dec8-2

INDIVIDUELLT SETT

DEN DOLDA LÄROPLANEN*

Storebror ser dig, storebror vill bestämma över dig och dina tankar. Du är inte fri att på egen hand dra slutsatser av vad du ser. Någon talar om för dig att det du ser är inte det du ser. Det är så många saker du bör göra och ännu fler som du inte får göra. Storebror är inte en person utan en symbol för alltför ryggradslös och lättjefulla attityder från ett stort antal människor som under lång tid ägnar åt att klia varandra på ryggen och sällan sticker sog på rosentaggar.

Är det en överdrift eller är vi där nu? Jag skulle nog vilja påstå att vi står med nästanhela ena foten i ett storebrorssamhället som allt mer liknar det som profetiskt beskrivits i litteraturen. Av författare som naturligtvis känner människosjälens mörka skrymslen och kanske intuitirvt dragit ut konsekvenserna av detta.

En del av detta är att det praktiskt taget bara barn, galningar och likställda som kan, och vågar, tala helt fritt ur hjärtat numera. I det lilla, men såå duktiga landet Sverige. Via är fria att använda könsord, häckla kändisar och gulla med alla tänkbara grupper som kan tänkas bli kränkta annars. Djur är heliga utom de vi äter upp.

Häromdagen när jag var på väg ut från ett köpcentrum kom två sportlovslediga tonåringar cyklande i passagen. Till deras förtjänst ska det sägas att de förflyttade sig mycket sakta (ironi).

Vem var det då som höjde rösten och mycket barskt och bestämt sa ifrån: – Inga cyklar här inne! Följt av en lång ramsa om polisen och annat där jag inte kunde urskilja alla enstaka ord.

Nejdå, det var inte alls den man som skriver detta, utan en kvinna som såg ut att ha Downs syndrom. Svaret var ett mycket tålmodigt och förolämpande åkeeejjj (ni som träffar ungdomar ofta kanske kan höra tonen inom er) från en av ”cyklisterna” som inte tog den minsta notis om bannorna utan genom att fortsätta sin färd tvärtom med övertydlighet demonstrerade hur innerligt han skiter i alla bestämmelser och i vuxenvärlden. Man skulle ju på ”skolsvenska” kunna säga att detta var en mycket självständig och initiativrik yngling.

Själv ville jag, liksom uppenbarligen ett tiotal andra personer, inte bli upprörd den gången heller utan gick bara vidare. Kanske hade vi alla helt andra problem än de som uppstår på grund av en extra kromosom. Men jag kände åtminstone att jag mådde psykiskt dåligt av att ha bevittnat detta utan att på något sätt ingripa -sundhetstecken eller överkänslighet? – hur oskyldigt det än kan tyckas vara sett med ”rätt” par glasögon.

Men kontentan blir: hur är svenska ungdomar och vad lär de sig EGENTLIGEN om samhället. Det kan väl inte vara så illa att de lär sig att det finns regler, god ton etc. som fegisknegare och svenssons följer men som hårda grabbar inte behöver följa, särskilt om de inte har respekt för dem som utsetts till övervakare och försvarare av detta gemensamma golv. Tack och lov att vi lever i ett pluralistiskt samhälle men ibland längtar man efter en gemesnam värdegrund.

Jag bokmärkte för länge sedan en artikel med rubriken Stoppa flummet som delvis tangerar problematiken med denna osynliggjorda ”läroplan”.

Kanske lite svårt att åka slalom mellan ironi och allvar i ovanstående. Tala om det för mig i så fall!

Skrivet av Ch. den 8 dec 16:05 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , storebror , uppfostran , skolan , ungdomar , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=445691

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: