personer som får asyl):

(Sakine) Madon: Det ska vara snabbt, rappt med en positiv inställning till människor, med fokus på hur folk kan bidra. Det ska signalera “välkommen hit!”
Demirbag-Sten: Lite som det småländska alltså?
(Maciej) Zaremba: Jag behöver inte hitta på något, jag blev föremål för det perfekta mottagningssystemet – min arbetsförmedlare på 60-talet. Han sa “du har kommit till ett väldigt konstigt land” och förklarade hur Sverige funkade. Otroligt viktig introduktion.
(Martin) Ådahl: Det ska handla om att sopa banan för folk som kan hjälpa dem som kommer, folk som har kompetensen att göra det. Och så måste vi ha en flexibel arbetsmarknad.
(Dilsa) Demirbag-Sten: Segregering måste motarbetas. Sedan är en flexibel arbetsmarknad a och o och det ska finnas ett starkt stöd för småföretagare. Men språket är också viktigt.

Inte illa. Nästa år hoppas jag vara på plats.
Upplagd av Emil kl. 01:15 4 kommentarer
Etiketter: Almedalen, Anders Lago, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabet Svantesson, FORES, Luciano Astudillo, Luis Abascal, makthavare.se, Martin Ådahl, Niklas Almqvist, Niklas Wykman, Nyamko Sabuni, Sakine Madon
söndagen den 5:e juli 2009
Omfattande diskriminering i Kanada
Philip Oreopoulos har genomfört ett diskrimineringstest i Kanada. Tidigare har andra länder genomfört liknande studier och funnit att det förekommer mer eller mindre diskriminering. Rapporten Why Do Skilled Immigrants Struggle in the Labor Market? A Field Experiment with Six Thousand Résumés visar att omfattningen på diskrimineringen i Kanada är minst lika stor som i andra länder.

Några resultat: 1) Det är tre gånger vanligare att en arbetssökande med kanadensisk utbildning kallas än en sökande från Kina, Pakistan eller Indien med likvärdig men utländsk utbildning. 2) Arbetsgivare värderar kanadensisk utbildning och arbetslivserfarenhet mycket högre än utländsk examen eller arbetslivserfarenhet. 3) Sökande med kinesiska, indiska eller pakistanska namn med kanadensisk utbildning blev kallade 40 procent mer sällan.

Författarens slutsats: Overall, the results suggest considerable employer discrimination against applicants with ethnic names or with experience from foreign firms.
Upplagd av Emil kl. 20:07 1 kommentarer
Etiketter: diskrimineringstester, Kanada, Philip Oreopoulos
På reportageresa i förorten
Härom dagen skrev Sakine Madon i Expressen om journalister, en yrkesgrupp som trivs tillsammans i storstädernas centrumområden:

1 259 journalister trängs på Södermalm, medan det i Rosengård bor sju och i Angered tio. Så mycket som det skrivs, debatteras och görs reportage om ställen som Rosengård, och ändå så få journalister som bor och lever där.

Ole Rothenborg, DN:s korre i Malmö, har nu gjort en av dessa resor, från innerstaden till förorten, för att samtala med polisen och ungdomar om det spända läget i Rosengård. Reportaget avslutas med en intervju med Aje Carlbom, forskaren som bodde i Rosengård i tre år medan han skrev sin avhandling. Han är pessimistisk och tror det blir värre framöver.

De flesta anser att oroligheterna beror på utanförskap, arbetslöshet och fattigdom?

–  Jag har svårt att se sambandet. Det finns många som är arbetslösa men ytterst få som går ut och kastar sten. Jag vet inte hur mycket intifadan och upproret i Gaza har spelat in för att inspirera stenkastarna. Tyvärr har ingen studerat den saken.

Varför?

– Många uppfattar ämnet som alltför känsligt att forska i. I Sverige kan många vara väldigt toleranta mot invandrares intolerans, men inte ett dugg toleranta mot svenskars intolerans. Det ena kan tolereras men inte det andra. Det är konstigt.

Hur ska man lösa problemen?

– Ju fler invandrare som flyttar till Malmö, desto större blir marknaden för olika etniska produkter och för extrema tolkningar av islam. Det blir enklare och enklare att leva som i hemlandet även om man bor i Sverige.

–  Man måste bryta segregationen. Enda sättet att göra det är att stoppa inflyttningen av fler invandrare till Malmö. Men det ställer ingen upp på i det politiska systemet. Därför är det som vi ser nu bara början. Det kommer att bli värre.
Upplagd av Emil kl. 11:24 0 kommentarer
Etiketter: Aje Carlbom, Malmö, Ole Rothenborg, Rosengård, Sakine Madon
lördagen den 4:e juli 2009
I korthet
Kanada är på väg att införa visum för tjeckiska medborgare för att minska antalet asylsökande romer.

Italien inför ny migrationslag som bland annat gör illegal invandring brottligt.

OECD har släppt sin årliga migrationsrapport.
Upplagd av Emil kl. 16:10 0 kommentarer
Etiketter: Italien, Kanada, Migrationspolitik, OECD
onsdagen den 1:e juli 2009
85 shariadomstolar i Storbritannien
Tankesmedjan Civitas har undersökt förekomsten av shariadomstolar i Storbritannien. Författaren Denis MacEoin kommer i rapporten Sharia Law or ‘One Law For All’ fram till att det finns 85 sådana domstolar och att det finns fall där shariadomstolarna inte tillåter att en muslimsk kvinna får gifta sig med en icke muslimsk man om han inte konverterar till islam. En sådan kvinnas barn tas ifrån henne tills hon gifter sig med en muslimsk man. Polygami betraktas som lagligt och en hustru har ingen rätt till några ägodelar vid en skilsmässa (Världen Idag).

Denis MacEoin menar att shariadomstolar skapar ett tudelat juridiskt system som håller muslimer och icke-muslimer inför olika standarder. Det är en utmaning mot individens rättigheter och friheter och mot rätten att leva i ett samhälle så fritt som möjligt från etnisk-religiös splittring eller gruppers anspråk på överlägsenhet och en särskild status.

Rapporten har skapat många rubriker i Storbritannien. Men rapporten har också anklagats för att vara dåligt underbyggd. Inayat Bunglawala skriver i The Guardian att det förekommer shariadomastolar, men han menar att domstolarna inte ska demoniseras. Det förekommer både muslimska och judiska skiljedomstolar och de dömer bara i civila mål.

Sharia councils deal mainly with marital disputes, with the most common referrals being from Muslim women who have approached the sharia councils to grant them an Islamic divorce (khul’a) because of the refusal of the husband to agree to do so.

Orthodox Jewish communities have a similar set up with their Beth Din courts. They are regarded as a form of alternative dispute resolution. But I’m not aware of MacEoin accusing the Beth Din courts of ”communal claims to superiority” and ”special status”.

The supremacy of English law has always been acknowledged by Beth Din courts that have existed and operated for decades in the UK. Never has the authority of English law been questioned in relation to the arbitration offered by the Jewish courts, so why then the fuss concerning sharia councils that operate under exactly the same regulations?

Alternative dispute resolution (ADR) refers to the mechanism by which people can voluntarily settle their civil disputes with the help of a third party without having to resort to a formal court hearing. They are meant to help relieve pressure on an already overburdened court system.
Upplagd av Emil kl. 10:48 0 kommentarer
Etiketter: Civitas, Denis MacEoin, Sharia, Storbritannien, Världen Idag
Slut med kvotering i USA?
I december 2006 fällde Svenska Högsta domstolen Uppsala universitetet för olaglig etnisk diskriminering. Cecilia Lönn och Josefine Midander nekades plats på juristutbildningen vid Uppsala universitet trots bättre betyg än sökande som antagits på en särskild kvot för sökande med båda föräldrar födda utomlands.

Nu har ett liknande fall av etnisk kvotering avgjorts av Högsta domstolen i USA. Målet gällde ett prov som räddningstjänsten i staden New Haven använde för att tillsätta femton chefstjänster inom brandförsvaret. När det visade sig att brandmän som tillhörde etniska minoriteter generellt hade gjort sämre ifrån sig, valde myndigheten att bortse från resultaten. Enligt fem av nio domare stred myndighetens beslut mot ett federalt förbud mot etnisk diskriminering.

Tidningen New Haven Independent rapporterar utförligt om domen och reaktionerna på beslutet.

Det avgörande i domen verkar vara att arbetsgivare kan och bör agera så att former för anställningar inte är diskriminerande, men att det inte är tillåtet att ändra anställningskriterierna i efterhand, vilket skedde i det aktuella fallet.

Domaren som avgjorde, Anthony Keddedy, sammanfattar det som:

“[O]nce that process has been established and employers have made clear their selection criteria, they may not then invalidate the test results, thus upsetting an employee’s legitimate expectation not to be judged on the basis of race,” Kennedy wrote. “Doing so, absent a strong basis in evidence of an impermissible disparate impact, amounts to the sort of racial preference that Congress has disclaimed … and is antithetical to the notion of a workplace where individuals are guaranteed equal opportunity regardless of race.”
Upplagd av Emil kl. 10:22 0 kommentarer
Etiketter: Högsta Domstolen, kvotering, USA
måndagen den 29:e juni 2009
Regeringen tillsätter utredning om cirkulär migration
Tobias Billström (M) och Mikaela Valtersson (Mp) tillkännagav nyligen på DN debatt att regeringen tänker tillsätta en parlamentarisk kommitté om cirkulär migration med Miljöpartiets Mikaela Valtersson som ledare för arbetet.

Regeringen och Miljöpartiet vill ytterligare främja de positiva effekter som ökad rörlighet över gränserna kan medföra. Men för att kunna dra nytta av den här utvecklingspotentialen krävs mer kunskap om vilka faktorer som påverkar mobiliteten.

På Almedalsbloggen säger Billström att vi ser en utveckling där arbetskraftsinvandrare och även asylsökande är mer rörliga och kanske bara stannar i ett land en begränsad period.
– Men vi vet inte hur vanligt det här är, och det ska utredningen ge förhoppningsvis ge svar på, säger Billström i en kommentar till SvD.se.
Men utredningen har ytterligare ett uppdrag: enligt regeringen finns det en risk att dagens trygghetssystem låser in människor i Sverige. Invandrare vill inte riskera att förlora ersättningar de tjänat in i Sverige när de flyttar härifrån, och stannar därför kvar i Sverige längre än de vill.
– Vi vill ha mer cirkulär migration, säger Tobias Billström.

Kristianstadsbladet kommenterar på ledarsidan.

I sak är det riktigt bra. Moderaterna har i Billström en mer liberal syn på migration än tidigare. Redan förra året gick lagen om arbetskraftsinvandring igenom. Redan då var MP med och stödde alliansregeringen.

Att få med sig de gröna i en ny uppgörelse om migrationsfrågor vore guld värt. I första hand för att regeringen då har säkrat arbetskraftstillgången i Sverige för lång tid framöver och att de sett till att särintresset LO inte får inflytande över politiken. Och i andra hand är det förstås en bonus att de rödgröna har fått sin första riktiga otrohetsaffär.
Upplagd av Emil kl. 21:47 0 kommentarer
Etiketter: Cirkulär migration, Migrationspolitik, Mikaela Valtersson, Miljöpartiet, Regeringen, Tobias Billström
lördagen den 27:e juni 2009
Att dela på bördorna under det svenska ordförandeskapet
TimesofMalta.com skriver att det svenska ordförandeskapet kan innebära problem för Malta som vill att resten av unionen ska hjälpa dem med att ta emot invandrare.

Malta is likely to face an uphill struggle on illegal immigration in the next six months under the incoming Swedish Presidency of the EU.

Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt yesterday sounded cool on the prospect of deepening talks on the concept of burden sharing, a topic being promoted by both Malta and Italy.

”I know that Malta is pushing for more burden sharing to solve its immigration problems and that the Commission is also pressing on this point but, as you know, there are different views among member states on this,” he said.
Upplagd av Emil kl. 13:06 0 kommentarer
Etiketter: burden sharing, EU, Fredrik Reinfeldt, Malta
torsdagen den 25:e juni 2009
Allt du vill veta om integration i Schweiz – och lite till
Julie Schindall har för Migration Information Source räkning skrivit en lång artikel, Switzerland’s Non-EU Immigrants: Their Integration and Swiss Attitudes, om migrations- och integrationspolitiken i Schweiz. Precis som i så många europeiska länder är arbetsmarknadsintegrationen bristfällig och migrationspolitiken har blivit mer restriktiv.

In terms of education, as of 2007, 20.0 percent of foreign adults age 18 to 24 had not received a high school diploma and were not enrolled in higher education, compared to 5.0 percent of Swiss nationals in the same age group, according to the Swiss Federal Statistical Office.

Immigrants from the EU-27 countries experience significantly lower unemployment levels than workers from other countries. Unemployment rates among EU-27 country citizens in Switzerland was 4 percent in 2007 versus 14 percent for non-EU-27 country citizens. Among Swiss citizens, the 2007 unemployment rate was 2.7 percent.

While EU-27 citizens and Swiss citizens have similar levels of highly skilled employment, immigrants from Turkey and the Balkans represent a notable portion of unskilled laborers in Switzerland.
Upplagd av Emil kl. 21:17 0 kommentarer
Etiketter: Integration, Julie Schindall, Migration Information Source, Schweiz
onsdagen den 24:e juni 2009
Demokrati i Iran?
Går det att demokratisera den muslimska världen? Det är en aktuell fråga med tanke på situationen i Irak och Iran. När nu USAs militära styrkor drar sig ur Irak verkar läget bli mer instabilt. Det går inte annat än att hoppas att allt går väl, för befolkningens och världens skull. Detsamma gäller grannlandet Iran. Där handlar det kanske inte just nu om en omedelbar demokratisering utan en långsiktig kamp för allt större frihet och att tränga tillbaka mullornas makt. Det skrivs lite överallt om kampen i Iran och det finns utmärkta och engagerade bloggar som sammanfattar läget.

Med tanke på situationen är Axel Hadenius artikel i Forskning och Framsteg intressant. Där ställer han frågan varför den muslimska världen inte utvecklas mot demokrati.

Vad är det som leder till demokratisk utveckling? Vid 2000-talets början betraktades knappt hälften av världens länder som demokratiska. Det är en ökning av antalet demokratier med 50 procent de senaste trettio åren.

Det slående undantaget från den allmänna internationella trenden är Mellanöstern och Nordafrika. Där har demokratin inte utvecklats alls sedan 1970-talets början. De icke-demokratiska länderna dominerar regionen, och Turkiet är det enda land som har en positiv utveckling. Frågan är vad det beror på.

Han tar upp frågan om det är religionen islam som förhindrar demokratisering, men kommer fram till ett försiktigt nej. Istället lutar han mot att det beror på ländernas oljeekonomier och bristande civilsamhälle. Det faktum att så många människor flytt till demokratiska länder från Mellanöstern och Nordafrikas diktaturer borde kunnat spela en stor roll, men det har det uppenbarligen inte gjort.
Upplagd av Emil kl. 18:03 0 kommentarer
Etiketter: demokrati, demokratiteori, Irak, Iran
måndagen den 22:e juni 2009
Försök med SFI bonus
Regeringen har beslutat att genomföra försöksverksamhet med sfi-bonus för att stimulera snabbare genomströmning i undervisningen i svenska för invandrare.

– Bättre kunskaper i svenska språket ökar möjligheten till arbete och egenförsörjning. Regeringen genomför omfattande satsningar på att höja kvaliteten i sfi-undervisningen och vi vill nu pröva om incitament riktade direkt till individen ger resultat, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.
Upplagd av Emil kl. 19:43 0 kommentarer
Etiketter: Nyamko Sabuni, Regeringen, sfi, sfi bonus
President Nicolas Sarkozy vill förbjuda burka
Flera tidningar skriver idag om att Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill förbjuda burka. Sarkozy menade att burkan handlar om kvinnlig underkastelse, inte om religion.

”In our country, we cannot accept that women be prisoners behind a screen, cut off from all social life, deprived of all identity,” Sarkozy said to extended applause in a speech at the Chateau of Versailles, southwest of Paris.

He said the burka — an all-concealing traditional dress, with built-in mesh covering the eyes — is ”a sign of subservience, a sign of debasement.”

”I want to say solemnly that it will not be welcome on our territory,” he said.

Uttalandet är en reaktion på en parlamentarisk utredning med ledamöter från höger till vänster som rekommenderar förbud att bära burka.

André Gerin, a Communist MP, led the motion for the latest inquiry, calling the burka and niqab ”a moving prison” for women. Some women’s groups, including Muslim ones, back the new measures. Housing minister Fadela Amara, a rights campaigner of Algerian background, said that she was alarmed by the number of women ”who are being put in this kind of tomb”.
Upplagd av Emil kl. 18:44 1 kommentarer
Etiketter: burka, Frankrike, Nicolas Sarkozy
Arbetskraftsinvandring trots lågkonjunktur
Migrationsverket har redovisat antalet arbetstillstånd som beviljats enligt den nya lagen om arbetskraftsinvandring från årsskiftet fram till den 1 juni 2009. Totalt har 5673 personer fått tillstånd enligt de nya reglerna.

Den typiske arbetskraftsinvandraren en dataspecialist från Indien som arbetar i Stockholm. Migrationsverket noterar en trend att allt fler före detta asylsökande får arbetstillstånd (130 stycken sedan årsskiftet) och att yrkesgruppen storhushåll- och restaurang (302) samt städare (88) blir allt vanligare.
Upplagd av Emil kl. 18:31 0 kommentarer
Etiketter: arbetskraftsinvandring, Migrationsverket
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida
Prenumerera på: Inlägg (Atom)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: