dec 3

INDIVIDUELLT SETT

VEM I H-E KÖR EU?*

Om det kan uppstå mycket byråkrati i en kommun och oerhört mycket i en nationalstat hur mycket kan det då INTE uppstå i en överstatlig organisation? Och har gjort. Och hur svårt är det inte att komma till rätta med det sedan? Någon sa en gång till mig att när det gäller att söka EU-bidrag, eller överhuvudtaget ha med organisationen att göra gäller det att ha störst tålamod.

Jag är inte emot organisationen, röstade inte i folkomröstningen vad jag minns men var för anlutningen. Röstade dock för euron senare.

Jag fick smaka på byråkratin när jag senare la in ett anbud på upphandlig och också fick ett tvåårigt kontrakt med EU-parlamentet. Nu förstår jag inte hur jag orkade men det var väl nytt och lite spännande då. Och man fick en känsla av att de flesta redan blickade mot nästa steg i karriären.

En slags överkorrekt men opersonlig kyla i relationerna. Byråkratin var inte fruktansvärd, man kunde fatta snabba beslut, men visst är tjänstemännen riktigt petimetriska. Dock ännu inte helt förvandlade till stenstoder.

Vad som förvånar mig nu är att man låtit EU utvecklas som det har gjort. Från alla håll har det varit grönt ljus. Man har gemensamt blåst upp en hydra som nu fått eget liv och som inte personligen kan ställas till ansvar.

Roboten, maskinen, ”det” har tagit över och alla måste bekänna sig till den för att inte råka illa ut. Varför kunde man inte låtit EU-projektet utvecklas långsammare? Det är ju tunga saker vi pratar om. Man kunde ju ha sett det som ett projekt över många människogenerationer, låtit allt mogna fram.

Vad var det som var så bräckligt att man måste skynda så? Den enda riktigt ömtåliga planta jag kan se är ”vänskapen” mellan Tyskland och Frankrike. Men redan i och med Kol- och stålunionen var det viktigaste avklarat där.

Nu hade det räckt med att en nyvald president eller kansler besöker sin kollega det första han gör och att man står i ständig kontakt. Sedan kunde man ha låtit det hela utvecklas ”organiskt”. Tyskarna har smugit sig till en armé igen men den känns inte hotande i dagsläget. Det enda som känns litet avigt är tyska soldater på uppdrag i andra länder.

Alltså varför så bråttom att stärka den centrala makten och att utvidga. Detta kommer att bli EU:s prövosten och sannolikt den tuva som får lasset att falla. Utan att ha några kunskaper i ämnet: varför ska det finnas EU-lagar? Det hade väl räckt med rekommendationer till medlemsländerna.

Det där att man sitter i Bryssel eller Strasbourg och inte vet vad man fattar beslut om är ju banalt snack. Men med substans i. Man har för länge sedan sprungit ifrån medborgarnas rättsmedvetande med ”raka bananer”, snusförbud och absurda detaljregler. Denne man blev fråntagen en kaviartub i tullen för att den var 50 g för tung.

Och man kunde ha gått betydligt långsammare fram med nya medlemsstater. Förlåt: det kanske låter hemskt men jag tror att de bästa människorna i Öst och på Balkan för länge sedan har flytt till Väst.

Kvar finns traditioner och attityder från tidigare regimer som det bara är en tillfällighet om man lyckas få bukt med. I stället hotar dessa nu att sprida sig till våra länder.

Det finns nog lika mycket ”bra människor” där som här skillnaden är bara att där är det ”dåliga eller onda människorna” som har styrt i femtio eller sjuttio års tid under kommunistisk och dessförinnan under andra täckmantlar. Och de finns kvar med släkt, disciplar och garden.

Behöver jag nämna Putins Ryssland. Det är också Europa geografiskt sett. Sedan finns ju aspekten: vi tar med dem så hjälper vi dem och skyddar medborgarna. Frågan är hur mycket EU ska orka att skydda?

Det är inte precis någon merit att man hela tiden i tysthet burit med sig det maffiastyrda syditalien i bagaget. Vad jag efterlyser är litet ödmjukhet och sunt förnuft från alla inblandade. Risken är annars att hydran kan personifieras eller manipuleras av skickliga politiska förförare.

Skrivet av Ch. den 3 dec 18:39 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , mänskligt
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Hej!
Anmäl
Läser med intresse Din blogg och håller i huvusak med. Vill bara ifrågasätta ett påstående idag. Har den uppfattningen att de ”bästa människor” är inte lämnat Östeuropa, oftast tvärtemot. De ”bästa människor”, som var inte partibundna, hade lågavlönade jobb och stjäl inte. Men rik kunde man bli före Berlinmurens fall där bara när man stjäl, o hade arbetsplats eller position som möjliggjorde detta. I närmaste årena efter Berlinmurens fall berikade sig mest f.d. partimedlemmar, som hade möjlighet till detta. Att flytta till väst, kräver pengar. Hederlig folk hade/har inte det. Till väst åkte oftast lyckosökare och nyrika. Om vi bortser av byggnadsarbetare/ barnflickor. Sant är dock, att f.d. partimedlemmar ännu har makten i stor utsträckning där. Många av dom är fortvarande ryska agenter, eftersom deras förflytna i KGB tvingar dom, samt är världen inte dömt kommunismens brott ännu. Ha en fin kväll!
Skriven av viivian den 3 dec 21:09
Svar till Vivien
Anmäl
De tankar du uttrycker föresvävade mig men kom inte på pränt när jag omarbetade denna text som alltså har några månader på nacken. Kanske man borde skriva: Av de människor som haft möjlighet att lämna Öst har de flesta redan gjort det. Mina tankar bygger ofta på (sannolika) antaganden så jag är tacksam för input som den du ger. Har dock verkligen haft kontakt med en del personer från länderna vi pratar om så jag VET att det finns fina och ödmjuka människor där. Det skulle ju vara konstigt annars. Vid C:s dödsbud jublade jag, men det visade sig ju vara för tidigt. TYVÄRR, TYVÄRR!
Skriven av Ch. den 4 dec 11:04
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=444019

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser
« »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: