feb6-2

INDIVIDUELLT SETT

ÖVERRASKANDE SLUTSATSER

Michelle Williams och Gael Garcia Bernal i Mammut

Jag kan praktiskt taget ingenting om film men en artikel signerad per Gudmundsson i SvD drog till sig min uppmärksamhet. Den handlar om en svensk film vid namn Mammut som tydligen får bra kritik vid filmfestivalen i Berlin i dagarna.

Rubriken på artikeln är ”Inte är väl Lukas Moodysson kvinnofientlig?” underrubriken ”FILM | Reaktionär konsumtionskritik”.

Konsumtionskritik är tydligen OK men Gudmundsson säger också att filmen är en av de mest kvinnofientliga filmer som gjorts i Sverige. Det verkar nämligen som det radas upp exempel på yrkesarbetande kvinnor som egentligen vill vara hemma eller ägna sig åt familjen eller sig själva och därmed vantrivs på sina arbeten och följaktligen inte lyckas i arbetslivet heller. Sensmoralen skulle då vara: yrkesarbetande kvinnor leder till otrogna män och döda barn såväl i hemmet som på arbetsplatsen.

Trots misogynin och trots diverse andra svagheter enligt Gudmundsson hyllas filmen alltså nere i Berlin. Detta kan bero på en ”svensk kulturskribents- och kritikerkår som, likt Nina Björk i DN (30/10-05), får magknip när de lämnar barnet på dagis, och därefter drar slutsatsen att det måste vara kapitalismens fel.”

Jag tycker det är en märklig slutsats som jag inte får att hänga ihop med det tidigare resonemanget. Det är väl varken kapitalismens eller någon annan isms fel att både mamma och pappa måste jobba livet av sig för att nå acceptabel standard och därmed sällan ser sina barn i vaket tillstånd! En grundare analys av ett samhälleligt fenomen har jag sällan skådat!

Kan inte en filmskapare som obunden debattör, som vi alla är, få peka på ett dilemma utan att tillskrivas vissa specifika åsikter (nu kanske Moodysson ÄR socialist men det vet jag i så fall inte om och det spelar ingen som helst roll). Jag skulle vilja se filmen som en antites till det moderna samhällets sätt att ta hand om sina barn och individer överhuvudtaget.

Jag hade förväntat mig ett försök till syntes från en filmkritiker som tar sig själv på allvar.

Skrivet av Ch. den 6 feb 14:53 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , inrikes , mänskligt , uppfostran , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=468236

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: