apr24-3

INDIVIDUELLT SETT

EU, USA och Mellanöstern

I EU-nämnden har man idag diskuterat den svenska utgångspunkten vid Europarådets möte om Mellanöstern på måndag.

Lika krav ska ställas på båda parter att sluta upp bakom tvåstatslösningen, återuppta fredsförhandlingarna och respektera ingångna avtal, tyckte man. Även vikten av palestinsk försoning framhölls och man ansåg att gränsövergångarna till Gaza måste öppnas.

V och mp ville att hårdare krav ska ställas på Israel och att EU samtalar med Hamas men detta fick alltså inte EU-nämndens stöd. Det är kanske något för en senare del av processen.

Inte särskilt sensationella direktiv alltså. Lagom svenskt. Finns det bättre tänkare i de andra EU-länderna? Har USA en vassare plan? Hur agerar man rent konkret och vem driver på?

Som vid alla konflikter måste man nog inse att båda parter behöver ge för att kunna få. Och det man får är inget krimskrams från marknaden i Sjöbo: FRED. Förhoppningsvis en beständig sådan under vilken man kan bygga upp ett välstånd som man sedan kollektivt är intresserade av att beskydda.

Vad KAN man ge? Israel kanske öppnar gränsövergångarna på villkor att det blir en samlingsregering i Gaza. Gazaregimen kanske rensar området på raketer mot att Israel upphör med rajder och häver import restriktionerna.

Gaza får hjälp att bygga upp det som raserats så länge meningsfulla förhandlingar pågår. Man bygger inte bara upp utan man bygger nytt och utnyttjar kusnkapen hos internationella, arabiska företag som förutom sina chefer endast använder palestinsk personal.

FN tar på sig att ge Västbanken förutsättningar för ekonomisk tillväxt genom att subventionera och trygga företag som etablerar sig. Man diskuterar praktiska territoriella förändringar sum förutsätter att israel lämnar ifrån sig minst halva Västbanken till en palstinska stat. Palestina får hjälp från det internationella samfundet med andamålsenlig och efter förutsättningarna anpassad samhällsplanering i stort. Klimat, begränsad yta, infrastruktur, el- och vattenförsörjning. I min vision ser jag en gazaremza med badstränder, turism, konstgjorda öar och sjöar, rekrationsområden, turism, en öken som blomstrar…

Jag hoppas att Obama och hans stab har tänkt igenom detta mer i detalj och mer strategiskt. EU är en alltför månghövdad koloss på lerfötter i det här fallet.

Skrivet av Ch. den 24 apr 21:01 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , utrikes , EU , samhälle
Kommentarer

Inlägget har 2 kommentarer
Hej!
Anmäl
Viktigt är ochså att Hamas erkänner Israel som stat. Det är ju svårt för ett land att förhandla med en part som inte erkänner statens existens och i sin agenda har att utplåna den!
Skriven av Jan i Askersund den 24 apr 22:30
Hallå där
Anmäl
Helt rätt! Och det måste finnas fler komponenter i förhandla om.
Skriven av Ch. den 25 apr 10:11
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=497353

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: