jan6-1

INDIVIDUELLT SETT

JOURNALISTIKENS ROLL

Enligt strävsamma Ulrika Knutson brister det i bevakningen av stora delar av världen, exempelvis Ryssland och de stora diktaturerna i öst, t ex Kirgisistan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Turkmenistan. Även Tyskland sägs täckas dåligt av svenska media.

Jag får uppgifterna via bloggen Sasoul författaren som själv skriver så här ”Det är vissa länder och favoritämnen som är gångbara här i landet och allt som faller utanför finns liksom inte. Att åka ut från Sverige, läsa utländska tidningar och uppleva andra länder kan därför bli något något av en uppenbarelse. Den bild man då får motsvarar inte den som serveras mig i svenska media.”

Det är ytterligt svagt av de stora svenska nyhetsplattformarna att inte ha en kontinuerlig bevakning av viktiga områdena i världen oavsett om det ser ut att hända något för tillfället eller inte. Det skulle ju också gå att dela upp uppgifterna mellan sig (samarbeta).

Hur skulle det vara om vi i det självförhärligande landet Sverige drog nytta av våra språk- och skrivkunniga invandrare och sätta dem på bevakning. Vi har ju några på blogg.expressen.se till exempel.

Ja, det är inte bara synd, utan också tragiskt, att journaliststimmen bara simmar efter de senaste oroshärdarna. Just därigenom tillåts nämligen diktatorer och maffior verka praktiskt taget fritt under långa perioder. När det sedan händer något och de rusar dit för att voja sig står de inför fullbordat faktum.

Journalistiken har en aktiv uppgift som kan vara avgörande och numera ligger på det internationella planet. Makt är lika med ansvar.

Bra observarat av Ulrikan, men vad ska vi göra åt det? Författare, skribenter och intellektuella i allmänhet har ett stort moraliskt ansvar att axla när det gäller denna fråga!

Skrivet av Ch. den 6 jan 19:07 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , samhälle , media
Kommentarer

Inlägget har 3 kommentarer
sant
Anmäl
Journalistiken är inte som den vore förut..kvällstidningar liknar mest en skvallertidning . Jag köper inte tidningen längre. Finns andra forum att läsa sig till ordentligt undersökande artiklar. Okej jag läser väl en del här på expressen men som sagt det är mer åt det såpiga undrhållandet./Bless
Skriven av Blessing den 7 jan 12:23
Tja…
Anmäl
Kan konkurensen ha något med saken att göra? Ha en strålande Skrivdag! :-)Kram/Kaisa.
Skriven av kaisa den 7 jan 13:56
Sant och synd,
Anmäl
hoppas att journalister läser Ditt blogg. Jag i min del saknar bevaktningen från andra EU länder, det finns ju inte heller ngn värt namnet. Man måste jämnt läsa andra tidningar, att hålla sig någorlunda uppdaterad. Just nu känns det, om man läser svenska tidningar, att det fins bara USA, Afrika i viss del, Mellanöstern i viss del o pyttelite Frankrike. Inte alls från grannländer finns ngt märkbart.
Skriven av viivian den 7 jan 20:32
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=455983

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: