mars1-2

INDIVIDUELLT SETT

NY DEBATT OM GENUSVETENSKAP

De senaste kommentarerna till fil dr Tanja Bergqvists artikel i Svenska Dagbladet tar upp flera synpunkter som inte kommit fram hittills.

En av dem är kontraproduktiviten. Den politiska ”genusvetenskapen” skymmer effektivt angelägen forskning om manligt, kvinnligt, mänskligt med hänsyn till genetik OCH sociala faktorer.

I samband med detta är det därför viktigt att skilja mellan politisk ”genusvetenskap” och jämställdhetsforskning som följer etablerad vetenskaplig praxis

En annan är hur man ska kunna tränga igenom och spräcka den kompakta muren av ”statsfeminister” hopcementerad av feghet, naivitet, maktlystnad och självgodhet. Denna svårighet får inte underskattas och man får inte glömma att det finns en grund av berättigande i denna mur (kvinnosaken, lika värde, möjligheter etc.)

En tredje är frånvaron av genusvetare i denna debatt. Kanske det är en spontan ovillighet, kanske det är medvetet för att stigmatisera och marginalisera motståndarna (”oss). Då blir det en pyrrhusseger att tvåla till de få som vågar sig hit så pass effektivt som ”vi” gjort (inte ett enda tröstmål!).

Jag föreslår därför att ”vi” tålmodigt letar sprickor i muren (en talesman med inflytande, blundrar, trevare) och parallellt med åsiktsfora likt detta försöker hitta mer fullödiga debatter där vi sakligt kan argumentar mot och bemöta den politiska ”genusvetenskapen”.

Jag menar ”hut måste ju gå hem”. Alla som ställer sig på avstånd (ser med en utlännings ögon exempelvis) kan ju se hur snett det håller på att gå.

Det behövs bara ett minimum av samordning och några få personer som inte har allför ont om tid för att rigga upp ett konstruktivt motstånd och ställa galningarna mot väggen.

Kanske vi kan slippa dem helt till nästnästa val. Historien är ju vältalig: Sovjet, Lysenko, Hitlerismen, Rasputin och det finns mycket annat som kommit in som en strmvind och försvunnit lika snabbt.

En hel del akademiker har ju deltagit i debatten: Skriv artiklar! Samråd gärna!

Skrivet av Ch. den 1 mar 13:27 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , inrikes , manligt och kvinnligt , mänskligt , storebror , uppfostran , ungdomar , samhälle , feminism , maktmissbruk , media
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=477696

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: