dec6

INDIVIDUELLT SETT

CLOWNEN SOM SKRATTAR ÖVERSEENDE*

Vad är det för fel på en när man retar sig på helt oskyldiga saker?

Vad sägs om kläder med harlekin-mönster, till exempel. Det kan väl knappast finnas något ont i dem? Har själv haft två sådana tröjor under årens lopp. Trivdes inte särskilt illa i dem men inte särskilt bra heller vad jag minns. Hade väl snarast en känsla av att de signalerade normalitet, ofarlighet, borgerlighet eller något sådant. Och för mig var det nog mer OK då när jag bar dem.

Men nu! Jag trodde det fanns något som kallades mode. Jag trodde modet skulle se till att vi fick lite omväxling – på gott och ont. Att plagg, mönster, material skulle komma och gå, variera helt enkelt. Som parkas, näbbstövlar, kort-kort, palestinasjalar, platåskor, skotskrutigt, veckade kjolar, polokrage och V-ringat för att ta ett djup tag i mitt fattiga förråd av modetermer.

Men inte harlekin-mönstret. Trots att det inte symboliserar något, vad jag vet, finns det med hela tiden överallt – och det tar aldrig paus. I alla fall inte i det manliga modet eller klädbärandet. Det kanske är där roten till det onda ligger. Män köper kläder tanklöst – om överhuvudtaget. Jag menar att det alltför ofta kan vara mamma eller frugan som köper åt dem – och då ännu mer tanklöst. Nämen va’ billigt och praktiskt åt min Svenne, tänker de och hastar vidare mot sidensjalar och exklusiva märkeskläder till dem själva.

Fast jag förstår ju att det kanske är mig det är fel på lite grann. Som någon slags allergi. Men faktum är att i tevesofforna dyker det upp som amen i kyrkan på var tionde mesig man. På evenemang av olika slag likadant. Var på schacktävling härom helgen och fick idén att intervjua dem som bar sådant mönster. Hur gammal är du? Köper du dina kläder själv? Jag var säker på att jag skulle få svaret 45 eller äldre respektive NEJ överallt. Då fick jag syn på en kille i nedre tonåren utrustad på detta sätt och avstod från mitt projekt lika hastigt som det hade uppkommit.

Antar att man inte kan lagstifta mot harlekin-mönstret eller förbjuda det i lokala ordningsstadgor eller så. Men snälla tillverkare och beställare på klädkedjorna: kan vi inte få slippa det under åtminstone en tioårsperiod, helst tjugo! Sen kanske det blir kul igen! Fattar ni? Just nu känns det som det mest menlösa av allt menlöst.

De som är olyckliga kan ju under den perioden ha dem under joggingoverallen, på kolonilotten eller tills de sjangserar eller går sönder. Och strax innan jag tar mitt sista andetag kunde man ju lansera mönstret igen – och då kanske med vissa innovativa inslag.

Är jag ensam om att dra på mig sådana, onödiga, antipatier? Jag kanske kunde balansera det med en att ogilla fler saker. Några tips?

Skrivet av Ch. den 6 dec 13:18 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 4 kommentarer
Mansmode
Anmäl
är de sista seklet blivit fattig, det är Du rätt i. Få variationer och nyheter. Om man just inte är i nedre tonåren eller i ngt minoritetshåll. Vad beror det på? Kanske vill män vara trygga med vana klädesplagg? Livsstilen spelar ju också roll. Brattom hela tiden o få tillfällen att visa upp sig? Iaf har manskläder i massproduktion mest lite förändringar av mönster-knappar, o det inte så mycket heller. Ser på mina pojkar, hur de har fast i några bekväma plagg o får skräck i blicken, när man föreslår ngt ”innovativt”.
Skriven av viivian den 6 dec 15:41
Mansmode svar
Anmäl
Vet inte om det kan kopplas till chauvinism på något sätt. Antagligen. Framgånsgrika män ska vara ”uniformerade” i slips, vit skjorta och trist kostym. Kvinnor däremot ska vara färggranna blommor. Utom vissa karriärkvinnor som t.o.m. försöker efterlikna männen med byxdressar, dräkter, kort behändig frsiyr, scarves som döljer halsen etc. Det kan man ju förstå av praktsika skäl. Här gäller att utstråla effektivitet, pålitlighet och ansvar. Vad säger Genus-forskningen om detta, tro?
Skriven av Ch. den 6 dec 16:09
Genusforskningen?
Anmäl
För det har jag inte mycket över. Tyvärr har de så mycket idiotiska, barnsliga, politiska o ovetenskapliga påståender, att man oftast vet inte, skratta eller gråta. För övrigt är kvinnor iaf Norra Europa blivit också mycket tråkigare i klädvalet, titta på ngn krogkö vid innekrogen! Roade mig en gång i Stureplan, att granska köns klädser. Nästan uniform för båda kön. Just då hade rött blivit inne, o var tredje hade ngn liten röd plagg, som bröt av de för övrigt svarta uniformen. INGA ANDRA FÄRGER! Men de är väl ngt med kollektiv uppfostran och standardiseringen i samhället att göra, tror jag. + resultat av ”genusforskningen”, som hamrar ju in att det finns inga skillnader mellan kön. Så har den inneboende lustan, kvinnligheten o annat medfödd flyttat till pornografi och sexklubbar, tror jag. ”Klädesglädjen” kan man ju inte visa i offentlig miljö.
Skriven av viivian den 6 dec 19:23
Genusforskningen svar
Anmäl
Då har vi något gemensamt i vår bristande tilltro till denna ”Vetenskapsgren”. Du kan tro att det råder febril altivitet, det finns professorer i Genus (så heter det faktiskt), det ordnas föreläsninga och seminarier. Jag vet för jag råkade anmäla mig till en ”lista” fär man får reda på allt. Tycker det är OK att man foskar i skillnader mellan könen så att man vet. Men i Sverige har det tagit sådan proportioner att det är ortroligt.
Skriven av Ch. den 7 dec 10:44
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=444980

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: