Anders om yttrandefrihet på Newsmill

Detta inlägg om yttrandefrihet läggs in här för säkerhets skull. Newsmill kanske får kalla fötter.

”Förra sommaren började jag blogga under namnet Anders Dagbok på blogspot.com

Jag skrev nästan uteslutande om mitt liv som fembarnsfar och make i kåserande och ironiserande form. Det rönte sådan uppmärksamhet i bloggosfären att jag i september erbjöds plats på alltombarn.se – en site om barn och föräldraskap, ägd av bland annat Expressen. 99 % av texten innehöll satir över en enda person, mig. Jag har varit oerhört öppen och utlämnande och skapade en form av relation till mina bloggläsare där de kände sig delaktiga i mig.

Någon enstaka gång har jag i Anders Dagbok tagit upp aktuella ämnen och kåserat, ironiserat och drivit med. Jag agerade som en fri författare i en demokrati med åsikts- och yttrandefrihet. Trodde jag.
Nu vet jag bättre.

I veckan publicerade jag ett inlägg där de sista raderna tog upp ett aktuellt ämne.

//

De ensamkommande flyktingbarnen. Jag ironiserade över uttrycket och fann en humor i detta, då det ibland i media visar upp äldre ungdomar, som ska illustrera uttrycket.

Jag ångrar mig inte för en enda sekund.

Dock blir jag arg över min egen försumlighet att inte vara tydlig nog att visa att jag INTE hånar (som det så fint står i media) individerna i den gemensamma benämningen ensamkommande flyktingbarn utan ironiserar över själva uttrycket. Ska man syssla med kåseri i parodiform måste man vara tydlig.

Mitt inlägg i veckan i Anders Dagbok fick konsekvenser. Bloggen togs bort från alltombarn.se och på kultursidorna i gårdagens Expressen skrev Gunilla Brodrej en artikel om detta, där hon utdelar en moralisk dödsdom mot mig som person. Hela angreppet andas en enda sak. Anders är rasist och främlingsfientlig. Det förstärks även av att redaktör Brodrej, både på Facebook och Twitter, jämför mig med Wagner, oftad hyllad av nazisterna. Att det är ”svårt att bortse från upphovsmannens övertygelse”. Hon har även i dag ondgjort sig över mig och Sören som personer. Så ett brev till henne är på plats.

Käraste Gunilla!

Jag hoppas det är okej för dig att jag skriver personligt till dig på det här sättet. Vi känner ju inte varandra privat. Eller rättare sagt jag känner inte dig men du verkar vara intim med mig och mitt liv. Ett personligt brev till dig känns, av naturliga skäl, mer äkta än någonting annat.

Då din kännedom om mig är på det privata planet vet du ju att min hustru är barn till politiska flyktingar och att jag har muslimer bördiga från Libanon i min familj.

Du vet även att familjen för några år sedan flyttade från landet närmare stan. Vi valde då medvetet ett integrerat villaområde mellan två kommunala bostadsområden med övervägande del av befolkningen med utländsk härkomst. Du vet ju att jag och hustrun gillar blandningen av folk och att vi försöker fostra våra barn till fördomsfria individer. Religion är ju också någonting intressant, anser jag, som du vet. Vi bor även på rätt plats med hänsyn till det. 200 meter till syrianska ortodoxa kyrkan, 300 meter till frikyrkan samt mormonerna, 400 meter till svenska kyrkan och 500 meter till moskén.

Framför allt vet du ju allt om mina åsikter, vänner som vi är. Du minns säkert min idé om att ta regeringsplanet och några SAS-plan och åka och hämta föräldralösa haitiska barn efter jordbävningen samt drabbade familjer från Darfur. Du vet ju också mina tankar kring integration att det är viktigt att de nyanlända från dag 1 får känna sig behövda, bekräftade samt får vara med och bygga vårt land tillsammans. Du kan ju mina idéer om att vi måste etniskt blanda oss, familjer från olika bakgrund och kulturer. Att öppna oss mot varandra. Sånt vet du ju, eftersom du känner mig så bra. Därför blir jag hör och häpna förvånad när du skriver på Twitter om den främlingsfientlige författaren Anders Jacobsson. Jag anser inte ens att det är ett giltigt ord. Hur kan man vara fientlig mot något främmande, då det är okänt och således kan man inte ha en uppfattning om det?

Kära Gunilla!

Ibland måste man uppdatera sin status för sina vänner, som nu. Nästan exakt som Facebook. Min vän. Du har läst fel på min profil. Det står inte nationalsocialist på political views. Det står demokratisk liberal livsanarkist. Det står inte Asatroende på religious views. Det står jewish wannabe. Så tokigt det kan bli. *ler*. Du kanske inte hade läsglasögonen på dig?

Jag värnar verkligen för det fria ordet, som du. Jag värnar också om din yrkesutövning. Jag tänkte tipsa dig om lite fler suspekta saker med mig som du kan gräva journalistiskt och professionellt i och få dunkar i ryggen av de dina.

Jag har ofta svarta skjortor på mig. Mm. Svarta skjortor…Jag har dragit ett bloss på en marijuanacigarett i New York 1988. Förmodligen är jag extremt drogliberal.

Jag är gift med en 13 år yngre kvinna så pedofili kan faktiskt misstänkas här.
Och nu till det riktiga scoopet.

1982 när jag arbetade på Konsum i Karlskoga avvisade jag tre kvinnor av icke etniskt svenskt härkomst, då de hade stulit i affären.

DÄR har du ju beviset. Igen, min kära Gunilla Brodrej, Expressen!

Vi syns och hörs.

Kjamiz vännen!

Humor är svårt. Det provocerar, retar upp och berör.

Förstår man inte ironin och mitt försök till just humor, när jag skriver i ett kåseri, att jag gärna vill ha de äldre av de ensamkommande barnen i knäet och leka tåtilla och tillerosa med dem ligger inte ansvaret för reaktionen hos mig utan hos den förfördelade läsaren.

Vad är ett barn?

Enligt FN:s barnkonvention är åldern på ett barn 0-17 år.

Vi har alla olika idéer om barn och åldersindelning av dem.

Då jag lever i bokvärlden sitter det i min ryggrad, nästan per automatik att identifiera barns åldrar med vilken målgrupp de tillhör i relation till vad vi skriver.

0-3 är späd och småbarn och där är det pekböcker som gäller generellt.

4-9 bilderböcker för yngre barn.

9-12 illustrerade kapitelböcker för äldre barn.

13-15 ungdomsböcker för yngre tonåringar.

16-19 ungdomsböcker för äldre tonåringar.

Därutöver är man, enligt mig, ung vuxen.

Det är ganska lustigt att en viss kategori i vårt samhälle klumpas ihop tillsammans i åldern 0-18 när man i övrigt är oerhört ivrig att åldersindela, åldersbestämma och avgränsa in absurdum. När min äldsta dotter, nu 20, var 16 år var hon tillsammans med en ensamkommande flyktingkille på 18 år från Afghanistan. Ja, tänka sig! Jag minns inte att jag en enda gång kallade dem barn utan den mer korrekta benämningen ungdomar. De skulle nog ha blivit kränkta båda två om jag ropade:

– Barn, barn! Jag har gjort fika!

Att en viss del av de äldre ensamkommande flyktingbarnens utseende, hos många, ger associationer till äldre tonåringar och till och med unga vuxna är tydligen oerhört provocerande och farligt. Så farligt att man inte ens får skämta om det. Det jag gjorde.

Genom alltombarn.se: s beslut att släcka ner min blogg och konfiskera min egendom och Susanne Némeths infantila bortförklaringar i Expressen, genom Anna Lindströms vinklade artikel i samma publikation, där jag enligt henne hånat och skrivit nedsättande (sic!) om ensamkommande flyktingbarn samt min älskade Gunilla Brodrejs nu 2 hatartiklar om både mig och Sören där hon förtalar mig och upprepar att jag är främlingsfientlig opionionsbildare och förmodligen rasist, ska det bli mig ett särdeles nöje att sätta mig med mina jurister i veckan och pricka av det som kan bli åtalbart.

Men jag är en människa som tror gott om de flesta. Du, Susanne Németh, kanske inte ens vet om att du har stulit mitt textmaterial som JAG äger, allt enligt min överenskommelse med chefredaktör Ninni Schulman i höstas. All text på bloggen är min privata enskilda egendom. Så du kan få 72 timmar på dig att lämna tillbaka stöldgodset, det vill säga min blogg Anders Dagbok. Då förlåter jag dig och vi drar ett streck över detta.

Allt det som nu har hänt och de hysteriska reaktionerna på de cirka 10 raderna i slutet av ett blogginlägg, från media, ryckte jag först på axlarna åt i går när jag satt i bilen tillsammans med Sören efter två dagars underbara författarbesök i Lerum och Borås. Jag visste inte ens vad Gunilla Brodrej skrivit i Expressen när jag talade med TT och tyckte mest att det var fånerier.

Nu ett dygn senare inser jag.

Det här är mer än fånerier.

Det här är ett angrepp på åsikts och yttrandefriheten i vårt land Sverige.

Det är ett maktövergrepp i syfte att skrämma och tysta fritt tänkande medborgare.

Det är ett sätt att visa att agendan för samhällsdebatten inte bestäms av dig och mig utan av andra.

Det är kanske dags för en demokratisk åsiktsrevolution.

Jag skulle med lätthet kunna använda mig av samma maktspråk och härskarteknik som Gunilla Brodrej och saxa lösryckta citat från hennes artiklar och framställa henne som rasist, fascist, nazist, marxist-leninist och kommunist.

Men jag tror på det goda samtalet. Jag avstår.

Så vad tycker jag slutligen då om de ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna?

Vad tycker jag om invandringen?

Tja.

Det är väl ganska odramatiskt.

Jag tycker att alla som söker sig hit och som har giltiga skäl ska få stanna, integrera sig, arbeta och skapa ett fint, fritt och demokratiskt Sverige tillsammans med oss andra svenskar, oavsett etnisk och kulturell bakgrund eller eventuell religiös tillhörighet.

Och jag tycker väl som de flesta att fuskar man sig in i landet diskvalificerar man sig för vidare vistelse här.

Gör det mig till rasist och så kallad främlingsfientlig?

Så till alla kära DDR-kramare, åsiktsfascister och politiskt korrekta individer som nu tvår sina händer av att en maktapparat stängt min blogg och att en journalist på Expressen försöker mörda mig moraliskt och som för en privat förtalskampanj mot mig, Sören och våra produktioner på bland annat Twitter, till er säger jag på klockren svenska:

This time you have fucked with the wrong guy.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: