jan5-1

INDIVIDUELLT SETT

MELLANÖSTERN OCH VI

Har läst tidningarna och ett antal bloggar i ämnet nu på morgonen då klockan står på ca 500 döda. Dödandet fördöms allmänt och det ropas på vapenvila men det är inte många som tar ställning för eller emot den ena parten. Det är nämligen svårt. Ännu färre har förslag på lösningar. För det är ännu svårare, för att inte säga omöjligt.

Eller är det bara så att vi i ”väst” är för ”blödiga”? Ett liv i Mellanöstern är inte värt mycket sett med religionernas och ledarskiktens ögon. Kärlek betyder inte samma sak som hos oss och många anser att livets mening är att be till Jahvé/Allah. MEN INTE ALLA!

USA gick in i Irak och fick gudskelov Saddam halshuggen så småningom. Men man frälste nog bara de irakier man kunde anställa. Och Irak är väl egentligen inget land utan ett f.d. brittiskt protektorat som kanske borde delas upp i ett antal mindre stater. Har man frågat shia, sunnim och kurder hur de ställer sig till denna möjlighet? Vem motsätter sig det?

Kanske världssamfundet nu har större möjligheter att på liknande men bättre sätt tvångslösa krisen i Kanaans land? Jag förespråkar inte det men det kanske är en möjlighet att överväga. Jag menar om vi nu är så samvetsömma.

Har verkligen inte FN, NATO, EU och andra organisationer någon som helst möjlighet att gå in och styra Israel och Palestina under en begränsad period? Det är väl ett brott mot folkrätten men kanske man kunde övertala dem eller använda raffinerade metoder.

Sedan kunde man se till att få ut de människor som inget annat önskar än att få leva sina liv i fred, ordna en boxningsturnering för de olika ledarna i något avlägset fångläger och sedan låta det f.d. Heliga landet (från Medelhavet till Jordan) bli en internationell mönsterstat och kanske så småningom säte för FN och hela världens huvudstad. På så vis skulle det i någon mån kunna fortsätta att vara heligt, också i profan mening.

En dröm är en dröm men som dröm ibland en underbar dröm.

Skrivet av Ch. den 5 jan 10:27 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , religion
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
I medierna
Anmäl
får vi hela tiden höra talas om hur palestinierna mår. Det är väl ett ställningtagande sen herr Olof palmes tid. Det finns ett Israel som fick sitt land tillbaka på 40-talet. Ett demokratisk land. men de förvägras att leva i fred. Var är alla andra arabländerna i sin stöttning av palestina? Fred mellan länderna är en önskan. men historien är mer komplicerad än så. Hamas som terroriserat ut efter egen vinning i många år, kommer inte att ändra sin uppfattning vad det gäller judarna..Även om de är demokratiskt valda och lovar kämpa för fred finns det alltid de djupa rötterna i rätten till landet och dess gränser. Må de taga sitt frönuft tillfånga och kunna komunicera med varandra om en fred som kommer att vara..Bless
Skriven av Blessing den 5 jan 12:52
Intressanta planer
Anmäl
Du har för den Heliga Landet! Ganske inte så dumma als…? Vad gäller Irak, så är detta land en mycket lång historia, och tro mig eller inte, Saddam förbjöid skriva till passet vilken klan eller religion man hade, det var ingen terrorism i landet, folk levde sida vid sida, gifte sig över religionsgränserna osv… De som Du har hört, att USA omvände-anställde, var inte irakier, men iranier, (majoriteten av regeringen fortvarande) som genom USA och krig fick möjligheten att invandera landet o sprida sin shia-sunni fördelningen, sharia och organisera iranska milis-o terrorgrupper. Saddam hade mycket fel, men extremreligiös var han inte. Situationen blev bättre, när USA till sist insåg, vad de hade gjort, och började samarbeta genom den kloka Petraeus med s.k. sunni eller med folk, som de först vill utrota. Nu försöker irakier, sunni eller shia eller normala kurder, spelar ingen roll, få tillbaka makten från obildade iranier med falska högskolediplomer från iranska moshéer, men det är inte lätt, intelligens är dödats eller flytt landet….
Skriven av viivian den 5 jan 23:44
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=455102

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: