dec 2

INDIVIDUELLT SETT

VAKNA MARDRÖMMAR*

”Under sovjetsystemet trodde vi aldrig att vi skulle bli av med det. När det så väl försvann trodde vi aldrig att vi skulle få det tillbaka igen. Nu tror jag att vi har fått det.” Tår på kinden hos rysk man i sjuttioårsåldern.

Detta ryska folk. Hur mycket ska det behöva tåla? Nu ett reducerat Sovjetunionen utan kommunism. Men de röda fanorna är tillbaka och vi väntar bara på personkult och isolationism. Putin mottar ordnar av västs ledare.

Det gjorde Ceaucescu också (från Sverige). Den så kallade rumänska revolutionen var uppenbarligen bara en statskupp. Och nu är de med i EU. Det gläder mig för det rumänska folkets skull men lever de i samma Europa som vi?

Vi har ett EU men det dröjer länge innan vi får ETT Europa – om någonsin. Och skulle det ens vara önskvärt? Titta på Italien som till delar styrs av maffian, där man inte vet vad feminism är och där man har en skola och ett skattesystem som tillhörlänge flydda tider.

Låt ”oss” nu åtminstone” assimilera Bulgarien och Rumänien – om det lyckas- innan ”vi” välkomnar det asiatiska jättelandet Turkiet. Bättre ett mindre och helare, enhetligare EU än ett som spricker som romarriket en gång gjorde.

Och så Mellanöstern snart underkastat de iranska mullornas glädjelösa religion. Varför inte uppmuntra de staterna att bilda en egen union! Så kan man senare samarbeta med den i stället.

I kontrast till detta de millimeterreglerade nordeuropeiska länderna som håller på att sitta ihjäl sina egna medborgare. Här kryper vi som löss under Moder Sveas svettiga bak. De sydeuropeiska och afrikanska länderna som beter sig eller försöker bete sig som väluppfostrade apor, bli rumsrena. De asiatiska i-länderna som befinner sig i ett okontrollerat maniskt tillstånd bjärt kontrasterande till deras närmaste, fattiga grannar.

Latinamerika förtryckt under konservatism, katolicism och den vithövdade örnens slagskugga. De på Kuba och i Nicaragua är väl de enda revolutionerna. Och kommer att så förbli. Här har vi inga folkrörelser, inga liberala eller socialdemokratiska partier av betydelse. Ur själva jorden tränger konformism och konservatism upp och fångas upp i caudillismo, personalismo och politiska system som lyckas dåligt med att förklä sig till demokratier. Ett terriorium snarare än en bunt länder.

Tidsresor har nu äntligen blivit möjliga: åk tjugo mil från Moskva, lämna Singapore eller Hong Kong för Malaysia eller Indonesien! Korsa den långa gränsen mellan USA och Mexiko!

Så säg något positivt om den värlsdpolitiska utvecklingen! Ibland blir den svenska politiken och självgodheten bara för mycket: kvinnors, barns och homosexuellas rättigheter är självklart OK även om det ibland känns som om detta tar väldigt stor plats. Självklart kvinnofri men har vi medborgarfrid över huvud taget? Ingen önskar feodalism. ståndssamhälle och patriarkalism tillbaka i Sverige. Men de borde inte finnas någon annanstans heller.

Välsignad vare förmågan till glömska, sömn och drömmar, förmågan att sjunka in i sig själv och lyckan att bara vara nöjd och mätt, att ha det torrt om fötterna och litet lagom långtråkigt.

HAR VI ENS FRIHET ATT VÄLJA VÅR MARDRÖM?

I all obetänksamhet.

Skrivet av Ch. den 2 dec 15:43 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , mänskligt
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=443634

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: