apr14-1

INDIVIDUELLT SETT

TRAFIKSTOCKNING I ALMANACKAN

Angående tidigare inlägg ”SLOPA ANNANDAG PÅSK” vill jag bara förtydliga att jag inte vill slopa vare sig påsk, ramadan, första maj, det kinesiska nyåret eller olika internationella dgar för dem som vill fira dessa.

Jag vill bara att man ska försöka lägga in sådana högtidsdagar som är specifika för en viss grupp på söndagar, alltså inte vardagar, så att veckorna förblir hela och inte arbetsrytmen förrycks i onödan. För oss som jobbar internationellt för att dra in exportintäkter som Moder Svea sedan kan fördela i olika hjälprogram till fattiga direktörer och politisk s.k. genusforskning, är detta viktigt.

Vi märker sådana här helger att det nästan bara är Sverige som står stilla medan övriga världen rullar på. Företag i länder med siesta-tradition har redan anpassat sig till internationella arbetstider och det kan väl vi också göra som verkar vara mest religiösa i Europa om man ska gå efter hur gärna vi tar ledigt på grund av kyrkoårets helger.

Den enda lösningen jag ser är att man lägger alla rörliga helger (pingst, trefaldighet, trettondag?) på söndagar i olika veckor av kalenderåret (i stället för kyrkoåret) och så får de kristna ta ut semester om de vill fira traditionellt. Det blir ju ungefär som när man fastställde datum för midsommardagen och Dalarna fortsatte fira på den gamla dagen.

Det skulle också vara en stor fördel om man kunde göra likadant för helger med fastställt datum som nationaldagen, första maj etc. Det låter väl lite konstigt att säga att i år infaller nationaldagen den 7 juni och så vidare men tekniskt skulle det vara fullt möjligt.

Ett alternativ vore att sådana dagar återgick till att vara vardagar. Det är inte riktigt bra med alla dessa landsspecifika helgdagar. Man väntar otåligt på svar i en viktig affär och så har ett landet i fråga stannat upp för att fira någon gammal krigarkung eller revolution som bara burit elände med sig.

Eller vad säger du min unge man?

Som en förlängning av resonemanget kan man också undra om det inte är förlegat med ”industrisemestrar” och sommarlov. Det enda fall där detta egentligen är motiverat är industrier där man måste stänga ner dyrbara maskiner en gång om året för underhåll och det inte går att sysselsätta en större del av personalen med alternativa uppgifter.

Utbildningssanstalter skulle ju få en välkommen en extra termin, med möjlighet att antingen rekapitulera eller avancera snabbare. Därigenom skulle också de som arbetar med undervisning kunna ta ut sina fem veckor när som helst på året, kanske under lågsäsong och till förmånligare priser. I vårt IT-samhälle borde åtminstone inte planeringen vara ett problem.

Ber om ursäkt för rent tekniska fel när det gäller helger, uppgifterna ska bara ses som exempel. För mig är en helgdag något lika överraskande som en trafikstockning på motorvägen.

Dags att tänka i nya banor kanske! Fast mig väntar nog ett förmaningssamtal från syrran.

Skrivet av Ch. den 14 apr 05:02 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , skolan , samhälle , religion
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Du frågade om regementet i Kristinehamn…
Anmäl
Tyvärr så vet jag inget om det.. Dottern har gått ett år i skola där snart… Och detta var första gången vi var där.. När vi flyttade ner henne i augusti förra året spöregnade det så då var vi inte ute och tittade på stan… Men jag kan ta reda på det… Ha en fin dag!
Skriven av Alabaster den 14 apr 10:23
Intressant tanke….
Anmäl
en europerisering av helgdagar kanske kan vara ett delmål….:)
Skriven av Tabac den 14 apr 11:13
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=493346

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: