apr10-2

INDIVIDUELLT SETT

KLIMATFRÅGAN

Frågan om klimatets förändring, orsakerna till detta och den framtida utvecklingen ingår i begreppet ”Klimatfrågan”. Frågan om människan som orsak till att klimatet förändras har en särställning. Även om vi inte kan rå över klimatets naturliga variationer, kan vi bestämma över de mänskliga effekterna. Klimatförändringen är en fråga som berör människans fortlevnad, välstånd och utveckling. Både konsekvenserna av en fortsatt klimatförändring och åtgärderna för att hejda den påverkar oss alla.

Flera omvälvande klimatförändringar – både istider och värmeperioder har tidigare skett i jordens historia vilket vi kan ana i efterlämnade avlagringar. Kontinentalförskjutningar, bergskedjeveckningar och cykliska variationer i jordens omloppsbana runt solen är exempel på faktorer som sakta men säkert driver storskaliga naturliga klimatvariationer. Människan har dock inte funnits så länge. Människan blev bonde och därmed fast boende först för ca 10 000 år sedan. Det är en mycket kort tid geologiskt sett men en lång tid ur ett historiskt perspektiv.

Vi är idag anpassade till det relativt varma klimat som råder. Våra väl utvecklade samhällssystem är i högsta grad anpassade till lokala förhållanden, inte minst klimatet. Det gäller jordbruk, skogsbruk, teknisk infrastruktur, energiproduktion och energiförbrukning, fysisk planering och bebyggelse samt naturliga ekosystem. Det är klimatet som avgör att man odlar oliver och vindruvor i södra Europa samt att det växer barrskog och man anskaffar sig treglasfönster i Sverige.

En klimatförändring, som nu, då klimatet blir allt varmare är inte en trivial förändring. Många oönskade effekter kan uppstå, i form av fler översvämningar, mer torka, längre värmeböljor och kraftigare stormar.

Att hantera klimatfrågan handlar om att bromsa och på sikt hejda förändringen genom minskade utsläpp av växthusgaser. Eftersom detta tar tid, behövs också anpassning till förändrade förhållanden.

Källa: SMHISe även: Scientific Consensus och BBC

Skrivet av Ch. den 10 apr 21:04 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , samhälle , klimatförändring
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=491117

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: