jan12-1

INDIVIDUELLT SETT

PROSTITUTIONENS VILLKOR

Varför anses egentligen prostitution vara moraliskt fel och behöva bekämpas?

Det finns en bloggare som säger sig sälja sex men också är en mycket skicklig skribent och skarp debattör. Hon säger att förbudet att köpa sex visar på samhällets förakt för kvinnor. Lagen utgår nämligen, enligt henne, från att kvinnor inte vet sitt eget bästa utan måste beskyddas. Alltmedan köparna kan bestraffas eftersom de vet vad de gör.

Kan det vara så?

Jag är man och numera nöjd med att få ömhet och närhet från en kvinna som jag älskar och som älskar mig. Men annat var det i testosteronstora dar.

Är det inte i stället så att lagen borde förbjuda människor att tvinga andra sälja sin kropp. Lite annorlunda blir det ju om tror på Bibelns bokstav förstås. Alltså: det är främst hallickar, människohandlare, de som orättfärdigt utnyttjar andra /svagare/ människor, bland annat sexuellt, som ska lagfällas och bestraffas.

Ett sådant tänkande stöds också av den norska auktoriteten Inger Anne Olsen i en artikel i Aftenposten. Alla andra kroppsdelar kan ju lånas ut för pengar: armar, ben, rygg, hjärna, ja, jag tror till och med det finns de som säljer sin själ för några styver. Eventuellt sig själv ovetande.

Det kanske kunde vara OK och tillräckligt, framför allt mer uppriktigt, att säga att prostitutionen ska bort fån det offentliga rummet, att prostituerade ska registreras, läkarundersökas och socialföräkras – sådana saker menar jag – för folk gör ju till syvende och sist ändå som de vill.

Nu finns ju nämligen, till genusvetenskapens förtret, de genetiska och sociala skillnaderna mellan könen. Unga män håller på att spricka av innehållen säd och begår ibland dumheter som de sedan straffas för och som kvinnor blir lidande av under resten av sina liv. Sjuka, gamla, fula och handikappade sitter och bläddrar i modekataloger och skulle kanske må bättre av att få ur sig lite av allt de bär på, både verbalt och vätskemässigt.

Frågan blir helt enkelt om lagen avser att skydda kvinnorna eller att skydda befolkningen från kvinnorna? Och i det senare fallet till vad nytta? Någon tanke på tvångsäktenskap för alla medborgare har jag ännu inte hört.

Allt detta förutsatt att den som säljer sitt kön (det kan ju vara män också) är vid sitt fulla förstånd, inte kan påstås bli utnyttjad eller lurad på något sätt utan väljer att göra detta för att försörja sig och sin eventuella familj eller höja sin levnadsstandard.

Till sist en norsk läsövning: Dersom det er kvinnene vi vil beskytte, er loven overflødig. Det er allerede forbudt å tvinge andre til prostitusjon. Det er forbudt å være hallik, og slik tjene penger på andres prostitusjon. Den nye loven skal beskytte kvinner mot menneskehandel, heter det. Men vi hadde allerede gode lover mot menneskehandel.

I stedet viser loven, sammen med politikernes holdninger og politiets prioriteringer, klart og tydelig at samfunnet fremdeles ser på kvinner som det svake kjønn. Kvinner får ennå ikke bestemme over sin egen kropp. Vårt kjønn blir igjen noe samfunnet må forvalte. Selv er vi ikke i stand til det.

Loven som kanskje var ment å skulle beskytte kvinner, kan i stedet bidra til at vi blir svakere.

Skrivet av Ch. den 12 jan 17:00 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , ungdomar , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=458413

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: