feb12-2

INDIVIDUELLT SETT

EU OM UTBILDNINGS- OCH UNGDOMSFRÅGOR

EU-nämnden sammanträder igen i morgon fredag kl 9.30. Platsen är Skandiasalen och ackrediterade journalister (jäkla lyckostar!) kan ställa frågor.

Sammanträdet är en förberedelse inför Europeiska rådets möte i mars. Ministrarna Björklund och Sabuni (parhästarna från Landskrona) kommer att finnas på plats för att samråda om Utbildnings- och ungdomsrådets bidrag till vårtoppmötet. Vid rådsmötet den 16 februari ska ministrarna nämligen också diskutera det framtida samarbetet på utbildningsområdet och det fortsatta arbetet med den så kallade ungdomspakten inom ramen för Lissabonstrategin.

På utbildningsrådet finns det hur mycket som helst att göra. EU har för närvarande 27 olika skolsystem. De är så olika att det i praktiken är omöjligt för en elev att skifta mellan de flesta av dem. Därför finns det ju också internationella, skandinaviska och andra skolor som verkar i främmande land.

En samsyn på vad skola och utbildning är och bör vara är mycket angelägen! Bara att nämna detta är ett första steg. Det bör skapas en gemesam litteratur kring europeisk pedagogik. Inte byråkrati utan litteratur! Lärare kan förväntas vara läskunniga och kunna ta till sig innehållet i välskrivna och vettiga böcker.

Man bör sedan kunna mötas någonstans på mitten i övergripande frågor gällande skolans mål, policy, kursplanernas tyngd och inriktning, examensnivåer, elevens och lärarens ställning i förhållande till varandra etc. och ändå ta hänsyn till olika kulturella betingelser. Att få en exakt likadan skola i samtlig EU-länder är omöjligt. Att få en något så när likvärdig undervisning kommer att ta 50 till 100 år bara det. Om ens det går. Så ta första spadtaget Björklund!

Skrivet av Ch. den 12 feb 16:27 | Anmäl
Tillhör kategorierna: inrikes , manligt och kvinnligt , utrikes , EU , uppfostran , skolan , ungdomar , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
Skolväsendet av idag
Anmäl
är ett skämt………………….
Skriven av Sexy Bitch den 12 feb 17:03
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=470749

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: