mars31-1

INDIVIDUELLT SETT

MAYOTTE I WIKIPEDIA

Bara en eftersläng till Mayotte i förra inägget. Slog upp det i Wikipedia och där hade man redan noterat folkomröstningen i söndags. Vem i helskotta är det som är så rapp? Här kommer ett utdrag ur denna science fiction-liknande encyklopedi, ett utdrag som samtidigt är en komplettering till och i någon mån en korrigering av vad jag skrev i förra inlägget. ”Rätt ska vara rätt” som de säger i Småland.

Mayotte… svårt att integrera i Frankrike, dels eftersom ön styrs av traditionell islamsk lag, och dels eftersom det skulle kosta mycket att uppgradera Mayottes levnadsstandard till den i moderlandet. Av dessa anledningar måste lagar som skapas i Frankrike specifikt nämna om de gäller på Mayotte, för att göra det.

Mayottes status ändrades 2001 till att vara väldigt lik franska fastlandets departement, även om Komorerna fortfarande gör anspråk på den. Denna förändring godkändes av 73% av befolkningen vid en folkomröstning på Mayotte. År 2011 kommer Mayotte bli ett av Frankrikes översjöiska departement efter en folkomröstning som hölls den 29 mars 2009. Drygt 95 % av befolkningen röstade ”ja” till förslaget. Valdeltagandet var omkring 61 %.

Lite svårsmält för mig är endast den bålda översättningen av franskans ”départément d’outre mer” på samma språk förkortat DOM, till det svenska (?) översjöiska departement. Dock är ordet till min förvåning belagt i de skandinaviska språken vid sökning på Google; och det hänför sig inte enbart till Frankrikes besittningar ”på andra sidan haven” eller ”bortomhavs” utan även till andra kolonilamakters dito.

Skrivet av Ch. den 31 mar 12:46 | Anmäl
Tillhör kategorierna: utrikes , EU , mänskligt , samhälle , media
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=488835

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: