rs30-4

INDIVIDUELLT SETT

NATIONER OCH BARN

Ni har väl inte missat myheten att ön Mayotte, en i ögruppen Komrorerna, i söndags med 95,2 % av de nedlagda sedlarna i en follomröstning beslöt sig för att bli ett franskt departement. Det blir därmed Frankrikes 101:a av det slaget och det femte ”på andra sidan haven” från Paris sett.

Följden är att ön år 2011 formellt och administrativt kommer att bli en del av Frankrike och därmed även EU, trots att det ligger i norra delen av sundet mellan Östafrika och Madagaskar.

Egentligen en logisk följd av en annan omröstning år 1974 då man besöt sig att förbli franskt till skillnad från grannöarna som bildade en självständig islamistisk republik kallad Komorerna efter ögruppen. På Mayotte talar man förstås franska, har i många avseenden en fransk kultur och använder euron sedan den kom.

Nu händer det sig emellertid så att denna andra stat, de federala islamistiska republiken Komorerna protesterar mot att Mayotte, som man anser vara ockuperat territorium, så definitivt ska bli Frankrike. Man godtar helt enkelt inte detta eftersom man strävar efter efter återförening av hela ögruppen. President Sambi har till och med sammnakallat sina gelikar och trosfränder i arabstaterna för att förklara omröstningen ogiltig. Är det svårt att ta ställning som utomstående?

Jag kommer lite grand att tänka på det väsen Grekland ställde till med när Macedonien skulle bli självständigt. Detta senare land röstar förresten nu också också om EU-medlemsskap.

Och så kommer jag att tänka på det ecuadoriansk uttrycket: ”wawa que no llora no mama” dvs. det barn som inte gråter får ingen mat. Men ja’ e’ litta kônsti.

Källa: Le Monde

Skrivet av Ch. den 30 mar 22:30 | Anmäl
Tillhör kategorierna: utrikes , EU , mänskligt , samhälle , språk , media
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=488597

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: