jan26-1

INDIVIDUELLT SETT

UTRIKESMINISTRAR ÄR VI ALLIHOPA

Idag måndag, möts EU:s utrikesminstrar i Bryssel för att diskutera en europeisk handlingsplan när det gäller den uppkomna situationen Mellanöstern. Carl Bildt kommer att vara där och framföra relativt försiktiga svenska åsikter som redan förankrats i EU-nämnden.

Nu omtalar emellertid den franska tidningsjätten Le Monde att Frankrike vid samma tillfälle kommer att förespråka en öppning mot den islamistiska rörelsen. Detta ska ha som mål att, av pragmatiska skäl snarast, låta Hamas komma in i värmen och få dem att medverka i en konstruktiv lösning av konflikten. Tro det den som vill men försöka går ju!

Rent konkret innebär den franska idén att man ska övertyga denna i själva verket redan krossade rörelse att delta i ett slags samlingsregering tillsammans med Fatah. En regering (samtalspartner) som i sin tur skulle kunna förhandla med EU, Egyten och Israel.

Fransmännen anser att försöken att isolera Hamas och Gaza-remsan visat sig vara kontraproduktiva och vill nu, om jag förstår saken rätt, öppna för handel mot att denna fundamentalistiska rörelse lovar att avstå från våld. Detta blir i sanning ett nålsöga för alla berörda parter att ta sig igenom.

Bara att enas inom EU om detta förefaller oöverstigligt. Bl.a. på grund av de nordiska och mellaneuropeiska medlemmarna. Idag sammanträder utrikesministrarna och i morgon blir det middag med representanter för Palestina, Egypten, Turkiet och Jordanien. Förhoppningen är väl då att de arabiska bröderna ska ha hunnit prata förstånd med Hamas som också måste gå på en del krav från FN:s sida.

Fredståget, det efterlängtade, står och väntar på stationen. Det är bara att hoppa på i och vänta på att EU-stinsen ska vinka av det. Tack i alla fall till Frankrike som lägger ut ett spår. Någon som har ett annat förslag.

Detta är ett sätt. När freden väl är där bör Gaza byggas upp, levnadsstandarden höjas till i nivå med den israeliska. Hamas kommer då att marginaliseras och ju förr desto bätre dö sotdöden.

Alternativet är att låta det gå fem år till, nytt ”krig” (om det inte blir en världsbrand) varfter världen står där med i bästa fall ännu ett litet Irak som vi inte vet vad vi ta oss till med med. Lös detta nu! Sedan återstår ”bara” det stora Irak (snart utan internationella trupper), den iranska medeltidsregimen och fundamentalismen längre bort i Asien att förmänskliga.

Lycka till EU!!!

Skrivet av Ch. den 26 jan 13:30 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , mänskligt , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=464009

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: