apr21-1

INDIVIDUELLT SETT

What shall we do with the crazy climate?

Nu varnar biståndsorganisationen Oxfam för att hundratals miljoner människor kan bli offer för klimatkatastrofer de kommande sex åren. Läs nu inte för snabbt: 100-tals miljoner! Påminner lite överpedagogiskt om att vårt land alltså har ca tio miljoner pers. Och sex år! Från och med 2010 fram till och med 2015.

Man ska inte ta det alltför bokstavligt och jag vill inte skrämma upp känsliga själar men finns det verklig beredskap för något sådant överhuvudtaget? Vad som står klart är ju att världens biståndsorgan kommer att bli tämligen överväldigade av den växande bördan, just så som Oxfam säger.

Jag känner mig i alla fall, konstigt nog, delvis lättad över att man talar om det eftersom jag är rädd att den mänskliga psykologin gör att att ”håller inne” med sådant. Tänker mig en kapten på ett fartyg som ska sjunka. Frestelsen finns väl för henne (eller honom) att ta en stor konjak, be orkestern spela på däck och låta passagerarna sväva i lycklig okunskap om vad som förestår. Så länge det går.

Eller ska vi skydda oss med tanken att detta drabbar nog främst tredje världen? Öknen spricker ännu mer och sjukdomar sprids som vinden. Det är nog ändå mer sannolikt, på kort sikt, än att polar-isarna ska smälta så att vi blir våta om fötterna i vårt trygga (?) nordeuropa. Men är det någon som har kontroll? (TT)

Bl.a. SvD tar upp frågan idag. Kommentererna är en provkarta på olika sätt att reagera inför en sådan varning. Det skulle vara enkelt att sätta ihop en théâtre absurde eller varför inte en illustrativ fabel av dem. Jämför också också 24H.

Skrivet av Ch. den 21 apr 08:24 | Anmäl
Tillhör kategorierna: mänskligt , samhälle , psykologi , klimatförändring
Kommentarer

Inlägget har 0 kommentarer
Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att få kommentera. För att logga in, klicka här.
Trackbacks

Trackback-url för det här inlägget är:

http://blogg.expressen.se/TrackBack?b=individ&e=496131

Inlägget har 0 trackbacks
Tipsa

Vill du tipsa en vän om detta blogginlägg? Klicka här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: