feb23-1

INDIVIDUELLT SETT

ETT OVÄNTAT SLAGS NÖRD 2

Jag måste erkänna en sak: jag gick på lärarhögsklan år 1973. Var då? Jo, just det: i Umeå. Genom det lilla stadscentrat tågade inte mindre än fem demonstrationståg den 1 maj. Varav KFML(r) var det mest disciplinerade och gick i rask, taktfast marsch, skanderande paroller och på kommando lyftande sina, knutna vänsternävar för att poängtera budskapet.

2003 återvänder jag för schack-SM men till en ny stad. Visst kände jag igen kyrkan, älven, stationen och träbyggnaderna. Men flygplastsen ligger norröver, vägen till Holmsund går på fel sida om älven och jag hittar inte ens till Ålidhem.

Veganerna har satt upp små klisterlappar på ALLA lyktsolpar verkar det som. På ett kafé serverar man kaffe rostat på olika sätt. Folkets Hus är nytt och fint. Det lär visst finnas några industrier förutom alla skolor, myndigheter och vårdinrättningar. När solens strålvärme emellanåt försvinner ÄR det kallt också i juli. Men hotellrummen på Dragonen är åt helvete för varma att vistas i.

Det finns gallerior med uniformerade vakter och i björkallén mitt på huvudgatan spelar man boule. Cykelbanor korsar gator och trottoarer på de mest underliga, och livsfarliga sätt. En cykel oskadliggörs dock när chauffören tittar för länge på min fru och vrickar hjulet i stenläggningen. En del finska, berusade röster hörs. En störd person sitter och skriker på torget.

Man går förbi fönster där det pågår lektioner och föreläsningar. Allvarliga män och kvinnor med dokumentportföljer skyndar till och från. Staden gör intryck av att ha somnat in i något slags långsam, overklig dröm.

Inte underligt att det är här som feminismen nu leker som allra mest med sitt imaginära snälltåg. Skriver alltså en jämställdhetförespråkare med sorg och vemod i hjärtat.

Skrivet av Ch. den 23 feb 05:03 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , samhälle , feminism
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=473236

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: