mars3-3

INDIVIDUELLT SETT

NYTTAN MED POKJAR OCH MÄN?

Stina från stockolmståget

Kvinnor och män skiljer sig åt fysiskt och det är väl alla vi som är heterosexuella ytterligt tacksamma över. Men finns det också nedärvda psykologiska skillnader, som båda könen tycks hävda i förtvivlade lägen, och som det också anspelas flitigt på i folklore, litteratur och andra kulturyttringar?

Eller är det ren villfarelse, resultatet av hur samhälle och kultur varit utformade under hundratusentals år? Är vi kanske från första början bara individer som råkar samla på oss olika mycket av y- och x-egenskaper och detta i 95 % eller så av fallen råkar överensstämma med vårt biologiska kön?

Och hur ska vi förklara fortplantningen, den sexuella attraktionen mellan könen, som ju tycks vara en så säker naturens grund för människosläktets (liksom djurarternas) överlevnad. Kan vi nå klarhet här genom att se oss som exceptionella men dödsmedvetna djur? Är det någon djupare mening med att mannen är mer djurisk, så som jag tror att det är?

Finns det psykologiska skillnader mellan han- och hondjur också eller är det bara sägen att exempelvis ston och hingstar har olika sätt att attackera/försvara sig?

Om man systematiskt jämför pojkar och flickor ser man att pojkarna statistiskt har en uttalad styrka när det gäller det rumsbegreppsliga eller spatiala.

De har i allmänhet lättare att tänka och arbeta tredimensionellt och klarar bättre av komplicerade bygguppgifter. Detta säger neuropyskologen Håkan Eriksson i en intressant artikel på sin hemsida. Och visst har man svårt att erinra sig namnet på någon känd kvinnlig arkitekt (undantaget heminredning kanske, även om just jag inte känner till någon sådan heller).

Vågar man här föra fram det gamla schackspelet som ju har kraftig manlig dominans. Här finns finns det ju förvisso inte så få framstående kvinnliga spelare och andra faktorer än de för spelet rent begåvningsmässiga kan väl tänkas spela in?

Enligt Eriksson har man också observerat manlig överlägsenhet vad gäller förmågan att beräkna projektilers banor. Män är i regel bättre än kvinnor på att räkna ut var nedslagsplatsen blir. Detta tycks ju i förstone vara mer svårförklarligt med tanke på att skjut- och kastvapen väl inte har särdeles lång historia sett utvecklingshistoriskt. Detta även om, förstås, nästan uteslutande män varit soldater fram till moderna dagar.

Män har dessutom i genomsnitt påtagligt bättre lokalsinne än kvinnor. Den skillnaden är viktig att beakta vid psykologiska undersökningar där geografiska kunskaper testas, säger Eriksson. Svaga prestationer av kvinnor behöver inte indikera cerebral störning (tack för det skrattet Håkan!) utan kan vara uttryck för normal kvinnlighet. Här är det ju lätt att tänka sig en förklaring i att det historiskt varit männen som varit jägare.

Sådana här skillnader säger dock ingenting om den enskilde pojkens eller flickans naturgivna talanger, måste det sägas för att inte riskera alltför många, bittra fiender, utan bara om de biologiska könen som grupp.

Skrivet av Ch. den 3 mar 21:08 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , samhälle , feminism , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
bra
Anmäl
skrivet
Skriven av mmaddee den 4 mar 08:36
Mmaddee
Anmäl
Tack mmaddee. Tala gärna om ifall du tyckte det verkade balanserat eller inte.
Skriven av Ch. den 4 mar 09:04
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=478461

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: