feb25-4

INDIVIDUELLT SETT

BÄTTRE BANKKONTROLL

Att det krävs råder det väl ingen som helst tvekan om. En verksamhet som bygger på förtroende när det gäller kapitalfärvaltning lämnar fältet öppet för egoism, girighet och kunskapsutnyttjande. Och har alltid gjort så. Vi lever i s.k. moderna samhällen men ursprungliga, mänskliga egenskaper som dessa kan vi inte lämna bakom oss hur mycket deodarant vi stryker i armhålorna och hur hög kvalitet det är på våra slipsar, kostymer och affärkvinnoscarfar.

Vi förfasar oss över hur oförfärat korruption, svågerpolitik och förskingring av allmänna medel sker i andra mindre utvecklade länder men vi glömmer så lätt att vi själva bara är så illa tvungna att hålla tillbaka vårt ha-begär. Och gör de med ‘elegance’. Vi behöver inte stjäla så mycket här för vi har det bättre och kontrollen är effektivare.

Och någon KAN ju, trots allt, lägga märke till att du tar med dig material hem från kontoret eller tar privata kopior på företagets kopiator – och agera. Detta är knappnålen. Har du tagit den skulle du nog lägga belag på silverskålen också om du fick chansen.

Det glädjer därför mig fattige sate att höra att EU tillsatt en kommision just för att utarbeta förslag om hur man ska kontrollera våra finansinstitut. Kordination och uppstramning med hjälp av nya tillsynssystem ska bli parollen. Ett av dess ska stå direkt under Europeiska centralbanken och bedöma risker och ringa i varningsklockor. Nationella myndigheter ska få mer muskler, bonussystem ska stramas upp och kraven på hur mycket kapital bankerna ska ha måste skärpas.

Jag är inte generellt för ett förstatligande men om staten skjuter till pengar till banker ska den också kräva inflytande. Och om bankdirektörer misslyckas, speciellt om det är på grund av egoism, ska det vara kännbart för dem! Som det nu är lurar de skjortan av vanligt folk utan att löpa någons som helst risk. Detta måsta balanseras upp!

Skrivet av Ch. den 25 feb 21:13 | Anmäl
Tillhör kategorierna: inrikes , mänskligt , samhälle , maktmissbruk
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
Godnatt!
Anmäl
Allt handlar om egoism! :-))
Skriven av kaisa den 25 feb 22:37
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=476159

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: