dec7-1

INDIVIDUELLT SETT

RÄTTEN ATT VARA INDIVID*

Yours truly är mot ALLA fomer av våld och despotism. Oavsett vem som utövar det/den, mot vem det/den riktar sig och vilken form det/den tar.

Men ibland känns det nu som om feminismen har blivit något av en sekt. Från början en rörelse med ett mer än vällovligt syfte – som under senare tid inte helt diskret, kanske revanschistiskt – försöker utöva sitt eget förtryck mot medborgarna i allmänhet och mot potentiella motståndare i synnerhet.

Man kommer att tänka på den där klassiska filmen om en lärare som delade in sina elever i blåögda och brunögda. Och gav en av grupperna olika förnåner en dag för att nästa dag ge desamma till den andra gruppen. Som experiment alltså. En riktig långkörare på lärarutbildningar.

Inte är det väl så att de som tror sig representera denna grundsten (lika rätt för båda könen) i vårt moderna samhälle nu kör med sina egna oemotsägliga dogmer och vaskar fram trosvissa pastorer med abnormalt självförtroende?

Inte är det väl så att dessa pliktskyldigt applåderas och beundras av församlingsmedlemmar och sympatisörer – som bara i skiftande grad förstår vad det handlar om? Att de enträget skriver av texten från sina postillor i alla våra tidningar och manar till enad front mot mansgrisar?

Man kan förvisso skönja en viss upprepning och automatism i den del av nyhetsflödet som är könsrelaterat. Det finns numera ett minimalt feministiskt parti (vilken utrikespolitik etc. ska de driva?) så vi behöver ännu inte frukta att de ska bygga tempel och sikta på helgonförklaringar.

Men vi är på en bit på väg. Jag vet inte om genusforskning nödvändigtvis behöver ha feministiska förtecken, tycker inte det men jag kan tala om för dem som inte vet att de råder en febril aktivitet på våra större universitet.

Detta kan förstås tillskrivas tidsandan. Precis som när Ny Demokrati hade kontor med stora skyltar i alla våra större samhällen eller när alla plötligt tycktes vara röda ett tag efter 68.

Manliga svin – och jag talar in om de på grisfarmarna – finns det onekligen alltför många av men finns inte motsatsen också vad det nu kan heta? Liksom det finns fysisk misshandel måste det väl finnas psykisk sådan. Och otillbörlig dominans baserad på psykologiskt övertag och/eller obegränsad egoism.

Detta medan män aldrig går säkra för anklagelser! Hur är det nu: får man säga ”lilla vän”? Många vågar inte längre gulla med ungar eller titta på kvinnor för risken att bli anklagad för något. Jag menar att så skulle man kunna se på nuvarande förhållanden och det skulle vara svårt att säga att det är HELT fel.

Vi måste ju ändå någonstans förstå att naturen inrättat två kön för att släktet ska kunna fortplanta sig. Vi har åtminstone inte hittills kunnat eller velat föröka oss genom delning och alla män, hur mycket de än dras till det kvinnliga, aspirerar inte alls på att själva bli något slags sekundära kvinnor.

Och kanske det motsvarande gäller för de flesta kvinnor. Det hoppas ju åtminstone en heterosexuell man. Lika rättigheter men för var och en på hans/hennes villkor! Eller låter det kommunistiskt eller naivt eller något?

Liksom vi män fått lära oss att lägga band på en del mindre lyckade, nedärvda egenskaper kan det väl nu vara dags för kvinnor att lära sig hantera bl.a. sin ”verbala” förmåga och faktiskt ta hänsyn till den de talar med.

Kommunikation lär ju inte bara vara att låta munnen gå utan också att lyssna och försöka förstå. De flesta ”kvinnliga” egenskaperhar faktikt påvisats vara positiva och mer adekvata för det moderna, västerländska livsformen. Men det finns också ett par riktigt ”räliga” sådana som det är dags att uppmärksamma och ta itu med.

Många män har sonat sina brott och bett om förlåtelse för sådant de skändligen provocerats till. När ska man höra en kvinna be om ursäkt för att hon gått på för hårt! Och de svidande fysiska örfilar som då och då undslipper kvinnor räknas ju inte för då är de plötsligt så förskräckligt små, oskyldiga och olyckliga varelser. Låt oss nu till vardags mötas på ett neutralt individplan och låt det bli blommor och bin när två av oss känner för det!

Var gärna feminister! Det har funnits alltför mycket våld mot och förtryck av kvinnor i världshistorien, men lämna sekten! Sluta älta missförhållanden utan gör i stället något åt dem!
Kvinnosaken har givit upphov till så många vettiga synpunkter, ja den har väl varit historiskt nödvändig, och många män gör sitt bästa för att förstå och följa de rön som vunnits under det senaste seklet.

Ja, jag hoppas innerligen att feministerna inte nöjer sig med att vara en sekt med medlemmar som på mötena (det kanske kan vara et stadium att gå igenom men knappast något att satsa på permanent) lustfyllt vältrar sig i de oförrätter de lidit eller skulle ha kunnat lida. Förutom att vara ett slags känslomässig eller intellektuell onani: hur produktivt skulle detta vara?

Särskilt underligt tycker jag det är att kräva att män ska kalla sig feminister och att de samtidigt ska hålla upp dörrar och utöva annat gammalt 1800-talsbeteende. Dels är det skönt att slippa det där borgerliga, diskriminerande, förnedrande uppvaktandet och dels finns tillräckligt med män att tycka synd om. Om det nu ska hänga på könet alltså.

Allt våld, allt tvång och allt översitteri kan vara yttringar av förtvivlan ELLER pur ondska och vi är många som flyger omkring med bruten vinge.

I hast (Schweinekotlette är i alla fall gôtt – särskilt i Tyskland)!

Yours truly

Skrivet av Ch. den 7 dec 12:11 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
Tack, Ch!
Anmäl
Sant och välformulerad i minsta råd! Men ack så många såna artiklar måste skrivas, att nå mera ögon o utvecklingen skulle ta positivare vändning!
Skriven av viivian den 8 dec 03:03
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=445301

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: