apr2-3

INDIVIDUELLT SETT

VOVVEN JOHAN GYBERG

Den svenska politiska genusvetenskapen som den ser sig själv.

Diskrimineringsombudsmannen (sedan årskiftet en sammanslagning av JämO, ombudsmännen mot etnisk diskriminering respektive diskriminering på grund av sexuell läggning samt handikappombudsmannen) ger ut en webbtidning kallad Jämsides där jag i nr. 2 läser följande tirad av en 37-årig utredare vid namn Johan Gyberg (fritt citerad).

Gruppen ”Mansvar” bygger på grundtanken att män har ett ansvar för att informera andra män om patriarkatet. Som bollplank har vi haft en grupp feministiskt aktiva kvinnor, eftersom vi män inte kan definiera det förtryck vi utövar mot våra medsystrar.

Vi som män har ett ovillkorligt ansvar att ge ifrån oss makt och att ifrågasätta maskuliniteten. Män behöver inhämta kunskap om genus och kvinnors erfarenhet och därmed börja lyssna på kvinnor. Vi behöver lära oss att på ett konstruktivt sätt kunna kritisera andra män för saker vi gör just för att vi är män. Därför satt vi sex stycken män och diskutera våra innersta känslor och värderingar och kritiserade varandra ur ett genusperspektiv.

Det som är svårast att förklara är att vi män har ett indirekt ansvar för vad andra män gör – genom att vår maskulinitet är med och upprätthåller vissa regler för vad som är okej och vad som inte är okej. I samhället idag finns en utpräglad individualism som gör oss blinda för de sammanhang vi befinner oss i. Det är svårt att jobba med jämställdhetsfrågor då bemötandet inte sällan är ”sköt dig själv och skit i andra” eller som jag brukar kalla det: ”det fria valets diskurs” – alla befinner sig där de är för att de har gjort de val de gjort.

Min första tanke går till Johny Cash med sången ”I walk the line”. Vilken duktig vovve! Och vad gör man inte för ett fast jobb och ett nyp i veckan om man varit snäll! Men allvarligt talat så säger detta inlägg väldig mycket om vad den statsfinansierade politiska genusvetenskapen eller genusreligionen verkligen är.

Det är kollektiv som gäller, vi ska sitta i grupper och kvinnor är oskyldiga änglar som inte behöver kritiseras eller försöka ändra sitt beteende på det minsta lilla sätt. Och så ska prostitution förbjudas till och med utomlands och sprit ska beskattas så mycket som möjligt.

Undra på att Sverige snart består endast av singlar. Det här verkar vara en revival för 70-talet men nu med moraliserande förtecken. Man blir både lite nostalgisk och så tycker man det ska bli skönt att få vila defintivt så småningom.

Tjoho, nu kör vi hårt grabbar!

Skrivet av Ch. den 2 apr 18:11 | Anmäl
Tillhör kategorierna: manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , feminism , maktmissbruk , psykologi , filosofi
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=489736

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: