mars26-1

INDIVIDUELLT SETT

DET HÖGUTBILDADE SVERIGE

Bloggaren Jan i Askersund tog upp frågan om Monas och Wanjas utbildningar. Jag vill utöka med Margot och sammanfattar dem ordnade efter attraktionskraft. Alltså allmänna attraktionen, typ: hur gärna skulle man vilja ta ett snack med dem på ett fik och sen gå hem och digga musik om vi alla vore evgt unga.

Margot har treårigt gymnasium, okänt vilken linje.

Wanja har antagligen enhetsskola och sedan tvåårigt vårdgymnasium.

Mona har gått treårig samhällsvetenskaplig linje med genomsnittsbetyget 3,3.

Jag måste säga att de är beundransvärda. De har tidigt ”läst” vad det är som gäller. När andra la ner tid på studier och därmed skaffade sig sina första skulder, startade dessa ungkvinnor sina politiska karriärer genom att sitta med på, förmodligen, i kvadrat urtråkiga sammanträden. Kanske hade de dolda motiv (Albin i grannbyn) eller drevs av sysslolöshet. Sedan kom den stora skjutsen. Kvinnor skulle fram och särskilt unga kvinnor. De tackade och tog emot.

Det var förstås många fler än desa tre men de här växte hela tiden med uppgiften och föreföll kunna gå hur långt som helst. Med Anna Lindh, som ju faktiskt orkade utbilda sig till jurist, och som kanske kunde lyckats där Mona nu kommer att misslyckas, framstår de all tydligare som en kvartett framsprungen ur en tid (sjuttiotalet) och en plats (Sverige).

Dock fanns det begränsningar, och dessa var inte de anmärkningsvärt korta utbildningarna, det var inte att det var kvinnor utan kanske just det att det ändå gått väldigt lätt för dem. Där man normalt väntar sig ett steg framåt lyftes de fram ytterligare ett och flög sedan ett tredje när någon gubbe fick hjärtinfarkt.

Jämför med den odräglige arbetargrabben Göran Persson, också han med talets gåva och medfödd lätthet att övertyga och manipulera. Säkerligen korrumperbar och stående på vag ideologisk grund (det stabila Kina) men som ingen (inte ens de svenska lärarna) kunde välta omkull i första taget.

Jag vill bara säga att visst är det lite märkligt och inte alls illa pinkat av dessa tre trallande jäntor när man beaktar deras nuvarande löner, arvoden och bonusar!

Tror ni att gamla socialister och feminister nu jublar i sin himmel, där de sitter evigt insvepta i röda moln med internationelen i hörlurarna och tänker: exakt, det var detta vi kämpade för, det var allstå inte förgäves.

Fast /en del/ män är ju värre när man tänker efter: ena riktiga svin! Eller hur skulle det bli det om rörde ihop alla människor i en jäkla röra och sedan mätte graden av svinaktighet och dividerade denna med antal individer. Till sist skulle man då kunna jämföra med olika etniska undergrupper som klass, kön, etnicitet, inkomst yrke. Kanske dags att studera detta ur ett genusperspektiv! Pengar finns i massor!

Skrivet av Ch. den 26 mar 03:57 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , inrikes , manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , ungdomar , samhälle , feminism , maktmissbruk
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=486755

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: