jan3-3

INDIVIDUELLT SETT

TRAGEDIN I GAZA-REMSAN

Det som händer i Gaza är ofattbart. Ofattbart grymt. Finns det något sätt att förstå det på? Mina historiska kunskaper är skrala men skulle det hjälpa mig förstå om de vore bättre? Jag är varken jude eller muslim så jag får väl båda sidor mot mig nu.

Är det så enkelt att judar håller på Israel och araber/muslimer på palestinierna? Precis som när släktingar tar ställning vid en skilsmässa. Blod är tjockare än vatten som det slitna uttrycket lyder.

Judarna förbjöds bosätta sig i eller nära Jerusalem en tid efter Kristus, var det inte så? Det då mer omfattande landet Palestina, eller Kaanan, som vi känner det från Bibeln, genomgick många öden men befann sig efter andra världskriget under brittiskt beskydd. Judar hade i viss mån sökt sig tillbaka med början på sent 1800-tal.

Staten Israel upprättades för ca 60 år sedan med hjälp av amerikansk-judiska, ekonomiska intressen men främst som en brittiskt strategi för området och kanske i någon mån som kompensation för de lidanden judarna utsatts för under seklernas gång utan hemland naturligtvis med kulmen i den nazistiska förintelsesträvan. Den befolkning som redan bodde på platsen deporterades eller valde att flytta till angränsande områden. Jag vet faktiskt inte.

Efter mycket om och men fick så palestinierna ett eget litet område med självstyre, flagga etc., inte på Västbanken som väl skulle varit det mest naturliga i första läget, utan på Gaza-remsan. Efter mångåriga protester med stenkastning etc. (intifadan) inträder ett relativt lugn då någon/några på Gaza-remsan i december 2008 väljer att beskjuta Israel med hembyggda missiler. Enligt vissa sker detta efter israeliska provokationer.

Kan man någonsin utröna sanningen om det och spelar det i så fall någon roll nu efter 400 döda? Israel svarar alldeles för hårt och skoningslöst enligt de flesta oberoende observatörer. Är det rätt uppfattat?

Vem har gjort felbedömningar här? Jag tar inte ställning, bara undrar. Är det någon part som offrar en pjäs för att öppna upp spelet och sätta matt efter ett antal drag. Har palestinierna trott sig mäkta att få världsopinionen med sig efter att eventuellt ha provocerat Israel och att detta skulle kunna leda till den judiska statens utplåning? Tror sig Israel efter att eventullt ha provocerat och eventuellt ha provocerats kunna invadera och ”säkra” Gaza-remsan utan att det får en mängd andra, tråkiga följder?

Eller är det ett rallarsslagsmål vi beskådar?

Jag bara vill förstå. Förlåt min okunnighet.

Det enda som står klart är att hatet mellan två gudfruktiga folk är så kompakt att man nästna kan ta på det.

Skrivet av Ch. den 3 jan 19:24 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , mänskligt , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 9 kommentarer
Jovisst,
Anmäl
vill bara lägga till två saker. Det säkraste sättet att vinna ett val om man är i regeringsställning och har låga opinionssiffror är att starta ett krig. och viktigast: Guds utvalda folk enligt Moseböckerna har rätt att utrota alla som står ideras väg när det gäller att skapa the promised land. Ordet ”utrota” är direktcitat.
Skriven av fönsterputsarn den 3 jan 22:54
Hej!
Anmäl
Kustremsan av Israel där 3/4 av landets befolkning bor är inte mer tättbefolkad än gazaremsan men befolkningstätheten uppgår till mer än 1000 invånare per kvadratkilometer vilket är mycket högt. Givetvis så skall krig alltid vara den sista utvägen. Det är dock inte svårt att förstå varför USA överväger ett anfall. Vi har här en diktaturregim vars styre baseras på en fundamentalistisk tolkning av islam. Denna regim har öppet hotat att radera ett annat land eller dess regim (med en revisionistisk tolkning) från kartan. Ett land som är allierat med USA. Diktaturregimen är nu i full färd med att anrika uran för att kunna tillverka kärnvapen. Diktaturen har sedan tidigare långdistansmissiler och stridsspetsar avsedda för ändamålet. Frågan är, när inträder casus belli? Är det först när kärnvapenmisilerna svävar i luften och en ömsesidig utrotning är garanterad eller bör man skrida in tidigare för att förhindra ett krig vars dödsoffer måhända skulle överträffa andra världskrigets inom loppet av några minuter? Kram och Godnatt!
Skriven av simona den 4 jan 00:13
Till fönsterputsarn
Anmäl
Joviss, det är ju en klassisk metod: ena folket genom att skaffa en yttre fiende. Men i det här fallet måste den ena eller båda parterna ha gjort en allvarlig taktisk missbedömning. Alternativt är hatet så stort att det inte går att kontrollera det. Kanske blir detta ett nytt Vietnam för USA och EU. Kanske pekar det på att det behöver tas rejälare tag med fräschare lösningar. Men av vem? Och de som redan mist livet kan ju inte återuppstå. Tragiskt i kvadrat!
Skriven av Ch. den 4 jan 09:59
Till Simona
Anmäl
Jag behöver nog läsa på lite om vilka som styr Palestina och om Hamas. Var har du uppgifterna om urananrikning från? Om det är sant har du ju rätt i att Israel inte kan sitta och vänta på att detta blir klart. Kanske kärnfrågan är som du säger: när inträder casus belli? I så fall en bedömningsfråga där Israel måste stå på tå hela tiden. En fredsälskande motpart borde med denna vetskap göra allt för att övertyga världen (och Israel) om motsatsen. kan man ju tycka – om det inte finns fler bottnar i frågan. Hur skulle det ha varit med självkritik från parterna, det låter förstås godtroget, men jag bara kastar det ur mig. Inför nästa liknande läge (om det blir något).
Skriven av Ch. den 4 jan 10:08
Krig
Anmäl
Jag behöver nog läsa på.. Men en sak vet jag, detta är kvitto på Religion – hämndlystnad – girighet m.m.
Skriven av kaisa den 4 jan 14:20
En liten fakta bara:
Anmäl
Israel fick mycket mark i början, genom att köpa upp marken från araber/palestinier. De sålde med glädje, fick lite pengar, men uppfattade snart, att hade förlorat allt. Problemet var också livsstil o synsätt (talar inte om religionen)- judar odlade grönskan o träd, kunde sätta öknen i blom, araber sågade ner träd att få ved. De är nu inget direkt med dagens läge att göra, dock visar de små vardagssaker, när en folk är så mycket mera kunnigt och bildad än andra, de är som att råna barn.
Skriven av viivian den 4 jan 16:32
Till Kaisa
Anmäl
Absolut, kanske vi kunde skicka ner några svenska kuartorer och socialtanter och försöka ändra attityderna. Och grighet finns det väl ingen social polityr som kan eliminera någonsin. Religionen lämnar jag därhän för tillfället. Alltför infekterat just nu. Men det är en käpphäst – det också.
Skriven av Ch. den 4 jan 19:44
Till Viivian
Anmäl
Det låter ju sannolik det du säger där. Mycket belysande exempel du du för fram. Stjäla godis från barn, ja. Lätt men hur kan motivera sig till att göra det?
Skriven av Ch. den 4 jan 19:47
Hej Ch!
Anmäl
Pengar är de bästa motivationen i livet. Långsiktig tänkande kräver lite mera.
Skriven av viivian den 5 jan 10:58
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=454579

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: