dec11-1

INDIVIDUELLT SETT

MATERIELL TILLVÄXT

Idag fastnar jag för Birger Schlaugs krönika i SvDdär han uttalar sitt ogillande av den nya blockpolitiken (som en del tror kommer att utmynna i ett tvåpartisystem). Han är tydligen rejält missnöjd med att hans gamla parti nu defintivt uppslukas av vänsterblocket och tycker därför att Sverige behöver ett nytt ”parti som prioriterar livskvalitet framför materiell och ekonomisk tillväxt”.

Jag har alltid själv haft svårt för att uppfatta MP som vänster, för mig känns det snarast som en medelklasstumör på mittpartiet centern. F.d. gröna vågande stadsbor som söker sig ett slags religion i miljöfrågorna. Det är kanske det Schlaug vill ha tillbaka: ”ett parti som öppet och offensivt vågar ifrågasätta det allt mer vulgära konsumtions- och tillväxtsamhälle.” Det låter ju torrt men jag ger honom delvis rätt i hans följande resonemang.

Och här ger jag honom helt rätt: ”Politiken har snävats in, som om den måste hålla sig inom en tankarnas och idéernas godkända bur”.

Bara det att jag vill utöka tanken till att gälla fler eller nästan alla områden. Det är så mycket som gått snett trots stor välvilja. Jag kan vara kompis med Birger så länge han inte fördubblar bensinpriset från en dag till nästa, för det är det ju självklart fel att räkna med ständig tillväxt i evärderliga tider. Det är faktiskt ett riktig rejält för att inte säga katastrofalt feltänk. Såvida man inte avser en framtida nollställning genom krig eller katastrof, och sedan tillväxt igen. Eller man vill reducera vårt sätt att leva och vara.

Det är mycket som behöver tänkas om från början helt enkelt. Här vi chansen att nollställa. Vi behöver riva upp vår snuskiga heltäckningsmatta och polera parkettgolvet som finns där under. Orsaken är bland annat samhällets enorma kontrollbehov och därmed individens brist på frihet. Vi lever inte i en diktatur men vi manipuleras hela tiden av storebror och dennes lejda män.

Förutom ett skattetryck bortom allt förnuft finns det också ett stort (haha!) grupptryck som vill få den enskilde att omfatta de vanligaste åsikterna, det finns saker man inte får tala om, det finns böneramsor man måste upprepa. Det är inte tillräckligt fritt för att själen ska må bra!

Ett samhälle består av individer. Varje individ är lika mycket värd! Bejaka skillnaderna mellan oss och krama inte ihop till en jäkla stor boll (”folket”) eller flera bollar (”kvinnor, män, barn, invandrare….)

Skrivet av Ch. den 11 dec 11:36 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , inrikes , mänskligt , storebror , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Dog News
Anmäl
tack för ditt inlägg på Dog News, intressanta tankar på din blogg! http://blogg.aftonbladet.se/11171
Skriven av En av Sveriges största hundbloggar den 11 dec 18:10
Vi två, Ch,
Anmäl
+ förmodligen många andra har sin drivkraft att skriva desamma, som Du så bra beskriver: ATT SJÄLEN MÅR INTE BRA UNDER SAMHÄLLETS ENORMA KONTROLLBEHOVET, ATT VI KÄNNER OSS INTE FRIA LÄNGRE, ATT VI ÄR RÄDDA för åsiksfrihet i samhället o lider under frivillig munkalve. / Våra partier står alla på hopplöst omoderna grunder o skulle förnyas allihopa. Vi lever inte längre i 1800-alet, dess begrepp o samhällstrukturer är inte giltiga längre. Miljöpartiet, som är en bit ungre, är ju i sig själv välbehövlig, men inte i dess nuvarande manipulativ, samhällsfrämmande, lågbildad form. Schlaug växte väl upp, blev klokare o inser det. Ha en fin kväll!
Skriven av viivian den 11 dec 20:21
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=446812

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: