jan24-1

INDIVIDUELLT SETT

SÅVITT LILLA JAG FÖRSTÅR

Den gamla saluhallen i en skånsk stad numera ”Kulturskola”

Expressenjournalisten Kassem Hamade har intervjuat den av Israel eftersökte Hamas-ledaren och informationsansvarige Fawzi Barhom. Enligt denne var det bara 49 Hamasmän som dödades. Militärledaren Nizar Raian dödades just för att han valde att gömma sig bland civilbefolkningen där han inte trodde att israelerns skulle våga anfalla.

Barhom: Israel hade brutit vapenvilan och Hamas började skjuta raketer för att man ville uppdatera avtalet (!). Då förklarade Israel att man tänkte anfalla Gaza. Men enligt Barhom innebar redan blockaden/isoleringen en krigsförklaring.

Israel har förlorat på kriget propaganda-, sympati- och säkerhetsmässigt. Detta skulle vara historiskt enligt ledaren. Detta är förstås tänkbart, det skulle ha kunnat bli så, det kanske var det taktiska målet, men är nog önsketänkande mer än något annat.

Man har inte avrättat några Fatah-anhängare men rörelsen anklagas för att ha spionerat åt Israel. Trots det är Hamas berett att förhandla med Fatah. Att erkänna Israel är det dock inte tal om. Israelerna har ockuperat palestinerna land och bör skickas tillbaka till sina hemländer, lyder slutklämmen.

Ord, politik, blind fanatism och fundamentalism alltså. Var det någon som viskade pragmatism? Och de 1500 döda plus tre eller fyra gånger så många skadade då? De traumatiserade? Och humanism. Finns det ordet i Mellanöstern? Mina sympatier ligger enbart hos det hårt prövade palestinska folket och inte hos någon ledare. Befria palestinierna från deras ledare!

Ja, britterna och FN begick verkligen fatala misstag kring upprättandet av staten Israel. Och hade det inte varit för självständighets-, och 20 år senare sexdagarskriget, skulle allting ha kunnat vara så mycket bättre idag.

Men nu önskar man ju bara ett snabbt val i remsan och kraftfulla internationella åtgärder för att gör tillvaron där riktigt bra och på sikt hitta den bästa lösningen. Både palestinier och israeler förtjänar att få europeisk levnadsnivå omedelbart!

Hamas kom ju till makten tack vare utbrett, befogat missnöje med Fatah. Nu kanske de oberoende, ett reformerat Fatah eller någon annan gruppering kan få chansen.

Skrivet av Ch. den 24 jan 12:15 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , samhälle , maktmissbruk
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
vore nyttigt
Anmäl
läsa på….. Nu reagerar jag bara känslomässigt på oron i Gaza, utan kunskap eller förnuft. Men komplext är det… trevlig lördagkväll, klarakajsa
Skriven av Efter-regn kommer sol den 24 jan 17:04
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=463217

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: