apr22-1

INDIVIDUELLT SETT

En plattform för kulturpluralism

I en ny bok skärskådas mångkulturalism som fenomen. Kulturen hjälper oss att formas som människor och ger oss ett fotfäste i tillvaron men kan också stänga in oss och begränsa våra liv.
Boken diskuterar begrepp som individ, grupp och kultur, och behandlar fenomen som migration, nationalism, globalisering och urbanisering. Att tro att vi måste tänka, känna och värdera på samma sätt för att kunna leva tillsamman beskrivs som en utopi. Samhället behöver inte baseras i en gemensam kultur men däremot bör vi enas om några gemensamma, grundläggande värden som möjliggör den kulturella mångfalden men som samtidigt innebär ett starkt försvar för varje persons rätt att utforma sitt eget liv.
Författarsamarbetet mellan sociologerna Rolf Lidskog och Fuat Deniz avbröts tragiskt då Fuat Deniz mördades på Örebro universitet i december 2007. Boken i sig är viktig eftersom en av vår tids största frågor är – vilket Fuat ständigt betonade – hur vi ska leva tillsammans, olika men jämlika”.

Väl grundade tankar tycker Ch. Sedan står det var och en fritt att fundera på vilka dessa gemensamma värden är. De som ska kunna bära upp det mångkulturella samhället. Och inte bara det utan ett i aspekter pluralistiskt, mångfasetterat och hänsynsfullt samhälle.

Längre fram kommer frågorna om vem som ska slå fast dessa värden, hur de ska tillämpas och hur man ska uppnå att majoriteten omfattar dem av hela sitt hjärta. En sådan diskussion har alla möjligheter att bli intressant.

Skrivet av Ch. den 22 apr 05:03 | Anmäl
Tillhör kategorierna: jämlikhet , inrikes , manligt och kvinnligt , mänskligt , samhälle , immigration , språk , religion , sexualitet , psykologi
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=496337

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: