jan4-1

INDIVIDUELLT SETT

DEMOKRATI OCH DEMOKRATI

För ungefär ett år sedan skrev tidningarna om ett oväntat vapenskrammel mellan Colombia och Venezuela. Som reaktion på det påstod då den antisocialistiske bloggaren Rydfeldt – förvånat? – att det faktiskt inte förekommit krig mellan två demokratier tidigare. Nåja, han tillämpade en hemmasnickrad definition av vad en demokrati är. Och det är väl inte enbart fel.

Det finns nämligen, och inte så få, formella demokratier som inte är reella sådana eller åtminstone inte är det i europeisk mening. Där finns alla attributen: val, parlament, statsöverhuvud, domstolar m.m. men demokratin ”har underskott” som Rydfeldt så underfundigt uttrycker det.

Så kommer han osökt in på Nicaragua och påstår att den västerländska vänstern nu tar avstånd från Ortega p.g.a. av att denne, därtill övertalad av Jimmy Carter, givit prioritet åt demokratin hellre än att låta landet bli ett nytt Kuba. Man kan kanske se det så men vad säger vänstern själv?

Och för all del. I Sverige buntar vi hop befolkningen på 1½ kontinent och kallar dem latinamerikaner. Kan det vara en fruktansvärd miss i det svenska kränkthetsmedvetandet? Eller en slags briljant, omedveten lapsus plumae som lever kvar i vårt svenne-snack.

Men faktum är ju att Sydamerikas stater uppstått så sent som i början av 1800-talet genom att man dragit mer eller mindre godtyckliga gränser i de f.d. spanska kolonierna. Om man förenklar lite är det väl inte käpprakt att säga att det rör sig om ETT teritorium, ETT folk och EN kultur.

Ingen latinamerikansk regering sitter utan militärens goda minne och media utövar en mycket sträng självcensur. Ur jorden tycks konservatism tränga upp och som grädde på moset och bildligt talat svävar dessutom den katolska strukturen av självgoda prelater och bigotta präster över himlen. De missar aldrig en chans att skoningslöst slå ner på ev. självständigt tänkande.

För några decennier sedan var de flesta staterna på fastlandet fortfarande diktaturer. Därför glädjer man sig när man tror sig se något nytt på den kontinenten. Men alltför ofta är det bara det gamla som klätt sig i nya kläder och skrapar man på en socialist hittar man kanske en vanlig, enkel populist.

Europa ska inte slå sig alltför mycket för bröstet dock: det är väl ”bara” 64 år sedan diktaturerna Tyskland och Italien lyckligtvis gick i graven, och långt efter det fortlevde de skamlösa enväldena i Portugal och Spanien, för att inte nämna kommunistländerna.

Måtte aldrig 1900-talet komma tillbaka!

Skrivet av Ch. den 4 jan 14:35 | Anmäl
Kommentarer

Inlägget har 5 kommentarer
Och
Anmäl
nu krigar ytterligare två demokratier för fullt. Och dom som startat kriget kan inhösta stigande popularitet bland väljarna. Vi är alla födda fiender och är sams bara när vi har en gemensam fiende. Tyvärr.
Skriven av fönsterputsarn den 4 jan 15:30
De Sydamerikanska
Anmäl
staterna är verkligen unga. Och skapat i ritbordet. Som med människor, så ska staterna också mogna. Och som Du själv skriver- Europa kan inte slå sig för bröster, oavsett att staternas ålder o visdom borde vara större. Vår civilisationslager är mycket tunn, tål inte att srapa hårt.
Skriven av viivian den 4 jan 16:26
Till fönsterpusarn
Anmäl
Det är de gamla, vanliga dilemmat vid vendetta-liknande förhållande. Alla svär att hämnas sina släktingars död. Gör det och så är det andra som ska hämnas osv. Var finns det enlösning på sådant? Jag känner i alla fall med alla civila offer och de iklädda uniform också. Oavsett vilken. Dem man inte känner lika mycket för är väl ledarna på båda sidor. Ska två fiedefolk leva så nära kräver det emorm disicplin inom vart och ett av folken. Vakenhet och disciplin kanske.
Skriven av Ch. den 4 jan 21:01
Nya problem
Anmäl
Vi i Europa måste komma ihåg att vi inte är bättre. Egentligen. Vi har visserligen ”löst” en del problem (eller gjort dem mindre synliga) men det tillskapat hela tiden nya. Finns det någon riktigt mogen stat eller organisation? Knappast. Materiellt har vi det mesta men ”moraliskt” har vi inte kommit långt. Kanke har vi bara blivit falskare.
Skriven av Ch. den 4 jan 21:08
Morgon Ch!
Anmäl
Svårt! Ha en en bra vecka o tack för rader hos mig! Hoj!
Skriven av Lotten den 5 jan 05:47
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=454830

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: