apr25-2

INDIVIDUELLT SETT

Se verkligheten!

Irak har de två senaste dagarna upplevt en ny våg av självmordsattacker som dödat 150 personer. Man måste beundra den flexibiltet och den beredskap som den amerikanska administrationen visar upp.

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton besökte idag lördag Irak oannonserad men mottagen på flygplatsen av sin irakiske motpart.

Fru Clinton ska föra samtal med såväl presidenten som premiärministern i landet. Hon ska dessutom rådgöra med befälhavaren för de amerikanska trupperna, en kvinnodelegation och reresentanter för det civila samhället samt diplomater. Hon vill främst lyssna på vad man oroar sig över och få idéer om hur man kan genomföra övergången till helt inhemskt styre på ett så bra sätt som möjligt.

Med största respekt för de goda krafter som verkar i området måste jag vara pessimist, om än motvilligt. Och jag har inga egna lösningar vilket gör det ännu tristare. Men lycka till! Det menar jag från hjärtat.

Det måste väl ändå finnas en anledning till att irakier med pengar och förstånd under lång tid flytt sitt eget land. Fråga dem! De måste väl någonstans inom sig känna vad som är på väg.

En bräcklig om än välvillig, civil regim med viss västerländsk utbildning och utrustning kan nog tyvärr inte i längden hålla emot ett splittrat ”folk” som i sig med säkerhet rymmer otaliga lika skoningslösa som makthungriga Saddam Husseins och ayatollor viftande med Koranen och utslungande hat som en svärm av spjut.

Irak är fakiskt inget urgammalt land utan ett före detta brittiskt protektorat. Kanske det ändå skulle vara en möjlighet att på naturlig väg låta det splittras i tre delar. Låta historien fritt söka sin väg genom landskapet liksom floderna i Mesopotamien alltid gjort.

Men då måste övriga världen ovillkorligen och krångelfritt ta emot de (nu fattigare) flyktingar som osvikligen kommer att uppstå!

Skrivet av Ch. den 25 apr 21:11 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , mänskligt , maktmissbruk
Kommentarer

Inlägget har 1 kommentar
önskar
Anmäl
dig en fin eftermiddag
Skriven av mmaddee den 26 apr 12:39
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=497632

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: