apr16-1

INDIVIDUELLT SETT

Bra forskning

För att vara en aning positiv vill jag uppmärksamma ett exempel från ett projekt, inom psykologi, som jag tycker är ganska väl motiverat och intressant utan att vifta på feministsvansen – tvärtom. Jag tillåter mig förenkla ytterligare.

”Det är viktigt att känna igen andra människor. Det är känt att kvinnor är bättre än män på att komma ihåg ansikten och mycket bättre när det gäller att komma ihåg kvinnoansikten. Varför? Finns det medfödda skillnader? Kan skillnader i intresse för olika ansikten förklara könsskillnaderna? Har det med personlighetsdrag som social känslighet att göra? Först ska vi undersöka spädbarn. Sedan ska vi undersöka om kvinnor har ett större intresse för ansikten än män, och om intresset är speciellt riktat mot kvinnliga ansikten. Bland annat kommer vi att studera ögonrörelser. För det tredje har ju kvinnor, som grupp, en mer utåtriktad och vårdande personlighet än män och även fler nära och mer engagerade kamratförhållanden och slutligen ett något bättre minne för händelser de själva varit med om. Ansiktsigenkänning har dock väldigt lite med verbal förmåga att göra. Samhället har ett intresse av att förstå hur individuella skillnader påverkar detta. Sådan forskning har inte gjorts tidigare och vi bidrar därför med viktig kunskap inom ett område där könsskillnader normalt inte kan anses påverkade av förutfattade meningar.”

Ovanstående projekt har, trots att det inte talar om genus, genusperspektiv eller problematisering beviljats 450 000 tre år i följd. Är VR förvirrat eller är det någonstans rättrådigt ändå? Har man samtidigt som man tar hänsyn till dagspoliken ännu kvar sina värderingar och djupt grundade, korrekta syn på vad vetenskap är och bör vara.

Undertecknad är med på noterna när det gäller detta psykologiprojekt. Det är intressant, ödmjukt och lika berättigat som många andra. Det kanske inte ligger i frontlinjen för förverkligande av jämställdhet med det är bra kritisk och opolitisk forskning om manlig och kvinnligt.

Det skulle vara intressant att veta hur den uppfattas på olika håll i landet. Vad säger Svensson som inte har råd att åka på semester och räknar hundralapparna varje månad? Vad säger den generöse donatorn till psykologisk forskning? Och framför allt vad säger våra tongivande psykologer? Det är naturligtvis viktigt att få en balans här.

Jag, Hashemi, Lundberg och Lopez ska förstås inte bevilja anslag till forskningsprojekt vi inte förstår ett jota av. Men kanske vetenskapen också behöver förstå att i någon mån ”sälja sig”, som alla verksamheter i en modern värld där allt hänger ihop. Kanske man i största allmänhet kunde börja fila lite mer på motiveringarna till varför olika projekt är viktig forskning?

Skrivet av Ch. den 16 apr 04:11 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , manligt och kvinnligt , psykologi , vetenskap
Kommentarer

Inlägget har 4 kommentarer
Jaha Ch!
Anmäl
Ibland går forskningen över styr..med anslagen m.m. DEt verkar som om vem som helst kan få/ ansöka pengar för vad som helst inom forskning av de olika slag!!! Ha en solig dag!
Skriven av Lotten den 16 apr 05:57
Jämlikhet
Anmäl
Vad säger du om Relationsvetenskap som kunde omfatta mobbning, jämlikhet mmm?
Skriven av Ch. den 16 apr 12:44
Forskning
Anmäl
är vuxenlek som kan, observera kan ge oss en hel del svar om ditt och datt men jag kan också ifrågasätta anslagen.
Skriven av Tabac den 16 apr 12:50
Tabac
Anmäl
Tack för kommentaren Tabac. Jag menar verkligen detta som en öppen frågeställning: Vad tycker folk?
Skriven av Ch. den 16 apr 18:16
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=493132

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: