mars5-3

INDIVIDUELLT SETT

BARA UPPBYGGNAD ELLER FRED OCKSÅ

Den som vill se hur det ser ut på gazareman i dagsläget kan med fördel klicka sig vidare till fotoreportaget i franska Le Figaro. Lätt att hålla sig för skratt om man säger så.

Miljardbelopp sägs nu vara på väg för att bygga upp området igen. Men hur länge ska de nya byggnaderna få stå? Fem, tio eller femton år? Ur humanitär synpunkt är det naturligtvis nödvändigt att man snabbt bygga upp det som raserats. Men för fredens skull måste man också, för att inte dessa pengar ska vara kastade i sjön, se till att palestinierna får jobb, möjlighet att äga bostäder, företag och fabriker, anställa varandra så att de har något att vara stolta över och rädda om. Har man tänkt på att man bör anställa palestinier i första hand under återuppbyggnaden?

En annan föutsättning är att palestinierna får ett styre som kan förhindra kontraproduktiv raketbeskjutning av Israel. Känslomässigt förklarlig kanske men fullständigt urbota idiotisk med tanke på styrkeförhållande länderna emellan. Och man vet nu att israelerna inte går på de allr aneklaste PR-finterna.

Med en förhöjd levnadstandard som kommer nära den judiska statens skulle Hamas se sig tvunget att erkänna denna ELLER försvinna spårlöst. En palestinsk koalitionsregering med pragmatism som ledstjärna skulle kunna förhandla med Israel om territorium och ekonomi. Båda länderna skulle kunna ge sina folk den bästa av gåvor: EN HÅLLBAR FRED.

En höger- höger regering Israel kan förefalla vara ett sämre alternativ men behöver inte vara det. De riskerar nämligen inte i samma utsträckning som en center- eller vänsterregering att ses som förrädare av sina egna och här gäller det inte att vara skenbart human utan att förhandla sakligt fråga för fråga.

Var ska den palestinska staten vara belägen? Det blir den första stötestenen. Hur stor ska den vara? Med freden i sikte kanske man ändå kan göra vissa eftergifter. Gazaremsan är tveklöst för liten.

Skrivet av Ch. den 5 mar 18:09 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , mänskligt , samhälle , maktmissbruk , media
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=479186

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: