feb2-1

INDIVIDUELLT SETT

HAMAS OCH PALESTINA

Från valrörelsen 2006

BBC presentarar på sin hemsida en artikel där man något så när försöker gå till botten med vilka Hamas egentligen är. Inte oväntat ser rörelsen sin verksamhet som ett legitimt försvar mot occkupationen av deras palestinska territorium och inte heller oväntat är den ju terroriststämplad av såväl USA som EU och förstås av Israel.

”Den lilla djävulen” (Israel) ska enligt Hamas drivas bort och i stället ska en islamistisk stat bildas i det historiska Palestina. Gissningsvis med fundamentalistiska förtecken. De nuvarande israeliska medborgarna ska sändas tillbaka till sina respektive ”hemländer”.

Arafat försökte men lyckades aldrig få kontroll över Hamas som fick luft under vingarna i samband med den första intifadan 1987 (”uppror” ofta genom stenkastning mot soldater främst från ungdomars sida). I praktiken kom rörelsen genom upprepade självmordsattacker att inneha ett slags vetorätt mot den slutliga fred man tyckte sig skönja efter osloavtalet 1993.

Efter den andra intifadan började Hamas sätta upp kliniker och skolor vilket gjorde dem oerhört poulära bland palestinier som var besvikna på det korrupta PLO. När Hamas följaktligen vann en jordskredsseger i valet valet 2006 vägrade man att fullfölja tidigare avtal med Israel.

Men valsegern gav dem inte större spelrum utan man utsattes snart för ekonomiska och diplomatiska sanktioner. I skärmytslingar med den palestinska fatah-dominerade säkerhetstjänsten som ibland utvecklades till fullständiga krig lyckade man slutligen dra det längsta strået och remsan blev under de hårda säkerhetskontrollerna som följde lugnare än på länge.

Trots den vapenvila som hade ingåtts förekom det enligt BBC-artikeln provokationer från båda sidor (raketbeskjutning respektive raider) innan den israeliska armén som vi alla vet gick in i remsan i december 2008. Redan före inmarschen såg det alltså mörkare ut än på länge för ett oberoende Palestina med Hamas vid makten i Gaza och pro-Fatah på Västbanken.

Två palestinska stater kan väl knappast vara en önskvärd lösning? Hur försvagat är Hamas? Kan man enas nödtorftigt med Fatah, som ju erkänner Israel, och bilda ett slags koalitionsregering? Var ska staten vara belägen? Bara Gaza-remsan är ju knappast tillräckligt. Och så de israeliska bosättningarna på Västbanken! Går det att tänka sig en kompromiss med södra delen av Västbanken och kanske en korridor till Gazaremsan?

Dumma frågor kanske men se dem som ett välment försök att hitta en lösning.

Skrivet av Ch. den 2 feb 09:25 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , samhälle , maktmissbruk
Kommentarer

Inlägget har 10 kommentarer
jag
Anmäl
har inte kommentarer är dåligt insatt i de
Skriven av mmaddee den 2 feb 10:09
Jag tror att Palestinierna måste enas under en ledning
Anmäl
och den måste väl rimligen ta avstånd från våld och självmordsbomare samt erkänna att Israel har rätt att existera!Sedan måste ju olagliga bosättningar och ”muren” rivas eller öppnas! Fast jag tror att det måste nog ske i den ordningen ungefär MEN Hamas vägrar ju och tror(vet) att dom kan besegra Israel med sitt agerande!
Skriven av Fido den 2 feb 13:14
Bra
Anmäl
Artikel, fler skulle engagera sig att hitta en lösning, men dom har ju hållit på så länge nu att man börjar verkligen undra…………vem var dom som sa ”at kriget kommer inte att sluta. förrän dom älskar sina söner mer än dom hatar oss ?”
Skriven av floridatjej den 2 feb 14:32
Hamras är inte skolade, hur skall dessa dessa kunna mötas?
Anmäl
Palestinerna som är så högutbildade tycker man skulle veta bättre, men där ser man,,,, ALLT KOMMER INIFRÅN 🙂 Kram.
Skriven av kaisa den 2 feb 15:51
Till mmaddee
Anmäl
Inte jag heller men jag försöker förstå för jag VILL förstå. Ha det!
Skriven av Ch. den 2 feb 19:07
Till Fido
Anmäl
Det låter ju rimligt som du säger men men i vilken ordning saker görs är förstås viktigt eftersom man inte litare på varandra. Israel måste nog göra eftergifter som du säger men samtidigt tor jag det är nödvändigt att levandsstandarden balnd palestinoerna höjs till israelisk nivå UTAN att Hamas kan ta åts sig äran för det
Skriven av Ch. den 2 feb 19:10
Till Floridatjej
Anmäl
Hatet kommer nog aldrig att försvinna helt tyvärr. Men med höjd levandsstandard kommer det att tonas ner. Se på Europa efter WW2!
Skriven av Ch. den 2 feb 19:12
Till Kaisa
Anmäl
Kram tillbaka. Sätt ihop 2 personer och det blir relationsproblem, 2 folk och det blir krig. Varför?
Skriven av Ch. den 2 feb 19:13
Svar,,,
Anmäl
Girighet – hämdbegär – maktlystnad – Intolerans – brist på kärlek – religion. Så kanske man tycker att den andra luktar illa hahaha jag skojjjar.
Skriven av kaisa den 2 feb 20:40
Till Kaisa
Anmäl
Visst, eller beter sig konstigt, eller klär sig konstigt. Visste du att invandrare lär tycka att svenskar luktar sött?
Skriven av Ch. den 3 feb 14:09
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=466545

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: