mars13-3

INDIVIDUELLT SETT

VATIKANENS RÖDA KORT

Den unge riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr skriver i sin blogg om Vatikanen och dess ställningstagande i olika frågor. Jag är mycket glad att hon tar upp detta för det sker sällan och därmed får jag också möjlighet att replikera.

Kära Anna! Vatikanen utvecklas inte och det har den knappast någonsin gjort. Det är snarare det som är problemet. Och med Ratzinger har vi fått en påve som är snäppet värre än Vojtyla. Så mycket för det små förhoppningar som den ”gode påven”, Johannes XXIII, en gång väckte.

Man får inte underskatta den katolska kyrkans spridning, dess rikedom och den makt den har över sinnena i de länder där den dominerar. Påven är en av världens absolut mäktigast personer. Självklart harhan inte fritt handlingsutrymme, däremot kan han med lätthet genom ett uttalanden få folk i olika länder att rösta på ett visst sätt.

Man kan kritisera mycket i det som denna kyrka står för, bland annat det du tar upp, men också den avoga inställningen till preventivmedel, celibatet för präster, formalism, ytlighet, skenhelighet, korruption, skörlevnad, den oerhörda hierkarkiska överbyggnaden den utgör till Jesu’ ursprungliga, enkla lära. Ja man kan kritsisera från många olika utgångspunkter.

Jag har själv i katolska länder träffat på kyrkans män som överträffat alla hittillsvarande parodier av feta, giriga, beräknande och föraktfulla ”Guds tjänare” som någonsin förekomit i världslitteraturen.

Nu ska man inte glömma att de elever i en inskränkt miljö, ofta i länder där man fortfarande inte känner till vad feminism är, indränkta i vinångor och rökelse. Men de kvinnoföraktande exempel du anför är ju fruktansvärda även med tanke på detta.

Det säger alltså jag som ivrigt käbblar med den svenska ”genusvetenkapen” så fort jag får möjlighet. Så långt är jag defintivt med: jämställdhet ska det vara!

Att det ska vara så svårt att vilket fruktansvärt hyckleri Vatikanens ställningstaganden leder till. När det ska det komma en påve med lite stake i, som åtminstone vågar ta några steg mot en modernare utformning av sin kyrka de år han ändå är ”högstra hönset”.

Här har feminismen ett oerhört stort fält att verka på!

Ps. Jag tror knappast det är någon påve som kommer genom nålsögat in i himlen!

Skrivet av Ch. den 13 mar 18:35 | Anmäl
Tillhör kategorierna: manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , religion , psykologi , filosofi
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Ang. bredbandstelefoni…
Anmäl
så har jag inte en aning vad skillnaden är mot ”vanlig” telefoni… Det ska börja fungera mitten av april, få se om man märker någon skillnad… Vi ringer så litet så det ska nog fixa sig… Ha en fin lördag!
Skriven av Alabaster den 14 mar 10:32
NÄ DE PÅVARNA LEVER FÖR GOTT FÖR DET NÅLSÖGAT
Anmäl
har levt i Rom i 5 år och ja de prästerna de prästerna…….. Katolisismen är för hyckleriernas mästare, allt kan förlåtas dig om du betalar tillräckligt bra…………… Kram
Skriven av Sexy Bitch den 15 mar 12:01
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=482252

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: