jan31-3

INDIVIDUELLT SETT

VALET I IRAK

Det pågående valet i Irak gör mig orolig. Eller snarare vad det kan komma att leda till. Man ser det dessutom, med all rätt, som ett test av säkerhetsläget i landet. Och mycket riktigt har redan tre kandidater skjutits till döds och många har dragit sig tillbaka.

Det förra valet bojkottades i stort sett av landets sunnimuslimska araber. Shiaaraber och kurdiska partier kunde därför ta kontroll över parlamentet. Nu väntas sunniaraberna i stället strömma till valurnorna för att ändra maktbalansen. Och vad händer då?

Man kan ju nästan gissa att någon av de tre huvudsakliga grupperingarna får ganska klar majoritet i var och en av provinserna. De geografisk/demografiska skillnaderna framhävs och vi har tagit det första steget mot en splittring av landet. Senare i år kommer parlamentsvalet med allt detta i färskt minne.

När sedan alla utländska trupper drar sig tillbaka blir läget ännu osäkrare och vad händer då om provinser, i besvikelse över valresultatet, förklarar sig självständiga och landet delas upp i tre delar.

Irak var ju ockuperades ju av britterna ända fram till 1958 och dess centrala del är det under Antiken kulturellt så viktiga Mesopotamien. Vad man kan frukta/glädja sig åt är alltså att detta gamla land återuppstår och att vi får en ny ökenstat och en ny bergsstat där experimentet Irak ägt rum under ca 50 år.

I princip kan man tänka sig en delning utan regelrätt inbördeskrig men med folkomflyttningar. Problemet blir då att grannländerna måste förhålla sig till detta. Om vi får en kurdisk stat står ju nya problem skrivna i stjärnorna med tanke på vad Turkiet anser om detta. Frågan blir också hur den fundamentalistiska medeltidsstaten Iran kommer att agera.

Låt oss be för en så fredlig delning som möjligt. Alternativet vore en ny diktatur, kanske en iransk marionettregim.

Se även SvD eller DN.

Skrivet av Ch. den 31 jan 17:26 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , samhälle , religion
Kommentarer

Inlägget har 3 kommentarer
Det verkar gå åt pipan
Anmäl
Sedan Schahen togs bort så har det ju bara blivit värre och värre hela tiden.
Skriven av Snöplogen den 31 jan 19:44
Ja, du Snöplogen
Anmäl
Det är en knepig region det där. Schahen var ju västorienterad. Det blev väl lite för nra det där också. Det är svårt att säga vad som skulle vara bäst för Iran-Irak och Mellanöstern. Religionen underlättar ju inte precis och jag tror inte kärleken mellan de enskilda länderna är särskilt stor heller.
Skriven av Ch. den 1 feb 10:31
Hej Ch!
Anmäl
Har skrivit förut, att Irak i Saddams tid var inte så splittrad, som Väst tror. Folk levde tillsammans o gifte sig över grupp-religionsgränser. Efter krigsuppbrottet fick makten kurder, oftast från Iran, och ditresta, samt inte shia som vi tror, men shiagrupper från Iran i iranskt snitt, o med Iransk mosheutbildning samt var dessa shiapartier som tog makten bildade i Iran. Ser här i Sverige, hur irakiska shia-sunnimänniskor o kurder umgas tätt och påpekar, att det spelar ingen roll, vilken grupp de tillhör, de är Irakier allesammans, men att problen i Irak är med iranshiapertier, som är exteremislamistiska och få Irak under Irans kontroll, vad de är nästan lyckets nu, tack vare kriget. Kriget o Iran har splittrat befolkningen i Irak. De själv vill bo tillsammans o inte höra talas om shie-sunni…osv.
Skriven av viivian den 2 feb 12:56
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=466010

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: