dec8-3

INDIVIDUELLT SETT

SVENSKA STRAFF

Angående artikeln där den mördade Englas mamma Carina Höglund säger sig önska att brottslingar ska tvingas att träffa sina offer. Hontycker att det ska bli en obligatorisk del av straffet. Där söttas hon till viss del av justitieministern Beatrice Ask, som säger : -Hon har en poäng i det hon pekar på.

Kan man vara så rå och känsloös att man med berått mod dödat någon (och ännu mer ett barn som hade hela livet framför sig) bör man ju någon stans i sin mörka själ vara beredd att straffas med döden.

Och det är ju också bibelns och kanske vår spontana grundkänsla mågonstans: öga för öga och tand för tand. Nu lever vi i en humaniserad civilisation där detta straffet inte längre finns. Det är bra.

Men då tycker man ju att straffet för att ha släckt en annan persons liv borde vara livstids fängelse. Detta utdöms sällan i Sverige men om så sker innebär i praktiken frihetsberövande i knappt 20 om jag inte minns fel. Det får väl anses vara humant eftersom ju mördaren ju själv kan ha varit utsatt för yttre förhållanden som gjort honom till den han är.

Men de som då inte helelr får detta livtstidsstraff tycker man ju åtminstone skulle få ett rejält straff. Det kan ju råda skilda meningar om vad som är rejält men det kunde åtminstone vara ett komplement att tvinga mördaren att träffa offret.

I det fall den förre mot förmodan inte är psykopat eller har sådana kunde det ju vara ett sätt att eventuellt förstärka viljan att med tiden skaffa – och trots det fruktansvärda brottet – sig ett känslomässigt rikt liv i fängeset och i frihet.

Vill inte gärningsmannen ställa upp på detta borde han ju åtminstone kunna tvingas att se och lyssna på en videoinspelning med offret.

Är han/hon känslokall (som Englas mördare och Cristine Schürrer) blir det förstås en formalitet. Men det är ju bättre än att nacka dem som man gjorde med Saddam.

Blev det konservativt eller reaktionärt? Så känner i alla fall en som skulle knäckas av en enda dag i buren.

.

Skrivet av Ch. den 8 dec 17:15 | Anmäl
Tillhör kategorierna: samhälle , straffsatser , mord
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Visst är allt möjligt,
Anmäl
..men i ett civiliserat samhälle bör vi ta hänsyn i än större utsträckning till OFFRET. OM offret är villigt att skärskåda och se sin baneman i ögonvitorna, är idén OK. Med svensk lag har vi vridit perspektivet intill ett osande och oförståeligt perspektiv,där förödare uppmärksammas i större utsträckning, än den som blivit psykiskt och fysiskt skändad. Den dag då förövare och offer i en förberedande domstolsförhandling inte behöver konfronteras strax INNAN den rättsliga processen, JA då är jag beredd att se en möjlighet! Öga för öga-regeln kan gälla i de fall man är så överbevisad att inga skäl kan överbevisas. Men det är en teoretisk dröm, då vi har vittnespsykologer,allmänna försvarare utan skrupler, en negativ bevisning, jmfr solgnistan i Ystad som av egendomliga händelser befunnit på samma ställe där branden satt fart, lämnat fotavtryck med exakt skostorlek. Frågan är, vill vi i proportionalitet hellre dömma oskyldiga preventivt i större utsträckning eller för den allmänna rättsäkerheten hellre fria än fälla? Det är den Gordonska knuten! Svaret blir, vi väljer efter vilket samhälle vi vill leva i, varken mer eller mindre.
Skriven av onkel Konkel den 9 dec 02:14
Svar till Konkel
Anmäl
Är inte säker att jag förstår dig hela vägen och i alla detaljer. Att vi väljer svar efter det samhälle vi vill ha är helt rätt. Jag vill INTE ha ett MER kontrollerande samhälle. Samtidigt sätter ju historien med gryningspyromanen fingret på en MYCKET svag punkt i svenska rättspraxis. Den mannen sökte också psykhjälp vid ett tillfälle strax innan det brann. Om inte annat sår det skrämmande brist på samarbete mellan myndigheter/institutioner, på bristandae fantasi- och initiativrikedom som Svenssons inte kan förstå – särskilt inte om deras hus sedan står i ljusan låga – att då inte kunna utnyttja tillfället till att hållah onom under observation en tid och då se om det brinner.
Skriven av Ch. den 9 dec 10:21
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=445722

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: