april1-2

INDIVIDUELLT SETT

SMÅ OCH STORA BARN

Barnombudsmannen är på tapeten i en artikel signerad Sanna Rayman i dagens SvD. Ni som har upplevt riktiga barn av kött och blod vet ju att de är blivande vuxna som med tiden kommer att skriva barndomsskildringar, ha viktiga poster i samhället samt vårda och besluta om just de äldre vuxna som en gång fostrat dem.

De kommer en gång med en vuxens oförsonliga och intellektuella skärpa att se tillbaka på hur de behandlats under sitt puppstadium. Detta är ju tänkvärt men inte den egentliga eller enda orsaken till att barn från den dag de föds ska få respekt och kärlek som de individer de faktiskt är och håller på att utvecklas till.

De befinner sig i ett stadium från vilket de förhoppningsvis utvecklas till harmoniska vuxna personer i en långsam och stabil process. Där är ju den moderna synen på barn och uppfostran förträfflig. Barn ska inte vara redskap för föräldrarna eller substitut för deras felslagna förhoppningar, inte ägodelar som man styr över genom makt, utpressning eller olika typer av manipulation. De behöver vägledas men kommer ofelaktigt att sparka bakut mot all bakslug och förtäckt påverkan av deras innersta.

Alla föräldrar är tyvärr inte perfekta och det är inte heller den omvärld barnen kastas ut i redan när de är ett par år gamla. Så visst behöver det på håll övervakas att saker och ting inte går alltför snett och det har väl i alla tider skett med hjälp av skola, sociala myndigheter och informell social kontroll bl.a.

Men var kommer den svenska Barnombudsmannen in i bilden? ”Barnen ska ges möjligheter utnyttja sina rättigheter” lär den nye BO:n ha yttrat. Det låter faktsiskt väl simpelt, nästan som en paroll, om man inte anger vilka dessa rättigheter är och diskuterar dem närmare var för sig. Vidare: ”Det är bekymmersamt att bara vart femte barn hört talas om barnkonventionen.”

Jag måste erkänna att jag inte riktigt hänger med där. Skulle i BO:s vision världen vara full av elavaåringar som hört talas om denna konvention och slukar den från pärm till pärm på jakt efter någon rättighet som de missat att utnyttja? Tror han att barn i Fritzl-situationer överhuvudtaget är medvetna om att de är barn och eventuellt skulle kunna ha några rättigheter?

”Man måste analysera målgruppen föräldrar ty först då kan staten på allvar påverka beteenden och attityder”. Detta är alltså målet: STATEN SKA PÅVERKA ATTITYDER. Efter att dragit efter andan och torkat svetten ur pannan frågar jag mig vem som då ska bestämma HUR staten vill påverka beteenden och attityder. Jag är rädd att det i BO:s föreställningsvärld inte är någon annan än, just det, en jättestor BO, omvandlad till bolag eller överordnad myndighet fullt sysselsatt med att utfärda olika former av tillstånd och genomföra regelbundna kontrollbesiktningar.

Jag frågar mig: är den nye BO, Fredrik Malmberg som han heter, en sentida discipel till makarna Myrdal på 30-talet, har han glömt att han inte längre sitter på ett seminarium i genusvetensskap och att kampen mot det dumma folket ännu inte har slutförts???

Har vi i längden råd att ha en BO som uppfattar att hans huvudsakliga syfte är främja sin egen existens och, som fram till dess han som ”vuxen” kan få sin revansch, ägnar sig åt att ställa till förtret, lägga krokben i den mån han kan och väsnas i största allmänhet så att vi inte ska glömma bort att hans finns.

Skrivet av Ch. den 1 apr 18:33 | Anmäl
Tillhör kategorierna: manligt och kvinnligt , mänskligt , uppfostran , skolan , ungdomar , samhälle , maktmissbruk , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=489330

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: