jan2-2

INDIVIDUELLT SETT

TORTYR OCH DÖDSSTRAFF*

Jag är inte längre helt ung och tar inte lika självklart ställning som i fornstora dar.

Mot dödsstraff förstås även om jag inte sörjer Saddam Hussein. Mot tortyr, mot terrorism, mot angiveri, mot översitteri, mot överdriven och onödig kontroll, mot social ingenjörskonst, machismo, besserwisseri, mobbning och outsmarting etc. etc. på något slags fallande skala.

Alltså mot tortyr trots den 11 september och alla andra mer än avskyvärda attentat mot oskyldiga och civila. Bibelns ”öga för öga, och tand för tand” kunde KANSKE vara OK om vi faktiskt vore Gud Fader Allsmäktig.

Men även så skulle jag vilja se mildare på det utom när det gäller de grövsta brotten: har man medvetet och avsiktligt tagit en annan människas liv ska det påverka resten av ens eget liv. Är det väldigt konservativt att tänka så?

Har man medvetet och med fullt förstånd oåterkalleligen förstört andra människors liv, dvs. påverkat dem negativt genom lemlästning, obotliga trauman etc., förtjänar man knappast heller en andra chans själv.

Det enda man skulle kunna åberopa vore förståndshandikapp, sinnessjukdom och liknande tillstånd. Argumentet mot en extremt sträng lagstiftning har för mig alltid varit risken att oskyldiga personer fälls och avrättas, vilket ju också har inträffat, inträffar och kommer att inträffa.

Och i t.ex. Guantanamo-fallet, finns det ju en risk att man torterar oskyldiga eller personer som ”bara” blivit förledda.

Jag kanske får backa på det här med en andra chans men just nu känner jag så. Lagen och tillämpningen kan antagligen inte fungera på detta sätt men jag har rätt att känna så.

Skulle vi plötsligt stå med ett ”godartat och rättvist” storebrorssamhälle som verkligen ser och vet allt, vilket jag inte önskar, är det många ”hedervärda” medborgare som skulle behöva ruska på ändan och torka svetten ur pannan.

Skrivet av Ch. den 2 jan 19:21 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , storebror , samhälle , straffsatser
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Det är en svår fråga…
Anmäl
det här med dödsstraff. Jag tycker Sverige skulle vara ett väldigt obehagligt land Då en eller flera personer lemlästat dem vi älskar mest. Då kan jag känna att det blir en dubbelsidig moralfråga. God fortsättning //Hälsningar, Alvindskan
Skriven av Alvindskan den 3 jan 04:28
Förra inlägget blev fel…
Anmäl
…det skulle vara; Sverige skulle vara et obehagligt land med dödsstraff MEN samtidigt, hur skulle vi känna om våra nära och kära utsttes? De som ger sig på barn och djur? Har de rätt att fortfarande få samhällets stöd trots att föräldrar och anhöriga får leva med sorg resten av sina liv? Svår fråga men förstår precis hur du tänker, god fortsättning! //Alvindskan
Skriven av Alvindskan den 3 jan 04:31
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=454272

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: