apr24-2

INDIVIDUELLT SETT

Vem vill se mitt ”fingeravtryck”?

Fingeravtryck* ska det bli i våra svenska pass efter den 28 juni. Så kanske man skulle passa på att ta ut nytt pass innan dess och hoppas på att bestämmelsen tas bort så småningom när världen nyktrat till.

Fingeravtryck känns nämligen spontant väldigt primitivt. Ja, rena bananrepubliken eller brottsregistret faktiskt! Vi har ju redan våra osvikliga personnummer, färgfoton med synligt öra och pass som torde vara omöjliga att förfalska på omärkligt sätt. Och skulle vi verkligen gå och bli brotslingar finns det ju DNA, digitala fotspår och polissamarbete. Ja, till och med om vi inte längre rör på oss längre är det ju bara att ta tandavtryck! Inte ens Michael Jackson skulle ha kunnat lurat någon om han hade varit svensk men med pass från tiden han ännu var ”afroamerikan”.

Jag förstår ju att det måste göras eftergifter i EU-samarbetet. Övriga EU tror nu att detta ska öka säkerheten – hängslen, livrem, tejp, gem och självhäftande kalsonger – men det (övriga EU alltså) ska vara glatt (!) så länge inte våra svenska kontrollmetoder och unika fenomen som extremfeminism och självgodhet går på export.

Det är lite grand som att uppfinna hjulet på nytt, förstå att det enkla är det stora eller att det det kan vara bra med visst självdrag i hus. Många länder har ett väldigt sunt och friskt självdrag när det gäller dessa saker. Ibland undrar man om de ens har något hus att bo i och om man då kan kalla det självdrag mitt ute på slätten.

Italiens registreringsnummer – som byggger på initialerna i för-, mellan och efternamn kan väl anses ha väggar men inte mycket mer. Man kan skratta åt det men det är befriande skönt att inte allt är så ingenjörsmässigt uttänkt.

När det gäller feminism är sydeuropa (och om jag förstått även de östra delarna av unionen) faktiskt rena Sahara. Självgodhet finns däremot i rikt måtto men baserad den på helt andra förhållanden än i Sverige. Eller? Som fotboll, maskulinitet, pengar, bilar, högljuddhet, makt mm.

* PS! Undantag från skyldigheten att lämna fingeravtryck kan göras för personer som saknar fingrar. Så står det faktiskt i betänkandet!

Ett helt onödigt tillägga för man kan väl ta avtryck någon annanstans på kroppen om man nu är en fullblodig byråkrat som mår väldigt dåligt av att inte alla bestämmelser uppfylls. Tårna, näsan och jag ville inte ger fler förslag för då skulle inte konstapeln tro mig!

Skrivet av Ch. den 24 apr 11:40 | Anmäl
Tillhör kategorierna: politik , mänskligt , storebror , samhälle , byråkrati
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=497223

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: