dec10-1

INDIVIDUELLT SETT

NYTT FORSKNINGSFÄLT

Elisabet Höglund skriver om mäns våld mot kvinnor som ju sägs vara ett av vår tids stora samhällsproblem. Och visst är det ett stort problem!

Men det fysiska våldet i allmänhet är värre. Av tio personer, som i fjol utsattes för våldsbrott, var åtta män och två kvinnor!

Och visst är vi väl först och främst är vi individer (med en massa nedärvda, dåliga egenskaper). Som man eller kvinna ser vi lite olika ut, både fysiskt och psykiskt, men det kanske inte alltid är det väsentliga, även om det ibland är ganska underbart.

– Huvudproblemet är alltså våldet i sig, säger Höglund.

Jag skulle dela in det i fysiskt, psykiskt och socialt våld därefter uppdelat på vilka det riktar sig mot (gamla, invandrare, handikappade, barn, ungdomar, män eller kvinnor t.ex.), sedan i vilken miljö det inträffar, dess orsak och vem det är riktat mot.

Del av man

Vi män vet att det är de positiva kvinnliga egenskaperna som kommer att gälla framöver och formell jämställdhet (om än inte i praktiken) har kommit långt om än inte hela vägen.

Så hur skulle det vara om man började skärskåda maktbalansen mellan människor på olika plan och inom olika typer av beroendeförhållanden (i familj, i äktenskapet, i yrkeslivet, i förhållanden som vrdare-patent, lärare-elev m.m.).

Könet kan ju också komma in där som en parameter. Man talar ju sedan gammalt om ”kvinnans list”, ”rivjärn”, det finns uttryck som ”ragata” och det har uppstått schabloner som Lilla Fridolf och Selma (nu kanske glömda).

Män är bufflar, tofflor, dörrmattor, de kan styras och göras om bara man drar dom i dumspaken, de är som djur och är bara ute efter en enda sak.

Dessa pejorativa tilltal och benämningar skulle kunna ingå som baslinje för ett nytt vetenskapsfält, som omfattar den nuvarande genusforskningen, och där man studerar individernas förmåga att samverka och dra nytta av varandra.

Skrivet av Ch. den 10 dec 15:51 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , feminism
Kommentarer

Inlägget har 3 kommentarer
Hej Ch!
Anmäl
Funderade själv att skriva ngt efter Elisabet Höglunds artikel, som var ypperligt skriven. Rena rama sanningen. Knutbymörderska är ju förskräcklig ex. Har inte fattat, hur alla flyger på pastorn, oavsett vilken manipulator o skitstövel han är, han dödade ju inte. Och mörderska får sympatier o mild behandling. Upprörande! Men tror att detta ämne behöver tonnvis med skrivelser med andra synsätt än rådande. Dagens feminism förölämpar en normalt funtad kvinna, är nedvärderande. Ha en fin kväll!
Skriven av viivian den 10 dec 20:28
Till Viivian
Anmäl
Det var alltså Höglunds obseravtion. Satte mig aldrig in så mycket i Knutbyfallet. Feminismen har gått in i en rutinfas som är skrämmande att skåda. Men egentligen är det nog tendensen att alla ska tvingas tänka likadant som jag i grunden vänder mig emot. Därför skriver jag. Jag vill fånga upp alternativa synvinklar och hitta ämnen som aldrig kommer på tapeten. Kanske är jag bara barnsligt trotisg. Det gäjder mig dock oerhört att det verkar finnas kvinnor som reagerar sunt mot den form dagens feminism tagit, som Höglund, Louse Hallin, du m.fl. Ett någorlunda känt namn som ger detta motstånd ett ansikte – det skulle sitta fint. Kanske en reaktion från männen också. Vilka jävla mesar vi är! Jämställdhet:JA Lika värde:JA Frihet:JA Kvinnovälde: NEJ (eftersom det blir skoningslöst, alla har väl sett flickor leka skola)
Skriven av Ch. den 11 dec 09:53
Män, Ch,
Anmäl
har avväpnats av feminister med den oerhört listiga, obildade och manipulativa teorin. Är rädd, att det är kvinnornas uppgift, att säga ifrån. Tyvärr finns det många män, som håller feminister i ryggen, kommer ihåg hur en oerhört kompetent kvinnlig professor, hjärnforskaren, blev hånad och inte framsläppt i medien inte så lång tid sedan, hennes forskning, som är världerkänd, förlöjligades o marginaliserades med. Är själv mycket för lika rättigheter för kvinnor o män, men är i dess skull inte blind o idiot att inte se skillnader o olikheter o veta, hur farlig det är att förneka verkligheten. Som att förneka, att jorden är rund. / Att skriva om alternativa ämnen, är välbehövlig, men också att skriva i vanliga änmen med alternativa synsätt. Du har alldeles rätt- alldeles för länge har bara en, ”godkänd” synsätt dominerat i offentliga debatten. Friheten i tanke o ord är grundförutsättning till att utvecklas. Lycka till! Vivian
Skriven av viivian den 11 dec 20:05
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=446513

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: