apr28-2

INDIVIDUELLT SETT

Stoppa resandet!

Smittskyddsinstitutet säger att det nya viruset H1N1 antagligen inte är lika allvarligt som fågelinfluensan H5N1. Och svenska UD gjorde under måndagen bedömningen att det inte finns anledning att avråda från resor till Mexiko. Detta går dock stick i stäv med vad tyska UD och den amerikanska regeringen rekommenderar sina medborgare.

Det är förstås viktigt att undvika panik. Men är det i det avseendet bra att man i olika länder bedömer förhållandena så olika? Det finns ingen världsregering och WHO är väl liksom hela FN en ”lame duck” som vanligt.

Att begränsa resandet och gå ut med officiella avrådanden ställer förstås till problem, också ekonomiskt och administrativt. Jag vill därför ogärna höra till dem som ropar ”Vargen kommer!” alltför ofta. Men om det ÄR vargen? Om detta är ett av de sätt vår civilisation kan gå under på då blir jag plötsligt en individ som inte kan tröstas med att det säkert uppstår nya civilisationer på spillrorna av vår nuvarande.

Då kan jag inte längre skydda mig med tänket att det där är långt borta, det händer i andra konstiga länder, kommer aldrig hit, jag klarar mig alltid, och här är jag skyddad av Försäkringskassan, och Socialstyrelsen och en mängd andra myndigheter och ansvariga politiker så de skulle få med mig att göra om jag drabbades av denna svininfluensa!

En sådan här epidemi sprider sig tack vare det moderna resandet som en hoppande präriebrand. Vore det inte en god tanke att ta den som en generalrepitition inför en katastrof vilken som helst. Att dra lärdom av. Det kan vara en sådan här smitta som slutligen tar kål på oss, det kan vara klimatuppvärmningen det kan vara sjukdomar som uppstår på grund av fattigdom och torka i stora delar av världen. Men det kan också vara nu, denna gång.

Spelar ingen roll. Det kunde vara nyttigt att begränsa eller stoppa resandet som en kombinerad övning och förebyggande åtgärd. Sagt med alla respekt för dem som redan drabbats av döden genom svininfluensan!

Skrivet av Ch. den 28 apr 16:43 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , inrikes , utrikes , byråkrati
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=498457

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: