mars13-2

INDIVIDUELLT SETT

HERR LARS DEN UNGE HJÄLTE

Lars Leijonborg har onekligen skaffat sig ännu en inteckning på mitt monument över hedervärda personer med inflytande som trots många bindningar ändå har kraft och förmåga att agera efter eget huvud. Det underlättar väl lite i det fallet att vara runt 60.

Den första inteckningen tog han nog i och med debatten med SD-omvände högerpartisten Sten Andersson för några år sedan. Han såg lite lustig ut ibland så där så att man inte riktigt visste om han ska gilla honom eller inte. Han lyckades kanske inte heller till 100 % men den svettiga beslutsamheten och energin blev avgörande och han tog faktiskt en liten risk.

Nu säger han att det inte behövs fler universitet. Så rätt, så rätt. Vem skulle ha velat ha en doktorsexemen från universitetet i Pinnamåla. Alltså statusen på utbildningar sjunker ju om de finns i varje buske.

I Sverige har vi en utomordentlig spridning av lärosätenmed gissar jag, högstadium i byar med 4 000 invånare och allmänna gymnasier i samhällen med 8 000 eller mer. Ungefär. Sen räcker det väl med sex eller sju riktigt kompletta universitet och kanske lika många högskolor med begränsat och/eller specialiserat utbud. Mellan tummen och pekfingret.

Kvalitet är avgörande skriver Leijoinborg. Kanske menar vi inte exakt samma sak men lilla jag menar att kvalitet endast kan garanteras genom att man inte sprider ut ”högskolor” som gödsel på en åker. Till slut blir man väl då tvungen att ta in både fä och folk som studenter för att få till stånd undervisningsverksamhet.

Visst kan även docenter resa och det lär finna något som kallas internet men det är viktigt att organisatoriskt och personellt, mer än strikt geografiskt, samla vår allra bästa forskning och undervisning till drygt en handfull orter.

Fler toppar och färre dalar! säger Leijonborg!

Jag nickar instämmande, lägger benen i kors, sippar på kaffet och ler ett snett men bekräftande leende.

Skrivet av Ch. den 13 mar 17:04 | Anmäl
Tillhör kategorierna: inrikes , skolan , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=482221

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: